Externa länkar – en guide till att ha rätt länkar

Publicerat av Stefan Nordström den

externa länkar

Externa länkar som går ut från och in till din webbplats är en viktig del av både din SEO och din läsbarhet. Länkarna behöver dock vara relevanta och det finns flera åtgärder som kan göra det lättare för både sökmotorer och besökare. Här kan du lära dig mer om hur du bäst sätter upp externa länkar och vad du ska tänka på för att din hemsida ska bli så bra som möjligt.

Vad är skillnaden på interna och externa länkar?

Det är bäst att börja med det mest grundläggande; vad är skillnaden på interna och externa länkar? Jo, interna länkar är de länkar som finns mellan olika sidor på en webbplats, t ex denna länk till min artikel om interna länkar. Externa länkar är de länkar som går till andra, externa hemsidor som t ex denna till Google.com.

Varför är externa länkar viktiga för din SEO?

Goda externa länkar är viktiga för att de:

  • Förbättrar artiklars läsbarhet
  • Ökar en sajts påtlighet
  • Associerar en sajt med rätt ämnen

En sajt med relevanta externa länkar är en sajt Google och andra sökmotorer ofta litar mer på. Förutom att kvalitetslänkar ofta ger innehållet extra läsbarhet (besökaren får möjlighet att läsa vidare vid intresse) finns det flera orsaker till att länkar förbättrar din SEO.

Under 2019 har Google gjort stora insatser mot så kallade ”fake news” och andra typer av hemsidor som är något annat än de utger sig för. Detta har lett till att artiklar med pålitliga referenser ofta fått en knuff uppåt bland sökresultaten. Rent instinktivt kan externa länkar kan leda bort läsare från ens artiklar. Detta stämmer oftast inte, framför allt om man följer ett av mina kommande tips och öppnar externa länkar i nytt webbläsarfönster.

Externa länkar är också ett sätt att visa vad en artikel eller sajt handlar om. Jag tror definitivt att Googles algoritm använder de externa länkarna för att bestämma vilka ämnen innehållet handlar om. Som digital marknadsförare och SEO-expert vill jag gärna associera mig med duktiga byråer och konsulter; alltså länkar jag ofta till deras sidor som t ex referens.

Externa länkar – kort bakgrund

Det kan vara värt med en kort historielektion för att förstå Googles förhållande till länkar. Länkbyggande var en otroligt stor del av SEO i disciplinens tidiga dagar. Under många år gick det att manipulera länkar och ändå uppnå goda resultat. Det kunde handla om att t ex skapa fejkade sidor eller att betala länknätverk för att få mängder med tvivelaktiga länkar inom ämnet.

I takt med att Google utvecklades och flyttade sin fokus från mängden bokstavliga sökord till syftet med sökningar och användarvänlighet försvann dessa möjligheter. Uppdateringen Penguin som kom 2012 hade stor effekt på fuskarna och placerade många av deras hemsidor på låga positioner i sökmotorn.

Goda råd för externa länkar

Det finns mycket att vinna på att följa best practises gällande externa länkar. Många gör fel och därför kan det bli en faktor som står ut och gör att din sida rankar bättre än andras på Google.

Här följer några förhållningsregler för externa länkar:

  • Länka till relevanta sidor
  • Ljug inte om länkens innehåll
  • Öppna i nytt fönster
  • Utnyttja tidigare samarbeten
  • Optimera ankartexter
  • Köp inte tvivelaktiga länkar

Länka till relevanta sidor

Länkar handlar inte bara om att få länkar in till sin hemsida. Ett viktigt tips är att även länka ut till relevanta sidor. Men vad menas med relevanta då? För det första ska sidorna passa det ämne du försöker optimera din artikel eller hemsida mot. Domänerna bör även ha en hög domänauktoritet. Domänauktoritet är Googles mått på en sajts kvalitet. Länkar till och från domäner som Google anser som starka brukar leda till förbättrade placeringar på Google.

Ljug inte om länkens innehåll

Missvisande länkar som går till något helt annat än man tänkt, eller länkar som är irrelevanta för det ämne man skriver om leder bara till problem. Försök att vara supertydlig med länkens slutmål, speciellt i länkar som sker i löpande text. Om jag vill förklara vad en webbredaktör gör skriver jag t ex gärna att man kan läsa mer i min artikel ”Vad gör en webbredaktör?”, just för att maximera tydligheten och inte göra användaren besviken.

Öppna i nytt fönster

Något som enligt mig är grundläggande best practise inom externa länkar är att öppna dem i nytt fönster. Detta är definitivt något som inte följs på internet. Jag misstänker att det främst handlar om lathet.

Orsaken att de bör öppnas i nytt fönster är att besökaren inte ska lämna din sajt för att läsa källor och annat relaterat innehåll. Man kan definitivt förlora affärer på att inte öppna externa länkar i nytt fönster. Om inte annat syftar användaren många gånger inte att lämna sidan för att läsa det länkade innehållet.

Utnyttja tidigare samarbeten

Länkbyggande är en av de discipliner som intresserar mig minst inom digital marknadsföring. Det blir mycket kohandel och risken för att göra något som Google slår ned finns definitivt.

En situation där det kan vara relevant är dock när man tidigare har samarbetat med någon som sitter på en stark domän inom ett passande ämne. I dessa fall kan länkarna bli en naturlig del av en artikel där man förbättrar sin SEO utan att riskera bestraffning från Google.

Optimera ankartexter (länktexter)

Ankartexter, eller länktexter, är den del av texten som är länkad. Ankartexterna är ett utmärkt ställe att beskriva vad en artikel innehåller. Detta gäller både externa och interna länkar. Undvik framför allt att länka generisk text som ”läs mer” och ”lär dig mer”.

Se till att ta denna chans att informera Google om vad den länkade sidan innehåller. Skriv åtminstone ”interna länkar” när du länkar till en artikel om det. Om det passar läsbarheten kan man till och med länka något längre del av texten som t ex min ultimata guide till interna länkar. Det är ingen stor gamechanger att göra det, men när man gör det tar man vara på varje möjlighet att informera sökmotorer om en sidas innehåll.

Köp inte tvivelaktiga länkar

Ett viktigt tips som jag redan gått in på lite är att undvika att betala för tvivelaktiga länkar. Länkbyggande är en av de delar av SEO där det pågår mest konstigheter, och många gånger kan man få erbjudanden som kan tänkas boosta placeringarna på Google. Att köpa och sälja länkar är något som Google ser som manipulation. Undvik detta helt och hållet och var säker på att dina länkar stannar på rätt sida av användarvillkoren.

Hur kan man se vem som länkar till ens hemsida?

Det enklaste sättet att få en överblick över sina externa länkar är att in under fliken ”Links” i Googles verktyg Search Console. Search Console ger även en överblick av en sajt interna länkar. Man blir ofta förvånad av vem som länkar till ens hemsida, och förvåningen kan vara både positiv och negativ. Om man hittar potentiellt skadliga domäner bland sina externa länkar kan det vara läge att göra något åt det.

länkar i Google Search Console

Det kan kännas lite hjälplöst när man ser inkommande länkar av dålig kvalitet. Det finns dock saker man kan göra åt det. En första åtgärd är att kontakta domänens ägare. Om det inte fungerar finns det ett verktyg som heter Disavow tool i Search Console som manuellt kan ta bort skadliga länkar.

Bör man jobba med externa länkar för att boosta sin SEO?

Det bör man definitivt, trots att det finns suspekt länkbyggande och skadliga länkar. Man bör dock jobba på rätt sätt, med relevans och kvalitet i åtanke. Om man har en SEO-byrå eller konsult som arbetar med ens länkar bör man kräva en viss transparents för att veta att det görs på rätt sätt.

SEO-konsult

Jag är en SEO-expert som idag jobbar som konsult. Interna och externa länkar är bara några av de saker som jag kan hjälpa till att optimera. Lägg till mig på LinkedIn så kan vi diskutera vad som skulle kunna hjälpa just din hemsida att hamna högre på Google och andra sökmotorer.

Läs mer:

Interna länkar ->
SEO (sökmotoroptimering) ->
Vad är content marketing? ->
En guide till teknisk SEO ->


Stefan Nordström

Frilansare och konsult inom digital marknadsföring specialiserad på content marketing och sökmotoroptimering.

0 kommentarer

Lämna ett svar

Platshållare för profilbild

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *