Att marknadsföra sig själv – den ultimata guiden

Publicerat av Stefan Nordström den

marknadsföra sig själv - megafon

Att kunna och våga marknadsföra sig själv är en av de viktigaste stegen för att lyckas, oavsett område. Detta gäller inte bara karriären. Om man vågar marknadsföra sig själv och gör det framgångsrikt hittar man ofta värdefulla möjligheter och nya kontakter. Det är även något som gör att man lär sig mer om sig själv och sina styrkor. Ofta kan man mer än vad man tror.

Sedan början på 2019 är jag är en frilansande konsult inom digital marknadsföring. Frilansandet har tvingat mig att bli kontaktsökande och att hitta bra sätt att marknadsföra mig själv. Här går jag igenom några bra sätt att marknadsföra sig själv. Många av tipsen är relevanta oavsett om man är frilansande konsult eller helt någon som vill växa sitt karriärnätverk.

I den här artikeln kommer jag att gå igenom följande:

 • Hemsida och blogg
 • LinkedIn
 • Facebook och Facebook-grupper
 • Nyhetsbrev och e-mail
 • Kommentarer och annan aktivitet
 • Nätverka IRL
 • Hur man bäst framställer sig själv
 • Att tänka på sig själv som ett varumärke
 • Vikten av kontakter man redan har

Av Stefan Nordström

Stefan Nordström - frilansande konsult inom digital marknadsföring som copywriting och SEO

 • Konsult inom digital marknadsföring
 • 10 års erfarenhet som in-house och frilansare
 • Expertområden: SEO, copywriting, nyhetsbrev, konverteringar, digital strategi
 • LinkedIn | Mail | Instagram

Hemsida och blogg

Vi har alla något vi är mycket intresserade av. Om man tycker om att skriva är en hemsida eller blogga om sina expertområden ett jättebra sätt att marknadsföra sig själv.

Även om man inte själv gillar att skriva finns det möjligheter. Man kan t ex anlita en SEO-copywriter som sätter upp en hemsida med relevant innehåll. En sökmotoroptimerad hemsida är ett utmärkt sätt att få nya kunder och kontakter. Man syns på Google och andra sökmotorer för sitt ämnesområde när de letar efter information på nätet.

För mig som digital marknadsförare med SEO som ett fokusområde är det även ett tillfälle att visa upp mina kunskaper. Vem kan erbjuda bättre SEO än den som faktiskt finns på Google när man letar efter det?

LinkedIn

LinkedIn

En riktigt bra LinkedIn-profil är ett av de bästa sätten att synas. Om man tar sig tiden att skriva ned sina erfarenheter och kunskaper i detalj hittas man ofta frekvent av både kollegor och rekryterare. Det finns oftast väldigt mycket mer att säga än det de flesta tar med. Gå in på djupet om relevanta (och framför allt) sökbara delar av din utbildning och karriär.

Synligheten på LinkedIn är inte bara beroende av det man skriver om sig själv. Tänk på att rekommendationer från kontakter gör skillnad. Om man ger rekommendationer får man ofta tillbaka dem. En bra metod kan vara att göra en deal med kollegor eller samarbetspartners där man utbyter LinkedIn-rekommendationer.

Facebook

Många tänker på Facebook som ett socialt nätverk för privat användning. Visst är det det, men nödvändigtvis inte bara för det privata. Det finns väldigt många nischade Facebook-grupper där man kan hitta både kollegor och arbetsgivare. Man kan även få många lärdomar från diskussionerna.

Ett område där många gör sitt bästa för att marknadsföra sig själv är inom musik. Facebook-grupper och sponsrade Facebook-annonser kan vara ovärderliga delar av verktygslådan om man är musiker. Många andra nischer har ett liknande utbud av Facebook-grupper där man kan vinna oerhört mycket på att vara medlem.

Nyhetsbrev – bygg en maillista!

bygga maillista genom att samla in e-mail

Om man har en hemsida som har hyfsat med besökare kan det löna sig att använda den för att bygga en maillista. Oavsett om man har som syfte att skicka ut ett nyhetsbrev kan det vara ett bra sätt att få kontakter att höra av sig till. Var bara tydlig med varför du samlar in mailadresser. Kontakterna kan vara mycket användbara i ett senare skede.

Kommentarer och annan aktivitet

Inom de flesta nischer finns det mängder med bloggar som har öppna kommentarsfält. Utnyttja dessa för att göra dig synlig och skapa kontakter. Man kan ofta inkludera sin e-mailadress och/eller hemsideadress i bloggkommentarerna. Försök att bidra med relevanta åsikter så att kommentarerna inte ses som spam.

Nätverka

Att marknadsföra sig själv är inte bara något man gör digitalt. Det finns många tillfällen i verkligheten när man kan träffa på potentiella kunder eller värdefulla kontakter. Mässor, kurser och andra yrkesrelaterade event är en del. Men underskatta inte möjligheterna att marknadsföra dig själv i andra typer av sociala sammanhang. Kunder och kontakter finns på de mest oväntade platserna.

Fundera över hur du bäst framställer dig själv

Att marknadsföra sig själv handlar mycket om att hitta rätt för sin personlighet och nisch. En copywriter gör rätt i att visa sig som en vass skribent direkt genom sitt innehåll. Om man sysslar med grafisk design bör man ha ett galleri med sina bästa verk. Få saker inger så mycket förtroende som testimonials från nöjda kunder eller relevanta arbetsprover.

Tänk inte bara ”jag, jag, jag”. Det handlar inte bara om att visa hur duktig man är inom sitt område. Om du pitchar mot en potentiell arbetsgivare är det oerhört viktigt att visa hur du matchar deras behov och mål. Praktiska exempel som visar hur man bidrar till resultat kan göra oerhört mycket. Att våga vara unik och ha humor kan också göra att man står ut i mängden.

Marknadsföra sig själv som ett varumärke

Det jag egentligen vill komma till är att man bör tänka på sig själv som ett varumärke. Egentligen är inte så annorlunda jämfört med att lägga upp en strategi för en uppdragsgivare. Hitta det centrala och marknadsför utifrån det. Vad är personligheten, styrkorna och passionen?

Fundera över målgrupper på samma sätt som du gjort om du haft ett uppdrag. Många gånger får man titta inåt och justera sin approach för att hitta rätt sätt att marknadsföra sig själv.

Glöm inte befintliga kontakter!

Ibland tittar man lite för långt bort i horisonten när man försöker marknadsföra sig själv. De flesta har befintliga kontakter, t ex i form av tidigare kollegor och kunder. Dessa kan faktiskt sitta på möjligheterna man letar efter. När jag började som frilansare hittade jag flera uppdrag genom gamla kollegor och andra befintliga kontakter.

Håll koll på vad dessa kontakter gör och våga fråga om något intressant kan tänkas dyka upp. Man kan få oväntade svar och möjligheter kan definitivt finnas. Personerna i ens befintliga kontaktnät behöver oftast inte säljas in på samma sätt som nya bekantskaper.

Kollega eller uppdragsgivare? Ta gärna kontakt med mig!

Oavsett om du är en frilansare eller en potentiell uppdragsgivarfe får du gärna ta kontakt med mig genom att connecta på LinkedIn.

Läs mer:

En guide till att skriva fantastiska blogginlägg ->
SEO-copywriting; att skriva för sökmotorer ->
Hur lång tid tar sökmotoroptimering? ->
Vad är content marketing? ->


Stefan Nordström

Frilansare och konsult inom digital marknadsföring specialiserad på content marketing och sökmotoroptimering.

0 kommentarer

Lämna ett svar

Platshållare för profilbild

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *