Hur får man till copywriting i nyhetsbrev?

Publicerat av Stefan Nordström den

copywriting i nyhetsbrev

Copywriting till ett nyhetsbrev är ett helt annat ”game” än många andra typer av copy inom digital marknadsföring. I likhet med landningssidor och sociala medier handlar det mycket om direkta budskap, flyt och timing.

Övergången från sökmotoroptimering till nyhetsbrev är inte smärtfri. I alla fall var den inte det för mig. Många saker i mitt skrivande behövde förändras för att det skulle bli rätt. Häng med så får du höra mina tankar om copywriting i nyhetsbrev.


Stefan NordströmOm Stefan Nordström

Konsult inom digital marknadsföring
7 års erfarenhet
Expertområden: SEO, copywriting, nyhetsbrev, konverteringar, digital strategi
nordstromstefan86@gmail.com
https://www.linkedin.com/in/stefan-nordstr%C3%B6m-9689bb5b/


Från SEO-texter till copy i nyhetsbrev

För mig som SEO-copywriter är det en helt annan typ av skrivande som gäller. De ofta wiki-liknande långa artiklerna ersätts av sparsamma formuleringar, direkta kopplingar och call-to-actions. Man ska inte längre fördjupa sig och hamra in budskapen. Intresset ska skapas på ett litet utrymme och leda till effekt. Följden av jobba allt mer med nyhetsbrev blev att jag blev tvungen att omvärdera mitt skrivande.

I början var det jobbigt. Ju mer jag kämpade med nyhetsbrevscopyn, desto mer utvecklande blev det. Alltmer upptäckte jag problemen med flytet i mitt språk. Meningar kändes inkopierade och hackiga. Men vad saknades egentligen?

Det jag framför allt lärde mig från att titta på min fyrkantighet var att digitalt innehåll behöver berätta en historia. Pleasecopymes innehåll om conversational writing blev en källa till både självkritik och inspiration. Dessutom blev jag återigen tvungen att titta på språktekniker som övergångsord och aktivt språk.

Något saknades. Men vad? Jag har skrivit texter till webben i åratal. Även nyhetsbrev. Att ändra på ett så inlärt beteende som skrivteknik är inte enkelt. Det har varit något jag har fått jobba på gradvis. Exempelvis har jag alltid en lista med övergångsord redo medan jag skriver. Dessutom kollar jag med jämna mellanrum på bloggposten om conversational writing.

Dessa tekniker håller mig på rätt sida av språket och ser till att jag fortsätter utvecklas i mitt skrivande. Personligen känner jag att det behövs påminnelser för att undvika att fastna i gamla fällor.

Copywriting i nyhetsbrev

Men vad kan man säga om copywriting i nyhetsbrev då? Det var väl egentligen det vi skulle prata om? Jo, det är som sagt en helt annan konst än min specialitet SEO-copy. Här kommer några av lärdomar jag fått av att jobba med säljande nyhetsbrev.

Laborera med text direkt i programmet

När man skriver för webben kan man oftast göra stora delar av sitt skrivande i Microsoft Word. Denna teknik är ofta ett misstag när man skriver för nyhetsbrev. Orsaken är att nyhetsbrev är väldigt beroende av designen.

Teckensnitten kan vara stora. Formatet inkluderar ofta många bilder. Dessa faktorer påverkar nyhetsbrevet oerhört mycket. Exempelvis så kan ett snyggt textstycke i Word inte alls fungera när man lägger in det i ett nyhetsbrev.

design av nyhetsbrev i Mailchimp

Mitt råd är att ha ett gratis konto på Mailchimp att designa i. Lösningen är långt från perfekt. Men det är ett sätt att få känslan att man verkligen skriver ett nyhetsbrev. För min del har det hjälpt. Annars är risken att kunderna återkommer med synpunkter man själv inte kunnat se, eftersom man bara sett nyhetsbrevet i Word.

Enkelhet och flyt

Långa meningar och komplicerade diskussioner har ingen plats i nyhetsbrev. Tvärtom behöver ibland komplicerade ämnen sammanfattas i mycket få, tillspetsade ord. Flytet är oerhört viktigt. Av denna orsak bör man närmast ”prata igenom” sitt nyhetsbrev och lägga ned rejäl tid på små revisioner.

Däremot behöver man tänka på läsarnas förkunskaper. Vad kan de sedan tidigare? Vad har du informerat om i tidigare nyhetsbrev? Rätt balans här skapar ett kortfattat nyhetsbrev som ändå hamnar rätt nivåmässigt.

Känslan av flyt och enkelhet påverkas också av vilka ord man använder i sitt nyhetsbrev. I många fall kan långa ord brytas ned i färre beståndsdelar. Denna metod förbättrar såväl ämnesrader som rubriker och brödtext.

Problemlösning

En likhet mellan copywriting i nyhetsbrev och SEO-copy är att man ofta försöker ta läsaren från problem till lösning. Självklart är lösningen ofta den produkt eller call-to-action som är bakgrunden till nyhetsbrevet. Under nyhetsbrevets gång gäller det att övertyga utan att övertala.

Nyckeln till bra content marketing är att informera på ett sätt som leder framåt, utan att det känns som påträngande säljande. Denna princip gäller både nyhetsbrev och webben. Däremot varierar metoden.

SEO handlar ofta om att gå på djupet för att driva in besökarna. Eftersom de själva sökt upp informationen är tålamodet ofta bättre. När man söker upp någon med ett nyhetsbrev behöver problemlösningen vara enkel och direkt. Innehållet behöver vara så bra att det känns OK att ta emot ett e-mail då och då.

Känslor och relationsbyggande

Nyhetsbrev är som sagt uppsökande. När man skickar ut dem hör man av sig personligen till någons e-mailadress. Detta ställer ökade krav på att vara personlig och att kunna bygga en relation.

Torra texter kan fungera utmärkt när man jobbar med SEO. Men i nyhetsbrev blir det fel. Om man får till relationsbyggandet blir man en person som mottagaren ser fram emot att höra av. Ett steg är kvaliteten på innehållet. Det andra steget är relationen.

Denna aspekt av nyhetsbrev får man ofta jobba på över tid. Exempelvis avslöjar statistiken på utskicken mycket om målgruppen. Vartefter brukar man hitta såväl känslan som stilen och tonen på innehållet. Misslyckanden och djupdyk är ofta del i den utvecklingen.

Behöver du hjälp med nyhetsbrev eller annan digital marknadsföring?

Behöver du hjälp med nyhetsbrev eller något annat inom digital marknadsföring? Då har du kommit rätt! Jag är en frilansande digital konsult som hjälper till med allt möjligt inom content, exempelvis SEO, copywriting, nyhetsbrev, konverteringar och sociala medier. Vill du inleda ett samarbete eller diskutera content? Vänligen connecta med mig på LinkedIn eller maila på nordstromstefan@gmail.com.

Lär dig mer:

Hur lång tid tar SEO? ->
10 tips för att få till sina rubriker ->
En guide till fantastiska blogginlägg ->
Hur gör man en bra landningssida? ->


Stefan Nordström

Frilansare och konsult inom digital marknadsföring specialiserad på content marketing och sökmotoroptimering.

0 kommentarer

Lämna ett svar

Platshållare för profilbild

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *