Organisk SEO

Publicerat av stefannordstrom den

organisk seo

Inom SEO (sökmotoroptimering) delar man ofta upp trafiken i organisk (”förtjänad”) trafik och köpt trafik. De organiska besökarna kommer in på hemsidan p g a innehållet. Man behöver alltså jobba med det som finns på hemsidan, det som brukar kallas content marketing (innehållsmarknadsföring). Innehållet uppfattas som att det är av hög kvalitet av Google och andra sökmotorer. Därför rankar det högt och driver in organisk trafik.

Köpt trafik är t ex Google AdWords, där man betalar för att få en plats bland annonserna längst upp för ett eller flera sökord. Framgångsrik content marketing (innehållsmarknadsföring) är ofta en kombination av organisk SEO och SEM (köpt sökmotormarknadsföring). Innehåll som driver mycket organisk trafik till en hemsida bidrar även till bättre SEM. Om du vill ha hjälp med SEO eller SEM kan du fylla i formuläret nedan så hör jag av mig så fort som möjligt!

[ufbl form_id=”1″]

Fördelar och nackdelar med organisk SEO

Om man jämför med köpt sökmotortrafik (SEM, PPC) är skillnaderna ofta tidsspannet och trafikens kvalitet. När man arbetar med organisk SEO behövs en större strategi, långsiktighet och tålamod. Satsar man istället på köpt trafik så kan resultaten komma i princip omedelbart. Däremot kostar dem pengar.

Jag föredrar att arbeta med organisk SEO av flera orsaker:

  • Besökarna och avkastningen fortsätter komma även när man inte längre betalar
  • Man bygger något på lång sikt och har möjlighet att bli en auktoritet inom ämnet

Hur jobbar man med organisk SEO?

Det första steget mot framgång inom organisk SEO är att utvärdera sin affärsmål och skapa en strategi.

  • Vad vill man uppnå med sin hemsida?
  • Vad finns det för intressanta ämnen man kan ta upp som kan få trafik från Google?
  • Hur kan besökarna konverteras och ge affärsnytta?

Börja med hemsida och CMS

Det första steget efter att man vet målet med sin hemsida är att skaffa en. I den här fasen vet man förhoppningsvis man vill göra för typ av hemsida, t ex en för sitt varumärke, ämnesområde eller en viss produkt. Dessa avgränsningar spelar stor roll i ett senare skede. Det är viktigt att man tar rätt beslut från början. Se tillbaka på frågorna ovan och fundera över vilken typ av hemsida som stämmer bäst med målsättningarna.

Om man vill uppnå framgång inom organisk SEO är det bra att använda ett CMS och ett webbhotell som gör det lätt att få ordning på hemsidan från början, gällande t ex responsivitet, UX-design och teknisk SEO. Jag rekommenderar WordPress. En WordPress-installation med ett bra tema och rätt plugins innebär att man redan från början får en responsiv hemsida som har ordning på det mesta. Val av webbhotell handlar framförallt om vilken ambitionsnivå och budget man har. Ett dåligt webbhotell kan innebära långa laddningstider som påverkar Google-rankingen negativt.

Sökordsanalys och sajtstruktur

När man har bestämt sig för sin hemsidas omfattning och tema är det dags att titta på vilken trafik man siktar på. En rejäl sökordsanalys i KWFinder eller Ubersuggest brukar ge en hel del idéer. Av dessa kan man sedan skapa en sajtstruktur, som t ex anger vilka ämnen som passar under vilka menyer. En logisk och bra struktur på sajten och dess URLer är en stark SEO-signal till Google. Därför bör man få till detta på rätt sätt från början.

Mitt tips är att skapa menystrukturen i ett Excel-dokument, och sedan fylla på med undersidorna man vill ha med. Ta med sidor med potentiellt stor sökmotortrafik såväl som de som man ”måste ha”, t ex startsida, kontaktsida och annat. På detta sätt får man en bild av sin hemsidas struktur utan att ha skrivit ett enda tecken i WordPress eller HTML. Det är mycket värdefullt, för det ger ett utrymme för ändringar och synpunkter när det fortfarande är enkelt att bygga om sajten.

Skapa innehåll

Nästa fas i arbetet med organisk SEO är att skapa innehållet. När man har gjort en Excel med en hemsidas innehåll sitter man ofta med minst 20-30 relevanta artiklar att skriva. Se till att ha en SEO-copywriter till hands, antingen in-house eller en frilansare. Denna bör vara expert på ämnen eller ha god tid att göra ordentlig research. Framgång inom organisk SEO bygger nämligen mycket på att man blir en auktoritet inom ämnet. Det blir man bara på ett sätt inom organisk SEO; genom att ha det mest utförliga och informativa innehållet.

Utöver copywriting tillkommer också visuell design. Hemsidan bör så klart vara snygg, men artiklarna måste också ha relevanta och intressanta bilder. Unika bilder är svåra och dyra att få tag på, men de gör stor skillnad för att ”få liv” i artiklar. Gratisalternativet är att använda en kostnadsfri bildbank som t ex Pixabay.

Hur mäter man organisk SEO?

Så, innehållet är skrivet och på plats. Nu kan alla vara nöjda och luta sig tillbaka? Nej, verkligen inte. Den mest underskattade och underarbetade fasen av organisk SEO är en jätteviktig sådan. Det kontinuerliga utvärderandet och ”tweakandet” av innehållet är enligt mig det absolut viktigaste för att utvecklas och bibehålla höga platser på Google.

Analysarbete är oerhört viktigt för att se hur bra sökmotoroptimeringen fungerar och för att hitta förbättringsområden. SEO-analys är också något som ofta förbises. SEO-optimerat innehåll skapas och publiceras; sedan görs det inte tillräckligt mycket uppföljning av hur bra det faktiskt fungerar. Man bör absolut inte se innehåll som ”färdigt”, eller anta att något fungerar bra utan att ha siffror på det.

Det bästa sättet är att se sina organiska trafik är genom att använda Google Analytics eller Adobe Analytics. I programmen kan man se hur mycket trafik som är av en viss typ, exempelvis organisk, köpt eller social. Det är även ett bra sätt att se vad trafiken leder till. Får man ut de konverteringar, interaktioner och affärer man skulle kunna få ut av sin digitala plattform? Arbetssättet kallas för webbanalys.

Fler borde jobba med webbanalys. Ibland är det till och med så att man inte behöver skapa nytt innehåll. Problemen kanske bara handlar om kvaliteten och strukturen på det man redan har. Man behöver jobba med webbanalys oavsett vilken fas man är i av sitt arbete med organisk SEO. I början kanske man tittar mer på antalet besökare för att se hur mycket sajten växer. I en senare fas kan det handla om att öka konverteringar och andra mer avancerade mål.

Konverteringar och dashboards

Om man kommit så långt att man lyckas driva stora mängder trafik via organisk sökmotoroptimering är det dags att ta nästa steg. Börja titta på dina konverteringar och skapa dashboards i analysprogrammen där du kan utvärdera dina framgångar på rätt sätt. Detta hjälper till att sätta bra mål och bli medveten om hur hemsidan presterar över tid. Konverteringarnas betydelse för att skapa affärer kan verkligen inte överskattas.

Är organiska besökare bättre än användare som kommer från AdWords?

Det enda utesluter inte det andra. Generellt brukar dock de som kommer från organiskt sök interagera med hemsidan längre och djupare. Om resurserna finns tycker jag att en stark content marketing-strategi som driver organisk trafik kombinerat med t ex Google AdWords och andra köpta källor är att rekommendera. Detta är förstås mycket individuellt.


0 kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *