Den ultimata guiden till fantastiska blogginlägg som engagerar

Publicerat av Stefan Nordström den

blogginlägg

Att skriva bra blogginlägg är en konst. Precis som all annan digital copywriting behöver fantastiska blogginlägg vara både välskrivna och sökmotoroptimerade. Blogginlägg är dessutom en annan typ av kommunikation som ofta kräver lite mer spets och underhållningsvärde. Här är min guide till att skriva inlägg som, engagerar läsare, skapar kontakter och leder till nya affärer.

Av Stefan Nordström

Stefan Nordström - frilansande konsult inom digital marknadsföring som copywriting och SEO

  • Konsult inom digital marknadsföring/musiker
  • 9 års erfarenhet som in-house och frilansare
  • Expertområden: SEO, copywriting, nyhetsbrev, konverteringar, digital strategi
  • LinkedIn | Mail | Instagram

Rubriker som väcker uppmärksamhet

Steg ett med ett blogginlägg är att försöka få någon att börja läsa det. Skarpa rubriker är ett första intryck som fångar läsaren. Här kan man ofta vara kreativ för att väcka uppmärksamhet. Om blogginlägget som är nummer ett på Google är ”10 tips för ett bra blogginlägg”, varför inte skapa ett som heter ”15 tips för ett bra blogginlägg”?

Tänk inte bara på detta när det gäller rubriker i löpande text. Dessa formuleringar kan vara ännu viktigare och skarpare i en titeltagg eller metabeskrivning i Googles SERP. Det blir ofta en avvägning mellan relevans, nyckelord och att väcka uppmärksamhet.

Struktur – otroligt viktigt för bra blogginlägg

En struktur som ger ett naturligt flow är extremt viktigt för att skapa bra blogginlägg. Klassiska skrivtips som att ha en bra inledning och ett bra slutord går en bra bit på vägen. Jag försöker att berätta en historia med mina blogginlägg. Vad jag menar med det är att jag vill avsluta en del av texten med att locka till nästa. Det behöver inte vara några magiska cliffhangers, men det kan vara ett steg på vägen till att skapa inlägg där det känns som allt hänger ihop.

Styckesindelning är en annan del av strukturen som kan bidra till att texten blir lättläst. Korta meningar och korta stycken är ofta bäst. Jag gillar att skriva långa meningar, men jag gör mitt absolut bästa för att dra ned på dem när jag skriver blogginlägg.

Ett bra tips är att sätta strukturen redan innan du börjar skriva. Många gånger kan man bestämma vad man vill ta upp och sätta de rubrikerna i rätt ordning innan brödtexten skapas. Detta tips kan även hjälpa till med sökmotoroptimeringen. Orsaken är att en SEO-analys ofta avslöjar ämnen man bör ta upp i ett blogginlägg. Dessa ämnen kan sedan bli utmärkta underrubriker.

Målgrupp – inkludera och exkludera

Att hitta ett språk som engagerar målgruppen är en viktig del av att skapa engagerande blogginlägg. Titta på framgångsrika konkurrenter och gör annan efterforskning. Om detta slår fel kan man t ex hamna för hög eller låg nivå i språket och stänga ute målgruppen man letar efter med sitt blogginlägg.

Det är också viktigt att våga exkludera vissa målgrupper som inte är viktiga för att inte göra det gamla generalmisstaget att ”marknadsföra sig till alla”.

Vem skriver du som?

Många gånger skriver man blogginlägg till en beställare sedan publicerar dem. Då behöver man även fundera på vem eller vad man representerar när man skriver. Man behöver definitivt hitta ett sätt att skriva som följer t ex företagets personlighet.

En brand manual eller en hemsida kan vara ett bra sätt att få känsla för ett företags tonalitet. Om det inte finns att tillgå kan det vara värt att fråga kunden innan man sätter igång att skriva, så att man hamnar rätt från början.

Glöm inte att ha bra och många bilder

Rätt bilder kan göra skillnaden mellan ett hyfsat och ett fantastiskt blogginlägg. För det första är bilder ett utmärkt sätt att ge liv till texten och bryta upp textstycken. För det andra så är bilder något som kan beskriva de saker man vill uttrycka i artikeln. En rolig bild kan lätta upp en tung text och en modell kan ge en visuell representation av saker man vill visa i den löpande texten.

Tänk också på att bildernas alt-taggar kan vara ett bra sätt att sökmotoroptimera ditt inlägg. Glöm inte att optimera bildernas storlek så mycket som möjligt så att det inte ökar sajtens laddningstid.

Planering av framtida blogginlägg

Det tar tag att bygga en framgångsrik blogg. Många gånger skriver man hundratals olika inlägg innan saker börjar hända. Inspiration i stunden kan vara svårt att få, och det kan vara skönt att veta vad man ska skriva om innan man öppnar det tomma Word-dokumentet.

Ett sätt är att skapa en contentplan över digitalt innehåll där man bestämmer vad t ex blogginlägg ska handla om och när de ska publiceras. Det är även ett utmärkt ställe att skriva in framtida inlägg som man plötsligt fått inspiration att skapa.

Spridning av blogginlägg

Man kan tro att kampen är över när man skrivit ett blogginlägg som får rejält med organisk trafik från Google. Så är det inte riktigt, i alla fall inte om man vill maximera möjligheterna att få trafik. Lägg ned tid på att få ut ditt innehåll på platser som Facebook och Twitter, och du kan definitivt få en större spridning. Det kan även vara värt att betala för att få mer räckvidd om det visar sig att innehållet fungerar bra på sociala medier.

Tänk även på att blogginlägg kan vara något som går att dela flera gånger. Många glömmer fort på sociala medier, och innehåll kan ofta vara s k evergreen content som åter kan delas vid vissa tidpunkter. Ibland kan något så enkelt som att ändra ”de bästa tipsen för SEO 2019” till ”de bästa tipsen för SEO 2020” vara något som gör ett blogginlägg aktuellt igen.

Glöm inte call-to-action (CTA) och konverteringar

Ditt blogginlägg är välskrivet och får massa besökare från Google. Allt är frid och fröjd. Eller? Egentligen inte, förutsatt att man vill maximera nyttan av besökarna. En call-to-action (CTA) bör komma någonstans i blogginlägget. En CTA i form av en knapp eller formulär är det vanligaste.

Det bästa sättet att hitta rätt CTA-mål är att titta på sina målsättningar. Om man säljer produkter kan man inkludera länkar till att köpa dem i blogginlägg, förutsatt att de är relevanta för ämnet. Nyhetsbrev är en annan vanlig digital KPI som är lätt att sätta upp i form av formulär. Min CTA är än så länge att försöka få så många nya kontakter som möjligt på LinkedIn.

Om man har uppnått rejält med trafik till sin blogg bör man börja jobba med konverteringsoptimering (CRO). Det syftar till att öka antalet besökare på en webbplats som utför något som är kopplat till affärsnyttan. En ökad konverteringsgrad kan ofta skapa mer affärer än att få fler besökare när man väl uppnåt en viss popularitet.

Behöver du en konsult som kan hjälpa dig med blogginlägg?

Om du söker en copywriter som kan hjälpa dig med blogginlägg har du kommit rätt. Jag är en digital marknadsförare med en fot i copywriting och den andra i SEO. Blogginlägg är något av det jag skriver mest. Jag hjälper gärna till med allt från att skriva förbestämda blogginlägg till att lägga upp en hel strategi för en blogg eller hemsida. Connecta med mig på LinkedIn så tar jag en titt på vad vi kan göra med din digitala närvaro.

Läs mer:

Copywriting-konsult som bla kan hjälpa till med blogginlägg ->
SEO-copywriting ->
Hur gör man en bra contentplan?


Stefan Nordström

Frilansare och konsult inom digital marknadsföring specialiserad på content marketing och sökmotoroptimering.

0 kommentarer

Lämna ett svar

Platshållare för profilbild

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *