Teknisk SEO – varför är det så viktigt och vad ska du tänka på?

Publicerat av Stefan Nordström den

Teknisk SEO - varför är det så viktigt och hur gör du?

Teknisk SEO innebär att du optimerar vissa delar av din sajts möjlighet att ranka högt på sökmotorer som t ex Google. Det är en del av SEO som kompletterar det viktigaste: att kontinuerligt skapa och optimera innehållet på sajten. Denna guide innehåller några av de viktigaste sakerna att hålla koll på inom teknisk SEO.

Men varför är teknisk SEO så viktigt? Jo, om du gör misstag inom detta område kan detta innebära att du rankar lägre med en sajt vars innehåll annars haft goda möjligheter att ligga högt på Google. Du kan alltså tillintetgöra delar av ditt hårda jobb med content marketing, även du gjort helt rätt förutom den tekniska biten.

Av Stefan Nordström

Stefan Nordström - frilansande konsult inom digital marknadsföring som copywriting och SEO

  • Konsult inom digital marknadsföring
  • 8 års erfarenhet som in-house och frilansare
  • Expertområden: SEO, copywriting, nyhetsbrev, konverteringar, digital strategi
  • LinkedIn | Mail | Instagram

Gör en genomsökningsrapport

Ett första steg för att få en känsla för din hemsidas tekniska SEO är att göra genomsökningsrapport (SEO audit). Detta går att göra i verktyget SEMRush, och även i Google Search Console. Det finns många olika verktyg för att göra det.

Det är viktigt att hålla dig uppdaterad och kontrollera din tekniska SEO regelbundet, t ex en gång i månaden. Saker förändras över tid och det är viktigt att se till att sajten håller fortsatt hög kvalitet.

Laddningstid – en otroligt viktig del av teknisk SEO

laddningstid

En hemsidas laddningstid är en central del av teknisk SEO. Långsamma hemsidor påverkar användarbeteendet enormt, speciellt på mobila enheter. Det är något som Google och andra sökmotorer fokuserar alltmer på, så det finns stora fördelar med att ha en snabb hemsida.

Några av de viktigaste åtgärderna är:

  • Optimera bilders storlek
  • Flytta eller ta bort ”renderblockerande” script
  • Välj en snabbare server
  • Använd cache, t ex genom en plugin
  • Minimera kod
  • Hoppa över långsamma iframe-flöden

Man kan testa sin hemsidas laddningstid på både stationär dator och mobila enheter med Google PageSpeed Insights. Det är sällan man inte upptäcker saker att förbättra.

Responsiv hemsida

En responsiv hemsida som är anpassad för olika enheter och skärmstorlekar är en av de viktigaste delarna av teknisk SEO. Många sidor ser sämre ut på mobiltelefoner och tablets. Detta märks direkt i hur Google rankar dem.

Detta kommer bara bli en viktigare faktor eftersom det är så starkt kopplat till användarvänligheten. Välj ett CMS som t ex WordPress som automatiskt placerar ditt innehåll i en responsiv mall.

Och nöj dig inte där: surfa runt på din sajt på olika enheter så att du upptäcker alla UX-problem och liknande som kan uppstå (ibland händer de trots ett bra CMS). Jag vill lova dig att dessa kan kosta pengar annars, speciellt om du jobbar med e-handel och köper trafik genom annonser.

URL och URL-struktur

url-struktur

En logisk URL-struktur är en viktig del av teknisk SEO. Om man har ett bra CMS genereras t ex titeln ”Teknisk SEO” som /teknisk-seo/ automatiskt. Detta är konsekvent och leder till en logisk URL-hierarki utan skillnader eller enskild handpåläggning.

Ett CMS där du inte själv kan påverka dina URL kan bli en digital marknadsförares mardröm. Jag har erfarenhet av CMS som skapat långa, id-baserade URL som dessutom inte gått att ta bort. Hamna inte i den situationen. Välj rätt från början!

URL som korrekt beskriver sidans content och innehåller sökord leder till fler klick på Google samt att sökmotorerna får en bättre bild av den. Det är även bra att hålla URLerna så korta som möjligt och fokusera på de sökord som de optimeras för.

Duplicerade sidor

Se även till att det inte på något sätt genereras dubbla URL som tolkas som duplicerade sidor av Google. Detta kan straffa sig. Tänk på att vissa plattformar har separata (ej responsiva) hemsidor för desktop och mobil. Dessa dubbla sidor kan tolkas som duplicerat innehåll och påverka hemsidans SEO.

Ibland kan CMS:et även skapa sidor som du inte själv vet om. Dessa kan innehålla duplicerat innehåll. Testa med Google: skriv in ”site:www.dinsida.com” så får du se vilka olika sidor som Google har crawlat under din domän. Ofta kommer det fram oväntade sidor som du inte vet om, t ex bloggkategorier, bloggtags och annat som inte är helt optimalt ur SEO-synpunkt.

Om du av någon anledning behöver ha duplicerat innehåll är det viktigt att jobba med kanoniska länkar så att Google bara plockar upp en version av det.

Sitemap (XML)

En uppdaterad och välfungerande Sitemap är ett bra sätt att visa Google en hemsidas struktur. I Google Search Console kan du lägga till, uppdatera och sen hemsidas sitemaps. Ladda upp nya sitemaps i Google Search Console så ofta som möjligt

Om du använder en SEO-plugin för WordPress, som t ex Yoast SEO, kan du göra så att sitemapen automatiskt uppdateras och skickas in till Google. Detta är att rekommendera.

Ha absolut inte en föråldrad sitemap med inaktiva sidor och länkar kvar i Search Console. Det är en tydlig signal till Google att du inte har koll på sin hemsidas tekniska SEO.

Kontrollera att du inte har brutna länkar

Trasiga länkar (status 404) som inte leder någonstans finns på de flesta hemsidor. Många gånger samlar du på dig dem över tid. Och det skapar en försämrad användarupplevelse samtidigt som det blir svårare för sajten att ranka högt på Google.

Men det är lätt att kontrollera. Ett exempel är Dr. Link Check, ett verktyg som hittar brutna länkar inom din hemsida. Det är definitivt värt att en titt, speciellt om din hemsida har funnits till ett tag.

Robots.txt

I din hemsidas robots.txt-fil kan du ange sidor som inte ska indexeras av Google. Du kan t ex inkludera sidor som kan uppfattas som dupliceringar i den. Ibland kan det vara användbart, men det är lika viktigt att se till att den inte innehåller saker som du inte vill ha i den. Var noggrann att kontrollera att robots.txt inte blockerar indexeringen av sidor som du vill få trafik till.

Val av CMS

Att välja rätt CMS (content management system) till din hemsida påverkar många av dessa faktorer. Jag har t ex arbetat i CMS där jag inte själv fått välja URL. Samma system hade även separata, dubbla sidor för stationära datorer och mobila enheter.

Förutom att det ledde till en fördubblad arbetsbelastning trodde Google att många av undersidorna var duplicerade. Och eftersom möjligheterna att göra egna ändringar var små kunde jag inte få Google att tro annat. Resultatet blev så klart en webbplats som sjönk som en sten på sökmotorerna.

Dessa digitala skräckhistorier går att undvika. På ett enkelt sätt till och med. Välj ett modernt CMS, som t ex WordPress, som är responsivt per automatik och inte skapar massa problem. Gör framförallt rätt val och rätt setup från början. Annars kan det bli dyrt och tidskrävande.

Https och SSL-certifikat

Om du bedriver E-handel eller andra typer av sajter som kräver extra tillit bör du ha https och fundera på att skaffa ett SSL-certifikat. Https fungerar likadant som vanlig http förutom att det använder ett extra SSL-lager för att försäkra om säkra transaktioner. Idag är det i princip en hygienfaktor för alla hemsidor.

Det är en tillitssignal som ger både Google och hemsidans användare ett positivt intryck. Ur ett SEO-perspektiv är https också ett lyft som ofta förbättrar rankingen på Google och andra sökmotorer.

Behöver du hjälp med teknisk SEO eller något annat inom digital marknadsföring?

Nu vet du några saker inom teknisk SEO som behövs för att din sajt ska ranka bra. Men teknisk SEO är en bara en del av det som behöver stämma för att din sajt ska få så många besökare som möjligt. Därför är det bra att få hjälp. Och hjälpen finns här.

Behöver du någon som hjälper dig med digital marknadsföring? Kanske copywriting eller SEO, eller båda på en gång? Då har du kommit rätt! Jag är nämligen en frilansande contentexpert som hjälpt många företag med hemsidor och innehåll. Intresserad? Kom i kontakt med mig genom att lägga till mig på LinkedIn eller maila nordstromstefan86@gmail.com.

Fler blogginlägg om SEO:

SEO-copywriting – att skriva för sökmotorer ->

Varför är organisk SEO det allra bästa sättet att få nya digitala affärer? ->

Vad är sökintention och varför är det så viktigt? ->

30 tips för att omedelbart förbättra din SEO ->


Stefan Nordström

Frilansare och konsult inom digital marknadsföring specialiserad på content marketing och sökmotoroptimering.

0 kommentarer

Lämna ett svar

Platshållare för profilbild

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *