Vad är organisk SEO och varför är det ett bra sätt att få nya affärer?

Publicerat av Stefan Nordström den

resultat inom organisk SEO

Vad är organisk SEO egentligen? Jo, det ska vi titta närmare på i detta blogginlägg.

Inom SEO (sökmotoroptimering) delar man ofta upp trafiken i organisk (”förtjänad”) trafik och köpt trafik. De organiska besökarna kommer in på hemsidan p g a innehållet. Man behöver alltså jobba med det som finns på hemsidan, det som brukar kallas content marketing (innehållsmarknadsföring). Innehållet uppfattas som att det är av hög kvalitet av Google och andra sökmotorer. Därför rankar det högt och driver in organisk trafik.

Köpt trafik är t ex Google AdWords, där man betalar för att få en plats bland annonserna längst upp för ett eller flera sökord. Framgångsrik content marketing (innehållsmarknadsföring) är ofta en kombination av organisk SEO och SEM (köpt sökmotormarknadsföring). Innehåll som driver mycket organisk trafik till en hemsida bidrar även till bättre SEM.

Av Stefan Nordström

Stefan Nordström - frilansande konsult inom digital marknadsföring som copywriting och SEO

  • Konsult inom digital marknadsföring
  • 8 års erfarenhet som in-house och frilansare
  • Expertområden: SEO, copywriting, nyhetsbrev, konverteringar, digital strategi
  • LinkedIn | Mail | Instagram

Fördelar och nackdelar med organisk SEO

Om man jämför med köpt sökmotortrafik (SEM, PPC) är skillnaderna ofta tidsspannet och trafikens kvalitet. När man arbetar med organisk SEO behövs en större strategi, långsiktighet och tålamod. Satsar man istället på köpt trafik så kan resultaten komma i princip omedelbart. Däremot kostar dem pengar.

Jag föredrar att arbeta med organisk SEO av flera orsaker:

  • Besökarna och avkastningen fortsätter komma även när du inte längre betalar
  • Det bygger något på lång sikt och ger sajten möjlighet att bli en auktoritet inom ämnet
  • Det är det mest kostnadseffektiva alternativet inom digital marknadsföring

Hur jobbar du med organisk SEO?

Det första steget mot framgång inom organisk SEO är att utvärdera sin affärsmål och skapa en strategi.

  • Vad vill man uppnå med sin hemsida?
  • Vad finns det för intressanta ämnen man kan ta upp som kan få trafik från Google?
  • Hur kan besökarna konverteras och ge affärsnytta?

Börja med hemsida och CMS

Det första steget efter att du vet målet med sin hemsida är att skaffa en. I den här fasen vet du förhoppningsvis vad du vill skapa för typ av hemsida, t ex en för ditt varumärke, ämnesområde eller en viss produkt. Dessa avgränsningar spelar stor roll i ett senare skede. Det är viktigt att du tar rätt beslut från början.

Se tillbaka på frågorna ovan och fundera över vilken typ av hemsida som stämmer bäst med målsättningarna.

Om man vill uppnå framgång inom organisk SEO är det bra att använda ett CMS och ett webbhotell som gör det lätt att få ordning på hemsidan från början, gällande t ex responsivitet, UX-design och teknisk SEO.

Jag rekommenderar WordPress. En WordPress-installation med ett bra tema och rätt plugins innebär att man redan från början får en responsiv hemsida som har ordning på det mesta.

Val av webbhotell handlar framförallt om vilken ambitionsnivå och budget man har. Ett dåligt webbhotell kan innebära långa laddningstider som påverkar Google-rankingen negativt.

Sökordsanalys och sajtstruktur

När man har bestämt sig för sin hemsidas omfattning och tema är det dags att titta på vilken trafik man siktar på. En rejäl sökordsanalys i KWFinder eller Ubersuggest brukar ge en hel del idéer.

Av dessa kan man sedan skapa en sajtstruktur, som t ex anger vilka ämnen som passar under vilka menyer. En logisk och bra struktur på sajten och dess URLer är en stark SEO-signal till Google. Därför bör man få till detta på rätt sätt från början.

Mitt tips är att skapa menystrukturen i ett Excel-dokument, och sedan fylla på med undersidorna man vill ha med. Ta med sidor med potentiellt stor sökmotortrafik såväl som de som man ”måste ha”, t ex startsida, kontaktsida och annat.

På detta sätt får du en bild av sin hemsidas struktur utan att ha skrivit ett enda tecken i WordPress eller HTML. Det är mycket värdefullt, för det ger ett utrymme för ändringar och synpunkter när det fortfarande är enkelt att bygga om sajten.

Skapa innehåll

Nästa fas i arbetet med organisk SEO är att skapa innehållet. När du har gjort en Excel med en hemsidas innehåll sitter man ofta med minst 20-30 relevanta artiklar att skriva. Se till att ha en SEO-copywriter till hands, antingen in-house eller en frilansare. Denna bör vara expert på ämnen eller ha god tid att göra ordentlig research.

Framgång inom organisk SEO bygger nämligen mycket på att du blir en auktoritet inom ämnet. Det blir du bara på ett sätt inom organisk SEO; genom att ha det mest utförliga och informativa innehållet.

Utöver copywriting tillkommer också visuell design. Hemsidan bör så klart vara snygg, men artiklarna måste också ha relevanta och intressanta bilder. Unika bilder är svåra och dyra att få tag på, men de gör stor skillnad för att ”få liv” i artiklar. Gratisalternativet är att använda en kostnadsfri bildbank som t ex Pixabay.

Hur mäter du organisk SEO?

Så, innehållet är skrivet och på plats. Nu kan alla vara nöjda och luta sig tillbaka? Nej, verkligen inte. Den mest underskattade och underarbetade fasen av organisk SEO är en jätteviktig sådan. Det kontinuerliga utvärderandet och ”tweakandet” av innehållet är enligt mig det absolut viktigaste för att utvecklas och bibehålla höga platser på Google.

Analysarbete är oerhört viktigt för att se hur bra sökmotoroptimeringen fungerar och för att hitta förbättringsområden. SEO-analys är också något som ofta förbises. SEO-optimerat innehåll skapas och publiceras; sedan görs det inte tillräckligt mycket uppföljning av hur bra det faktiskt fungerar. Man bör absolut inte se innehåll som ”färdigt”, eller anta att något fungerar bra utan att ha siffror på det.

Det bästa sättet är att se sina organiska trafik är genom att använda Google Analytics eller Adobe Analytics. I programmen kan man se hur mycket trafik som är av en viss typ, exempelvis organisk, köpt eller social. Det är även ett bra sätt att se vad trafiken leder till. Får du ut de konverteringar, interaktioner och affärer du skulle kunna få ut av din digitala plattform?

Fler borde jobba med webbanalys för att ta reda på sådant. Ibland är det till och med så att du inte behöver skapa nytt innehåll. Problemen kanske bara handlar om kvaliteten och strukturen på det du redan har. Man behöver jobba med webbanalys oavsett vilken fas du är i av ditt arbete med organisk SEO.

I början kanske du tittar mer på antalet besökare för att se hur mycket sajten växer. I en senare fas kan det handla om att öka konverteringar och andra mer avancerade mål.

Konverteringar och dashboards

Om du kommit så långt att man lyckas driva stora mängder trafik via organisk sökmotoroptimering är det dags att ta nästa steg. Börja titta på dina konverteringar och skapa dashboards i analysprogrammen där du kan utvärdera dina framgångar på rätt sätt.

Detta hjälper till att sätta bra mål och bli medveten om hur hemsidan presterar över tid. Konverteringarnas betydelse för att skapa affärer kan verkligen inte överskattas.

Är organiska besökare bättre än användare som kommer från AdWords?

Organisk SEO är billigare och mer långsiktigt än Google AdWords och annan annonsering, men det ena utesluter inte det andra. Allt beror på dina målsättningar, din budget och var din målgrupp finns.

Generellt brukar dock de som kommer från organiskt sök interagera med hemsidan längre och djupare. Om resurserna finns tycker jag att en stark content marketing-strategi som driver organisk trafik kombinerat med t ex annonser och andra köpta källor är att rekommendera.

Behöver du hjälp med organisk SEO eller något annat inom digital marknadsföring?

Nu vet du vad organisk SEO innebär och varför det är ett bra sätt att jobba med digital marknadsföring. Men det är långt ifrån det enda du behöver för att lyckas. Och om du vill satsa på det digitala är det bra att få hjälp.

Jag är en frilansande contentexpert som hjälpt många företag med digital marknadsföring. Vill du komma i kontakt med mig? Hör av dig genom att lägga till mig på LinkedIn eller maila nordstromstefan86@gmail.com.

Andra artiklar om organisk SEO från denna blogg:

Vad är direkt trafik och hur skiljer det sig från organisk trafik? ->

SEO-copywriting – att skriva för sökmotorer ->

5 orsaker att använda Yoast SEO på din WordPress-sajt ->

Hur lång tid tar SEO? ->


Stefan Nordström

Frilansare och konsult inom digital marknadsföring specialiserad på content marketing och sökmotoroptimering.

0 kommentarer

Lämna ett svar

Platshållare för profilbild

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *