15 tips för att skriva blogg som ett proffs

Publicerat av Stefan Nordström den

15 tips för att skriva blogg som ett proffs

Att skriva blogg på ett sätt som ger läsare och erbjuder affärsnytta är inte helt lätt – konkurrensen på nätet är stenhård, och allt fler väljer att satsa på att skapa content. Oavsett om du vill marknadsföra något eller bara skriva av dig är det så klart kul med läsare. Då gäller du att du har koll på inriktningen och skapar det content som fungerar bäst.

Här mina 15 tips för att skriva blogg. Läser du snabbt? Varsågod, här är tipsen i en lista. Fortsätt neråt om du vill ta del av informationen på djupet.

15 tips för att skriva blogg:

 1. Var klar med syftet
 2. Skriv för målgruppen
 3. Fila på dina titlar
 4. Våga vara personlig
 5. Regelbundenhet
 6. Kvalitet över kvantitet
 7. Sökmotoroptimera
 8. Ha en contentplan
 9. Sprid dina blogginlägg
 10. Call to actions
 11. Glöm inte det visuella
 12. Länkar och källor
 13. Var kontaktbar
 14. Analysera och utvärdera
 15. Ta hjälp av en expert

Stefan NordströmOm Stefan Nordström

Konsult inom digital marknadsföring
7 års erfarenhet
Expertområden: SEO, copywriting, nyhetsbrev, konverteringar, digital strategi
nordstromstefan86@gmail.com
https://www.linkedin.com/in/stefan-nordstr%C3%B6m-9689bb5b/


1. Var klar med syftet

Varför vill du ha en blogg? Är det för att skriva av dig, eller vill du faktiska hitta nya kunder och bygga ditt varumärke? Var noga med att fastställa detta innan du börjar skriva; en tydlig riktning är avgörande för om du lyckas eller inte. När du vet varför kan du börjar fila på vilken typ av inlägg och strategi som passar allra bäst.

2. Skriv för målgruppen

Nästan alla bloggar är nischade mot en eller några målgrupper. Och om du ska tala till dem behöver du hitta rätt tonalitet. Titta på hur andra liknande bloggar ser ut, men glöm inte plattformar som t ex Facebook-grupper och nischade forum.

Ofta finns det mycket att lära sig om hur målgruppen snackar. Hittar du rätt språk blir det mycket enklare att tala till dem och skapa förtroende. Dessutom har du mycket att vinna på att hitta en personlig tonalitet som står ut.

3. Fila på dina titlar

Titeln på ett blogginlägg kan verkligen höja eller knäcka det. Lyckligtvis finns det flera tekniker att använda för att få till titlar som både ramar in inlägget och gör att det blir mer klickbart. Tänk på att titlarna ska väcka intresse när de delas på sociala medier.

Oavsett vilken teknik du väljer, glöm bara inte att vara relevant. Titeln ska representera innehållet i inlägget. Annars är risken att läsaren lämnar din blogg besviken.

Några sätt att få till titlar som lockar till läsning är:

 • Nummer och listor
 • Ställ en fråga
 • Påstå något
 • Ifrågasätt något
 • Kom med en nyhet

4. Våga vara personlig

Unikt innehåll går längre, och det blir allt viktigare i takt med att nätet blir fullt av mer och mer content. Men hur skapar du något unikt egentligen. Jo, det finns få sätt som blir mer unika än när du går in på dina personliga erfarenheter. Anekdoter kan vara ett bra sätt att krydda annars platta texter, förutsatt att de är relevanta så klart.

Så våga vara personlig i dina inlägg, t ex genom att ta upp erfarenheter och lärdomar. Dels kan läsaren identifiera sig med dina personliga erfarenheter, dels ser Google och andra sökmotorer mer värde i unikt innehåll.

5. Regelbundenhet

Regelbundenhet är ett bra sätt att skapa förväntan, t ex genom att lägga upp ett blogginlägg på en viss veckodag varje vecka. Det kan också vara ett sätt att få till ett tema på din blogg, t ex ”veckans SEO-tips”. För egen del kan det också hjälpa, eftersom det kan vara lätt att glömma bort bloggen eller tappa inspirationen.

6. Kvalitet över kvantitet

Det kan vara lockande att ”slänga ihop något” att publicera, men försök att undvika det. Innehåll av låg kvalitet kan sänka såväl din blogg som din sajt i helhet, trots att de flesta faktiskt är av hög kvalitet. Skippa utfyllnaden och lägg all tiden på att skriva blogg med kvalitet i åtanke, även om det blir lite glesare mellan inläggen.

7. Sökmotoroptimera

SEO (sökmotoroptimering)

Organisk SEO är ett av de allra bästa sätten att få fler besökare till sin blogg. Men hur lyckas du med att hamna högt på Google med dina inlägg? Jo, det handlar om flera saker. Du behöver optimera själva texten. Det behöver ladda snabbt och se bra ut på olika enheter. Inläggen behöver dessutom riktas mot rätt nyckelord.

SEO är utmanande, men när du lyckas är det något som leder till stor framgång. Dessutom är det ett långsiktigt sätt att arbeta som ger tillbaka över tid.

8. Ha en contentplan

Om du bloggar i syfte att få nya kunder är det oftast bara en del av arbetet med olika digitala kanaler. Då har du mycket att vinna på att ha en contentplan där du har koll det innehåll som publiceras. Dels kan du synka dina kanaler för att få så mycket spridning som möjligt, dels kan du ha koll på när du behöver skapa nytt content.

9. Sprid dina blogginlägg

Att skriva och publicera sina blogginlägg är bara halva arbetet. För du vill väl att de ska bli lästa? Då gäller det att lägga manken till och sprida innehåll, t ex i sociala medier. Där kan du hitta läsare från rätt målgrupp som hittar in på din blogg.

Om du vill ge det en extra knuff kan det vara läge att jobba med Google-annonsering eller Facebook-annonsering. Ett nyhetsbrev kan vara ett annat sätt att uppmärksamma din målgrupp om nya blogginlägg.

10. Call to actions (CTA)

Tips 1 var att vara klar med syftet kring att skriva blogg. Och när du vet det bör du utforma dina inlägg för att hjälpa dig att ta dig till slutmålet. Vill du t ex sälja något eller få besökarna att prenumerera på ditt nyhetsbrev? Jo, då krävs det call to actions som gör att så många som möjligt faktiskt väljer att göra det.

Om du inte arbetar med denna del finns risken att dina blogginlägg blir en återvändsgränd; läsarna kommer från Google eller sociala medier och läser ett inlägg, för att sedan lämna. Ofta är detta i onödan, eftersom du åtminstone kan erbjuda dem möjligheten att läsa flera blogginlägg om ämnet.

11. Glöm inte det visuella

Det är lätt att tänka på att skriva blogg som att det bara handlar om textproduktion. Tvärtom faktiskt – det finns en hel del annat som också är viktigt. För det första bör du krydda ditt content med bilder som är snygga, engagerande och relevanta. För det andra bör du få till din text ur visuell synpunkt; den ska vara lätt att ta del av, oavsett vilken plattform läsaren använder när den läser din blogg. Om du representerar eller bygger ett varumärke bör det synas tydligt i bloggens design.

12. Länkar och källor

externa länkar

Rätt externa länkar och källor kan höja ett blogginlägg på flera sätt. Visst kan det kännas som att du riskerar att leda bort läsarna när du har många länkar, men om du använder det för att stödja upp ditt content och öppnar dem i ny flik finns det nästan bara positiva effekter. Dessutom kan Googla ranka dina inlägg högre om du inkluderar relevanta länkar och källor.

Och glöm inte heller de interna länkarna. När du bloggat ett tag finns det oftast många tillfällen att få med relevanta interna länkar som både höjer ditt värde hos läsarna och sökmotorerna.

13. Var kontaktbar

När du läser en blogg är det trevligt att få en bild av människan bakom inläggen. Det blir mer personligt och det ger dig leads om du säljer något genom bloggen. Ett sätt kan vara att ha ett kommentarsfält, ett annat kan vara att inkludera länkar till sin mail eller sina sociala plattformar.

14. Analysera och utvärdera

Att skriva blogg handlar inte bara om att producera utan att titta tillbaka. Tvärtom är analys och utvärdering det som gör att du förstår vilken typ av content som fungerar. Och statistiken utmanar ofta våra förutfattade idéer.

En snabb titt i Google Analytics kan göra mycket. När du ser vilka inlägg som presterar bäst får du snabbt riktning på ditt bloggande. Dessutom kan bristfälliga blogginlägg ofta förbättras och bli till vinnare, bara du hittar dem och lägger ned tid på dem.

15. Ta hjälp av en expert

Om du vill skapa blogginlägg som står sig i konkurrensen kan du behöva anlita en expert. Detta gäller speciellt om du vill få ordentligt med trafik, bygga en publik eller sälja produkter.

Behöver du hjälp med att skriva blogg på ett sätt som verkligen ger resultat? Då har du kommit rätt! Jag är nämligen en frilansande digital marknadsförare som är expert på content. Så jag kan hjälpa dig med allt från att skriva till att planera och sökmotoroptimera dina blogginlägg. Intresserad? Vad bra! Kontakta mig genom att lägga till mig på LinkedIn eller maila nordstromstefan86@gmail.com.

Lär dig mer:

Hur får man till copyn i sina nyhetsbrev? ->

Den ultimata guiden till engagerande blogginlägg ->

15 saker som kännetecknar bra content ->

Hur lång tid tar SEO? ->


Stefan Nordström

Frilansare och konsult inom digital marknadsföring specialiserad på content marketing och sökmotoroptimering.

0 kommentarer

Lämna ett svar

Platshållare för profilbild

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *