Digital marknadsföring

Digital marknadsföring är ett av de främsta sätten att hitta nya leads, öka sin brand awareness och helt enkelt sälja mer.

Här kan du läsa mer om digital marknadsföring och fördjupa dig i populära områden som t ex content marketing, sökmotoroptimering (SEO), konverteringsoptimering (CRO) och nyhetsbrev.


Stefan NordströmOm Stefan Nordström

Konsult inom digital marknadsföring
7 års erfarenhet
Expertområden: SEO, copywriting, nyhetsbrev, konverteringar, digital strategi
nordstromstefan86@gmail.com
https://www.linkedin.com/in/stefan-nordstr%C3%B6m-9689bb5b/


Digital marknadsföring – in-house, byrå eller frilansande konsult?

”In-house, byrå eller frilansande konsult?”. Detta är ofta en av de första frågorna någon som söker hjälp med digital marknadsföring ställer sig. Det är en relevant fråga och det finns sällan något enkelt svar. Ofta blir det omfattningen som avgör, trots att den kanske inte ger alla svar.

Vad jag menar med det är att många som har behov av en digital person på heltid ofta anställer någon in-house, när det inte alltid är den givet bästa lösningen.

En byrå eller frilansande konsult kan komma med en fräsch synvinkel på ett företags digitala marknadsföring. Det kan vara lättare att hitta ändringsförslag och få uppslag till nya idéer.

Varför digital marknadsföring?

Digital marknadsföring har blivit den dominerande formen av marknadsföring av flera orsaker. Nedan kan du läsa om några av dem, t ex:

  • Målgruppsanpassning
  • Direkthet
  • KPIer, analys och mätbarhet
  • Varumärkesbyggande och säljande

Målgruppsanpassning

Digital marknadsföring ger stora möjlighet att skapa målgruppsanpssat innehåll som träffar rätt personer. Klassisk marknadsföring innebär ofta breda målgrupper med tveksam träffsäkerhet. Sociala medier och AdWords-kampanjer kan göra att nästan enbart den relevanta målgruppen ser kommunikationen.

Direkthet

Klassisk marknadsföring bestod av envägskommunikation till kunden. När man marknadsför sig digitalt finns möjligheten att istället göra det till en dialog, där man dessutom snabbt kan svara på kundens synpunkter.

KPIer, analys och mätbarhet

En av de stora fördelarna med digital marknadsföring är att i princip allt man gör är mätbart. Det blir lätt att sätta och följa digitala KPIer och man får dessutom möjlighet att se vilken typ av innehåll målgruppern går igång på.

Både varumärkesbyggande och säljande

En av de allra största fördelarna med digital marknadsföring är att det är både varumärkesbyggande och säljande. Det kan kännas frustrerande att ha en konverteringsgrad på t ex 5% när man önskar att man kunde sälja till alla besökarna på hemsidan. Då är det viktigt att komma ihåg att i princip alla som lagt en blick på hemsidans innehåll exponerats för ditt varumärke och/eller dina produkter.

Typer av digital marknadsföring

Det finns många olika typer av digital marknadsföring och de flesta får knåpa ihop en marknadsföringsmix för att få pengarna och tiden att räcka till. Vad som fungerar bäst beror t ex på faktorer som produkter, målgrupp och budget.

Man kan sällan göra allt. Det är bättre att vara riktigt skarp och dominera inom några områden. Här går jag kort igenom några av de vanligaste formerna av digital marknadsföring, inklusive fördelar och nackdelar. I varje avsnitt hittar du också inlägg från min blogg där du kan fördjupa dig inom ämnet.

Vi kollar t ex på:

  • Content marketing
  • SEO
  • Sociala medier
  • Nyhetsbrev

Content marketing (innehållsmarknadsföring)

Content marketing är inte bara ett ”buzzword” inom marknadsföring; det är det bästa sättet att synas digitalt. Innehållsmarknadsföring syftar till att skapa innehåll som målgruppen tycker om att ta del av samtidigt som produkterna ofta visas som en lösning på kundernas problem.

Riktigt bra content marketing gör att kunderna inte känner att de tar del av marknadsföring. Men hur fungerar det rent praktiskt? Jo, content marketing är ofta en mix av olika typer av digital marknadsföring som t ex SEO, sociala medier och nyhetsbrev.

Och man kan inte göra det hur som helst om man vill lyckas. Content marketing behöver en vattentät strategi. Dessutom behöver det finnas spets i utförandet av innehållet.

Från bloggen om content marketing:

SEO (sökmotoroptimering)

SEO (sökmotoroptimering)

SEO (sökmotoroptimering) är det vi digitala konsulter pratar om när det handlar om att ”hamna högt på Google”. Många tänker på att köpa sig dit, men den bästa investeringen är relevant innehåll som kan göra att man hamnar där gratis. Detta kallas för organisk SEO. Det är viktigt att skilja detta från SEM (search engine marketing), vilket är den betalda formen av SEO.

Content marketing, t ex i form av SEO-optimerade texter på hemsidan, är en strategi för att ta sig dit. Det är en strategi som till en början kan kännas som en lång väg och på vissa sätt är det sant.

Dock innebär långsiktigheten också att det är något som betalar sig på lång sikt eftersom artiklarna från hemsidan ofta stannar högt upp på Google när de väl hamnat där.

Från bloggen om SEO:

Sociala medier

Fördelen med marknadsföring i sociala medier är att det är lätt att prata direkt med målgruppen. En hemsida är oftast mer passiv, medan kunderna som engagerar sig på företagets sociala medier blir synliga.

Om inte annat är det idag väldigt många som driver sin kundtjänst genom sociala plattformer som t ex Facebook, Instagram och/eller Twitter.

Nackdelen med sociala medier är att det blir dyrare och dyrare att synas. Tidigare gick det att få en god synlighet med gratis inlägg. Idag är det i princip givet att man måste lägga pengar för att få en god räckvidd på t ex Facebook.

Ett annat problem kan uppstå är att de som ställer frågor på sociala medier kräver snabba och relevanta svar i klass med en kundtjänst över telefon. Det kan kräva mer resurser än man tror och påverka företagets anseende.

Nyhetsbrev

Nyhetsbrev är en ganska underskattad form av digital marknadsföring. Rent spontant kan det kännas som att få vill lämna ifrån sig sina e-mailadresser i dagens samhälle. Men tro mig, du kommer bli förvånad.

Nyhetsbrev är fantastiska, eftersom man har direkt kontakt med sina prenumeranter. Dessutom finns det andra fördelar med nyhetsbrev som blir allt starkare.

Ett tips är att börja bygga din e-maillista tidigt, eftersom det ofta tar tid innan man får en relevant mängd prenumeranter. Det svåra med nyhetsbrev är att komma på tillräckligt med relevant innehåll att skicka ut.

Om man konstant skickar säljbudskap kommer målgruppen tröttna och trycka på ”avprenumerera”. Dock kan detta avhjälpas, t ex genom att ha en bra contentplan för att ha hitta bra innehåll att skicka ut.

Från bloggen om nyhetsbrev:

Läs mer om digital marknadsföring:

Vad är content marketing? ->
SEO (sökmotoroptimering) ->
Allt om nyhetsbrev ->