Hur lång tid tar SEO?

Publicerat av Stefan Nordström den

hur lång tid tar SEO

Hur lång tid tar det att hamna högt på Google med SEO? Detta är en av de allra vanligaste frågorna man får om sökmotoroptimering. Svaret är sällan exakt och det kan bero på vem man frågar. Därför kan det för utstående lätt kännas som någon konstig svart magi.

Det är dock långt ifrån vad det handlar om, snarare handlar det istället om tålmodigt och målmedvetet arbete med att förbättra de många faktorer som gör att du hamnar högt på Google. Men finns det något generellt svar på frågan ”hur lång tid tar SEO?”. Jo, åtminstone till viss del, och det tittar vi på i detta blogginlägg.

Här kan du lära dig mer om hur lång tid det tar och vilka faktorer som påverkar utvecklingen.


Stefan NordströmOm Stefan Nordström

Konsult inom digital marknadsföring
7 års erfarenhet
Expertområden: SEO, copywriting, nyhetsbrev, konverteringar, digital strategi
nordstromstefan86@gmail.com
https://www.linkedin.com/in/stefan-nordstr%C3%B6m-9689bb5b/


Kort om sökmotoroptimering och dess utveckling

SEO, eller sökmotoroptimering, är en form av marknadsföring som exploderade när människor började använda sökmotorer för att hitta information på nätet. Digitala marknadsförare och andra intresserade upptäckte att anpassade hemsidor, texter och annat innehåll kunde leda till höga platser i sökmotorerna. SEO blev snabbt till en mycket lönsam och efterfrågad form av digital marknadsföring.

Tidig sökmotoroptimering handlade mycket om att proppa texter fulla med exakta nyckelord. Det var lättare att nå höga platser på Google snabbt, eftersom nyckelorden var viktigare än t ex kontext, varumärke och sökningens ”mening” (search intention). En superoptimerad text från en okänd hemsida kunde klättra högt relativt snabbt. Nackdelen var så klart att det inte var säkert att det var en text från en pålitlig källa.

Idag fokuserar Google mycket på att hitta den underliggande meningen med varje sökning och erbjuda innehållet som bäst svarar på frågan. Sökmotoroptimeringens fokus har flyttat från kalla nyckelord till att skapa innehåll som användarna verkligen uppskattar. Vid sidan av det har det även blivit viktigare att vara ett digitalt varumärke som går att lita på.

På vissa sätt har det blivit svårare. SEO tar längre tid idag. Men samtidigt innebär bristen på genvägar att man blir tvungen att tänka till och skapa fantastiskt innehåll för att prestera. Kvaliteten på det man hittar genom sökmotorer är högre. Och det går fortfarande att skapa massa nya affärer genom SEO.

SEO kräver tålamod

Oavsett vilka förutsättningar man har kräver SEO tålamod. Man kan inte förvänta sig omedelbara effekter. Det är sällan alla på ett företag tror till fullo på digital marknadsföring. Om man börjar med content marketing och SEO kan det vara bra att förklara att det är en långsiktig process och få stöd för det direkt.

digital marknadsförare

Generellt får man räkna med flera månader innan optimerat innehåll når sin fulla effekt på Google. Utvecklingen är oförutsägbar och sällan linjär. Många gånger har jag suttit besviket i Google Analytics, tittandes på några få procents ökning, för att sedan helt plötsligt se en explosion. Algoritmen och dess ändringar är oförutsägbara. När det väl lyfter brukar det lyfta rejält.

På samma sätt så är framgångar inom SEO ingen garanti för fortsatta höga placeringar på Google. Algoritmen utvecklas över tid, och andra faktorer prioriteras. Man är aldrig färdig med sökmotoroptimering. Det är en konstant förbättringsprocess, och det är bra att vara medveten om att man bara kan vara nöjd för dagen innan det kommer nya utmaningar.

Faktorer som påverkar hur lång tid SEO tar

Eftersom sökmotorernas algoritmer för att rangordna hemsidor är hemliga kan man inte annat än gissa vad som påverkar mest.

Några av de många faktorer som påverkar hur lång tid sökmotoroptimering tar är:

  • Konkurrens inom bransch och sökord
  • Domänens styrka
  • Länkar
  • Hemsidans djup
  • Varumärket

Konkurrens inom bransch och sökord

Konkurrensen på Google och andra sökmotorer varierar kraftigt. I vissa branscher finns det många företag som varit framgångsrika med sin sökmotoroptimering. I andra nischer kan det räcka att ha en hemsida som tar upp det mest grundläggande för att få trafik.

Man måste även tänka på vad vi kan kalla för sökmotorkonkurrenter. Om man t ex bedriver marknadsföring inom läkemedel kan konkurrensen på Google komma från flera olika håll. Det kan handla om instutitioner som 1177 och Läkemedelsverket. Även apotek och onlinedoktorer kan konkurrera om trafiken. Sökmotorkonkurrenter behöver inte vara affärskonkurrenter.

En grundlig analys är bland det första en SEO-expert gör när den tittar på din situation. I den fasen upptäcker man ofta många värdefulla sökord att sikta på. Innehållet hos framgångsrika konkurrenter kan också vara en utgångspunkt för att planera eget sökmotoroptimerat content.

Domänens styrka

Domänens styrka, också kallat domänauktoritet, är en faktor som definitivt påverkar hur lång tid SEO tar. En domäns styrka är kraftigt påverkat av hur gammal hemsidan är. Google litar mer på innehåll från etablerade hemsidor. Sökmotorer brukar även veta vilka domäner som är kopplade till statliga instutitioner och andra organisationer som kan man förväntas lita på i större utsträckning.

Om man skriver innehåll till en riktigt kraftig domän kan man börja hamna högt redan eter några timmar. Det är däremot rejäl motvind att publicera artiklar på en nystartad hemsida. Alternativen till att ha tålamod med sin organiska SEO är att marknadsföra sitt innehåll på sociala medier eller genom betald SEO, så kallad SEM (search engine marketing).

Länkar

externa länkar

Länkar är en del av att bygga styrka och tilltro i Googles ögon. Länkbyggande är en av de svåraste och mest tidskrävande delarna av SEO. Det finns även de inom SEO som ägnar sig åt tvivelaktiga köp av länkar som kan resultera i bestraffningar från Google.

Länkar från andra domäner brukar kalas för externa länkar, men man kan även ge sin SEO en knuff i rätt riktning genom interna länkar på sin egen webbplats. Interna länkar är att sätt att få Google att hitta andra artiklar när de indexerar hemsidans innehåll. Det är också ett sätt att visa att man har mycket relevant innehåll på sin webbplats.

Hemsidans djup

Google gillar nischade hemsidor som visar på expertis inom ett område. Det är dock svårt att visa att man är expert med en eller några få korta landningssidor. Djupa hemsidor med ingående innehåll av hög kvalitet rankar bättre och snabbare. En SEO-expert kan ofta hitta mängder med potentiella ämnen att skriva om när den utför en analys.

Om man vill ranka på Google snabbt kan det vara bra att skapa rejält med innehåll direkt, innan man ens publicerar sin hemsida. De gånger jag sett riktigt snabba resultat med en ny hemsida har det gått till just så.

Varumärke

Sökmotorer tänker alltmer på varumärke när de rankar innehåll. Om man redan har ett varumärke som är starkt kommer det att gå snabbare att klättra till en bra plats. Utnyttja styrkan offline eller på sociala medier för att driva hemsidans SEO om det är möjligt. Var tydlig med kontaktuppgifter och annat som visar att du verkligen är den du påstår att du är på hemsidan så att det blir lätt för Google att lita på dig.

Funderar du på att satsa på SEO?

Nu när du vet vad som avgör hur lång tid det tar är du förhoppningsvis sugen på att satsa på SEO. SEO tar sin tid, men det är en investering som leder till affärer och bygger varumärke. Inte övertygad? Välkommen att läsa min artikel om varför man bör satsa pengar på sökmotoroptimering.

Jag är en konsult inom digital marknadsföring som t ex kan hjälpa till med:

Vänligen lägg till mig på LinkedIn eller maila på nordstromstefan86@gmail.com så kan vi börja titta dina förutsättningar inom SEO.

Läs mer:

10 tips för att lyckas med mobil marknadsföring ->
Hur bygger man en stor maillista? ->
Att skriva engagerande blogginlägg ->
Alternativa sökmotorer till Google ->


Stefan Nordström

Frilansare och konsult inom digital marknadsföring specialiserad på content marketing och sökmotoroptimering.

0 kommentarer

Lämna ett svar

Platshållare för profilbild

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *