Konverteringsoptimering (CRO)

konverteringsoptimering

Konverteringsoptimering (conversion rate optimization, CRO) handlar om att konvertera besökarna på en webbplats genom att de t ex handlar i e-butik eller börjar prenumera på ett nyhetsbrev. Konverteringsoptimering handlar om att maximera nyttan av de besökare du får din till hemsida genom t ex sökmotoroptimering, sociala medier och brand awareness.

Det är ett logiskt nästa steg i den fasen när man börjar få goda mängder besökare till sin hemsida. Affärsnyttan av konverteringsoptimering har visat sig vara så stor, så stor att det finns många slutsålsa utbildningar inom ämnet, t ex hos företaget Conversionista. Här kan du läsa om vad konverteringsoptimering kan erbjuda din hemsida och ditt företag.

Om konverteringar

Konverteringar är som sagt en disciplin inom digital marknadsföring som syftar till ökad affärsnytta genom att konvertera besökarna på hemsidan. Det kan vara en av de bästa sakerna man göra för att maximera sin digitala affärsnytta. Många gånger man har lagt mycket resurser på att skapa och marknadsföra sitt digitala innehåll.

Konverteringsoptimering kan vara det som gör den stora skillnaden när man uppnått goda mängder trafik. Om man tänker sig en hemsida som har 100 000 besökare i månaden och en halvdan konverteringsgrad som t ex 0,75% (750 konverteringar) är det inte svårt att första varför. Om man investerar i konverteringsoptimering och dubblar sin konverteringsgrad till 1,5% har man helt plötsligt utnyttjat samma mängd besökare men fått dubbelt så många konverteringar.

Denna typ av åtgärder är så klart allra viktigast om man jobbar med e-handel. Konverteringarna är ofta samma sak som slutförda affärer och konverteringsoptimering blir en direkt källa till ökad vinst.

När ska man satsa på konverteringsoptimering?

Det logiska är att först skapa en hemsida som får en relevant mängd trafik. När man sedan har tillräckligt mycket trafik kan det vara läge att börja titta på sina konverteringar. Det kan vara bra att ha det i bakhuvudet eller som del av sin digitala strategi så att man tar höjd för det i budget och tidsscheman.

konverteringsgrad

Konsult inom konverteringsoptimering

Om du behöver hjälp med konverteringsoptimering har du kommit rätt. Jag är en konsult inom digital marknadsföring med erfarenhet av att öka konverteringar på hemsidor. Kontakta mig så tar jag en titt på din hemsida.

Läs mer:

Allt om konverteringar ->
Vad betyder konverteringsgrad? ->
Content marketing ->
SEO-copywriting; att skriva för sökmotorer ->