20 tips för vassa nyhetsbrev som läsarna älskar

Publicerat av Stefan Nordström den

20 nyhetsbrev-tips som lyfter dina utskick

Nyhetsbrev är en underskattad del av digital marknadsföring – men hur lyckas du med dem egentligen? Jo, det finns en hel del att titta på faktiskt. I detta blogginlägg hittar du 20 nyhetsbrev-tips som gör att du får de allra bästa förutsättningarna för att få till utskicken.

E-mail kan kännas förlegat, men i takt med att en räckvidd på sociala medier blir dyrare och dyrare samtidigt som konkurrensen på sökmotorerna ökar kan det vara en stor del att ha en utskickslista där du själv äger räckvidden. Och om du redan jobbar med SEO och sociala medier kan det vara en ytterligare kanal att kommunicera i.

Av Stefan Nordström

Stefan Nordström - frilansande konsult inom digital marknadsföring som copywriting och SEO

 • Konsult inom digital marknadsföring
 • 8 års erfarenhet som in-house och frilansare
 • Expertområden: SEO, copywriting, nyhetsbrev, konverteringar, digital strategi
 • LinkedIn | Mail | Instagram

20 nyhetsbrev-tips i korthet

Läser du snabbt? Här är mina 20 tips för att få till riktigt vassa nyhetsbrev i korthet:

 1. Bygg maillista tidigt
 2. Välj rätt plattform
 3. Få till ämnesraden
 4. Rätt avsändare
 5. Håll det kortfattat
 6. Håll det enkelt
 7. Skarpa call to actions
 8. Responsivitet
 9. Regelbundenhet
 10. Rätt balans av värde och sälj
 11. Erbjudanden
 12. Del av contentplan
 13. Del av digital strategi
 14. Undvik skräpposten
 15. Tänk evergreen
 16. Analys och uppföljning
 17. Gör det lätt att avprenumerera
 18. A/B-testa
 19. Utveckla marketing automation
 20. Ta hjälp av ett proffs på nyhetsbrev

1. Att bygga en maillista

Utan prenumeranter finns det ingen mening att skicka ut nyhetsbrev. Därför bör du utnyttja alla möjligheter att bygga en maillista, gärna redan innan du börjar med utskicken. Exempelvis kan du ha ett formulär eller en popup på din hemsida där besökarna får möjlighet att börja prenumerera på ditt nyhetsbrev.

Dessutom kan du ha olika typer av opt-ins på sociala medier och andra platser. Glöm inte att det även går att hitta prenumeranter i verkligheten, t ex på mässor och andra företagsevent.

2. Välja rätt plattform

Det finns mängder med plattformar för nyhetsbrev där ute, och de allra flesta är bra. Men valet är inte enkelt – dels beror det på om du vill använda en premiumplattform eller en gratisplattform, dels beror det på vad du är ute efter med din e-mailmarknadsföring.

MailChimp är troligen den mest förekommande plattformen, och i skrivande stund är den gratis upp till 2 000 prenumeranter. Några andra vanliga exempel är HubSpot, Benchmark och GetReponse.

3. Få till ämnesraden

Ämnesraden är det allra viktigaste för att få ditt nyhetsbrev läst; den är avgörande för öppningsfrekvensen eftersom det är en stor del av det mottagaren ser i mailkorgen. För det första bör din ämnesrad vara högst 50 tecken lång för att inte bli avklippt.

Några metoder för bra ämnesrader är:

 • Siffror (”5 tips för..”)
 • Frågor (”hur löser du..?”)
 • Knapphet (”10 platser kvar..”)
 • Kunskap (”hur du skapar en..”)

Undvik versaler, utropstecken och andra metoder av den typen, eftersom de visat sig ha motsatt effekt på öppningsfrekvensen.

Allra bäst är om du lyckas skapa intresse och berätta halva historien, för att sedan hålla på den andra halvan till nyhetsbrevets innehåll. Var dock mycket noga med att bara lova det kan du kan hålla. Oavsett den twist du väljer för att väcka intresse behöver en ämnesrad alltid vara mycket tydlig och lätt att förstå.

4. Avsändarnamn och avsändaradress

Förtroende är en stor del av att få sitt nyhetsbrev öppnat. Därför bör du utnyttja friheten att välja avsändarnamn och adress genom att vara mycket tydlig med vem du som avsändare är. Detta är det första mottagaren ser tillsammans med ämnesraden. Förnamn och efternamn är ett självklart val, men även formen ”Namn från Företag” kan vara ett bra sätt att kvickt visa var nyhetsbrevet kommer ifrån.

5. Håll det kortfattat

Utmaningen för mig som SEO-copywriter har varit att hålla mina nyhetsbrev kortfattade – jag är trots allt van att försöka djupdyka i ämnen i syfte att hamna högt på Google. Men när du gör nyhetsbrev gäller det att hålla sig inom maximalt några hundra ord.

Dessutom måste budskapet komma fram klockrent, samtidigt som du lyckas konvertera så många som möjligt. Många gånger är det svårare att skriva kort än att skriva långt.

6. Håll det enkelt

Att hålla ett nyhetsbrev enkelt är precis lika viktigt som att hålla sig kort. Som vi vet så har vi allt kortare uppmärksamhet. Därför behöver du träffa rätt redan från början. Dels behöver du skapa intresse så att mottagaren börjar läsa, dels behöver du hitta helt rätt metoder att få den att engagera sig. Ofta märks det ganska rejält på statistiken när vi börjar göra rätt saker.

7. Call to actions

Visst är det kul om du får till en hög öppningsfrekvens, men i grunden handlar ändå ett nyhetsbrev om att få läsaren att agera. Därför behöver du sätta upp mätbara målsättningar med dina nyhetsbrev, t ex klick på en viss länk eller försäljning. Dessa behöver sedan omsättas i call to actions som du sätter upp i ditt nyhetsbrev. En bra call to action består av design, text och annat som lockar till klick.

8. Responsivt

en hel del läser nyhetsbrev på smartphones

De flesta etablerade plattformar för nyhetsbrev gör att de ser bra ut, även på smartphones och surfplattor. Men det kan ändå vara bra att ta en extra titt, t ex genom att skicka ut testmail som du tittar på i flera olika telefoner. Tänk på att en hel del läser dina nyhetsbrev på olika smartphones och surfplattor. Om de inte ser bra ut tappar dessa läsare.

9. Regelbundet

Regelbundenhet skapar förväntningar hos dina prenumeranter. Det är också ett sätt att försäkra dem om att du inte kommer skicka ut för ofta. Dessutom kan du göra regelbundenheten till ett tema som brandar dina nyhetsbrev, t ex genom att ha ”månadens tips” eller liknande. Var tydlig med detta i formulär och annat så att läsarna vet vad de kan förvänta sig.

10. Rätt balans av värde och sälj

Ditt nyhetsbrev ska först och främst erbjuda värde till läsaren. Så fort du slutar bidra med intressant innehåll och/eller fokuserar för mycket på produktmarknadsföring finns risken att öppningsfrekvensen sjunker, samtidigt som vissa kanske till och med lutar slutar prenumerera.

Men vad är en bra balans? Hmm, det är svårt att säga en exakt siffra, men ett bra förhållningsätt för att hamna på rätt sida av detta är att försöka ha 90 % content och 10 % sälj.

11. Erbjudanden

En del kryddar sina nyhetsbrev med erbjudanden som t ex rabatter, antingen som ett incitament att börja prenumerera eller som en del av innehållet. Och varför inte? Få saker skapar så mycket intresse som möjligheten att få en deal, dessutom är det något att skriva om i nyhetsbreven.

12. Få med dina nyhetsbrev i din contentplan

Många som skickar nyhetsbrev gör det som en del av ett större arbete med digitalt content. Då gäller det att spetsa till synkandet mellan sina olika plattformar. Det allra bästa sättet att göra detta är att sätta upp en övergripande contentplan. På detta sätt maximerar du nyttan av det innehåll du skapar och får de olika kanalerna att samspela så bra som möjligt. Dessutom ser du framtida ”hål” i planen där du behöver skapa intressant content.

13. Få med dina nyhetsbrev i strategin

Ju fler digitala kanaler du är aktiv i, desto viktigare är det att få till din digitala strategi. Allt ditt content behöver ha en röd tråd, t ex i form av teman, tonalitet och design. Det bästa sättet att uppnå detta är att ha en vattentätt digital strategi. När du använder strategin som riktlinje blir det mycket lättare att hitta rätt med sitt content direkt.

14. Undvik skräpposten

Ett viktigt nyhetsbrev-tips är att göra allt du kan för att inte hamna i skräpposten. Men vad kan du göra för att undvika spamfiltren? Jo, förutom att se till att skicka ut innehåll som inte rapporteras finns det några regler att följa för att inte bli flaggad:

 • Inkludera en länk för avregistrering
 • Ha med din fysiska adress
 • Inga priser i ämnesraden
 • Rensa din lista på e-mailadresser som ”studsar” (bouncar)

Följer du dessa så ger du ditt nyhetsbrev de allra bästa förutsättningarna för att inte hamna i mottagarens skräppost, men det är fortfarande inte en garanti.

15. Evergreen content

grönt gräs evergreen content

Evergreen content är en strategi för att återanvända sitt innehåll. Tanken är att du identifierar content som du kan återanvända vid ett senare tillfälle, t ex utskick som med små uppdateringar kan skickas ut eller återpubliceras varje år. Många gånger går det att identifiera återkommande teman som kan användas för att planera framtida utskick.

16. Analys och uppföljning

Utan analys och uppföljning skickar du i princip ut dina nyhetsbrev i blindo. En snabb blick på öppningsfrekvensen kan avslöja en hel del om vad dina prenumeranter är intresserade av, eller i alla fall vilka ämnesrader de går igång på. Ett bra nyhetsbrev-tips är att lägga ordentlig tid på analysen, eftersom du då utvecklar en förståelse för din målgrupp och det innehåll de går igång på.

17. Gör det lätt att avprenumerera

Ibland vill dina prenumeranter inte höra av dig längre, och det är en naturlig del av att skicka ut nyhetsbrev. Därför ska det vara enkelt att avprenumerera. Dels är det en del av lagstiftning som t ex GDPR, dels vill du inte vara den som blir känd för att vara den där som inte låter folk sluta prenumerera. Många nyhetsbrevsplattformar, som tex MailChimp, har en länk som avslutar prenumerationen som en inbyggd funktionalitet.

18. A/B-testa

Visst går det att utröna en hel del från sina utskick, men allra bäst är om du utför A/B-tester där du jämför samma mail med olika förutsättningar. Exempelvis kan du dela upp dina prenumeranter i två delar för att experimentera med två olika ämnesrader eller avsändare.

Ofta blir resultaten intressanta, och leder till insikter som du kan använda när du fortsätter jobba med nyhetsbrev. Dessutom finns det många olika variabler som du kan A/B-testa.

19. Utveckla marketing automation

Nästa steg efter ett bra nyhetsbrev är att börja jobba med marketing automation. När du använder automation sätter du igång automatiska processer som hjälper dig generera leads och förenkla din digitala marknadsföring.

Exempelvis kan det handla om att vissa i din mailplattform automatiskt får vissa uppföljningsmail eftersom de uppföljer vissa villkor. Även ett automatiserat andra utskick till grupper som inte öppnat ditt första nyhetsbrev kan vara ett sätt att jobba med detta. När detta görs rätt kan du skapa många nya affärer med relativt liten handpåläggning.

20. Ta hjälp av någon som kan digital marknadsföring

20 nyhetsbrev-tips, och det känns bara som början av det vi kan diskutera. Låter som att det finns mycket att hålla reda på? Ja, det stämmer alldeles utmärkt. Därför tar de flesta hjälp med någon som kan digital marknadsföring när de skickar ut nyhetsbrev. Dels behöver du inte lära dig alla dessa faktorer som höjer eller sänker dina utskick, dels slipper du också det arbete som nyhetsbreven innebär.

Många digitala byråer och frilansare är duktiga på nyhetsbrev och det kan vara skönt att veta att ditt ligger i deras händer.

Behöver du hjälp med nyhetsbrev eller annat digitalt content?

Nu när du har tagit del av mina 20 nyhetsbrev-tips kan du se att det finns en hel del att tänka på, men som sagt behöver du inte klara av allt själv. Behöver du hjälp med nyhetsbrev eller annat digitalt innehåll? Då har du kommit rätt! Jag är nämligen en frilansande contentexpert som hjälpt många företag med hemsidor, nyhetsbrev och andra digitala plattformar.

Intresserad? Kontakta mig genom att lägga till mig på LinkedIn eller maila på nordstromstefan86@gmail.com.

Lär dig mer:

SEO-copywriting – att skriva för sökmotorer ->

Hur får du till copywriting i dina nyhetsbrev? ->

15 saker som kännetecknar bra content ->

Hur lång tid tar SEO? ->


Stefan Nordström

Frilansare och konsult inom digital marknadsföring specialiserad på content marketing och sökmotoroptimering.

0 kommentarer

Lämna ett svar

Platshållare för profilbild

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *