Digital strategi

En bra digital strategi är idag ett måste för att spendera tid och pengar rätt och maximera värdet av sin digitala marknadsföring. Men vad menas med digital strategi och vilken skillnad gör det egentligen? Här reder jag ut begreppet och förklarar varför en digital strategi ofta är skillnaden mellan framgång och misslyckande.
Måste man ha en digital strategi?
Mitt svar är ”ja”. Om man saknar en strategi för sin digitala marknadsföring famlar man ofta i mörkret, oavsett hur hårt man jobbar. Med en digital strategi gör du vägval gällande t ex plattformar och budget som gör att alla inblandade vet vad målsättningarna är. Det blir också lättare att sätta en strategi för digital marknadsföring som går i linje med företagets övergripande affärsstrategi.
En digital strategi behöver dock inte vara invecklad. Även en enklare strategi kan ge digital marknadsföring en nödvändig definition som ser till att man jobbar effektivt och i rätt riktning.
Viktiga delar av en digital strategi
En bra digital strategi innefattar flera olika delar. Ofta handlar det rent praktiska om att ligga steget före och i förväg veta vilket innehåll som ska skapas och publiceras på olika plattformar. Några centrala beståndsdelar för en digital strategi är:
- Definition av digitala målgrupper
- Marknadsföringsmix
- KPIer och målsättningar
- Vem skapar innehållet?
- Konverteringar på t ex hemsidor och sociala medier
- En contentplan för olika digitala plattformar
Definition av digitala målgrupper
Om man definierar sina potentiella målgrupper upptäcker man ofta att de har olika behov och intressen. Man behöver oftast inte göra mindmaps eller personas för att upptäcka att de använder olika digitala plattformar och är intresserade av olika typer av information.
Efter att man har tittat på sina målgrupper får man oftast en mycket bättre känsla för vilken typ av innehåll man kan skapa för att locka olika typer av potentiella kunder. Målgrupperna kan sedan översättas i praktiska innehållsplaner.
Marknadsföringsmix
Man kan inte ha en digital strategi där man väljer att synas på alla ställen, förutsatt att man inte har närmast ändlösa resurser. Efter att man tittat på sina målgrupper och andra förutsättningar kan man ofta få en känsla för var man kan få bäst effekt av sin digitala marknadsföring. I denna fas kan det vara bra att sätta ihop en marknadsföringsmix.
Välj t ex content marketing och organisk SEO på hemsidan i kombination med köpta annonser på Facebook-sidan baserat på vad som verkar bäst efter dina unika förutsättningar. Detta måste senare så klart utvärderas och tweakas beroende på resultaten. Ofta är det svårt att hitta rätt direkt. Många saker inom digital marknadsföring tar även tid för att få effekt, speciellt content marketing.
Vem skapar innehållet?
När man sätter upp en digital strategi kan det vara bra att även fundera på det praktiska. Digitalt innehåll av hög kvalitet kostar pengar. En lösning är att ha en intern person som skapar innehåll i form av t ex en webbredaktör eller content manager. En annan lösning är att ta in en digital konsult som är en expert på det innehåll man önskar att skapa.
Det är så klart ofta en resursfråga, men man bör ha i bakhuvudet att konkurrensen inom content marketing är stenhård. Man bör hoppa i med båda fötterna och skapa innehåll av riktigt hög kvalitet.
KPIer och målsättningar
Man famlar i mörkret med sin digitala marknadsföring när man saknar KPIer och målsättningar. Trots att det är en av de absolut vanligaste råden från digitala marknadsförare finns det många företag som jobbar digitalt utan att ha mätbara målsättningar. Det är ofta ett stort slöseri med resurser och dessutom något som kan skapa förvirring hos de som jobbar med den digitala marknadsföringen.
Konverteringar
De digitala KPIer och målsättningar man sätter behöver ofta översättas i praktiska mätningar och siffror, så kallade konverteringar. Den vanligaste konverteringen om man bedriver e-handel är så klart försäljningar. Andra gånger kan man behöva tänka på brand awareness och t ex mäta det antal besökare som kommit i kontakt med produktsidor. En annan vanlig konvertering är det antal besökare som valt att börja prenumerera på ett nyhetsbrev.
Contentplan
En contentplan gör att man i förväg kan ha koll på vilket innehåll som ska skapas, publiceras och marknadsföras. Med en contentplan undviker man sista minuten-problem och kan disponera sin tid och budget. Olika inlägg kan publiceras samtidigt på olika digitala plattformar. Det är även lättare att återanvända innehåll på längre sikt, så kallad evergreen content.
När man jobbat ett tag får man ofta en välfylld contentplan som ökar effektiviteten. Det kan även vara uppmuntrande att se att tidigare jobb med innehåll ger långvarig effekt. Glöm inte att ta med analys och utvärdering i din contentplan så att du ser vilket innehåll som levererar konverteringar, leads och/eller försäljning.
Analys och utvärdering
Det räcker inte att sätta en genomarbetad digital strategi och sedan köra på. Analys och utvärdering är en fas av digital marknadsföring som många slarvar med. Det är dock inte svårt, förutsatt att man satt mätbara och relevanta KPIer och konverteringar i den tidigare fasen. Analys är viktigt oavsett om man fokuserar på SEO, sociala medier eller nyhetsbrev i sin marknadsföringsmix.
Djupdyk i t ex Google Analytics är ofta vad som resulterar i de viktiga förändringarna som gör att man får ut det lilla extra av sin digitala strategi.
Hjälp med digital strategi och andra delar av digital marknadsföring
Om du vill ha hjälp med att utforma en digital strategi, skapa innehåll eller andra delar av digital marknadsföring har du kommit rätt. Jag är en digital konsult med expertis inom t ex content marketing, SEO, copywriting och digital strategi. Det enklaste sättet att komma i kontakt med mig är att connecta på LinkedIn. Välkommen att connecta så kan jag hjälpa dig med dina frågor om digital marknadsföring och digital strategi.
Läs mer:
Vad är content marketing? ->
SEO (sökmotoroptimering) ->
SEO-copywriting, att skriva för sökmotorer ->