Hur gör man en bra innehållsplan (contentplan)?

Publicerat av stefannordstrom den

Contentplan (innehållsplan)

Livet som digital marknadsförare blir oerhört mycket lättare när man har en contentplan eller någon annan typ av övergripande innehållskalender. De flesta som sysslar med digital marknadsföring har någon typ av content marketing (innehållsmarknadsföring) som bedrivs i flera kanaler samtidigt.

Dessutom görs många av insatserna i team där oklarheten kan sluta i onödigt många mailrundor eller kostsamma misstag.

Kampanjinnehåll formatanpassas och publiceras samtidigt eller vid andra typer av synkade tillfällen. Det kan lätt bli rörigt. Saker kan glömmas bort eller publiceras på ett sätt som gör att effekten inte maximeras.

En contentplan är ett hjälpmedel som gör att man kan ha innehåll redo att publiceras när man har flera kanaler som t ex hemsidor, Facebook, Twitter, Instagram och appar.


Stefan NordströmOm Stefan Nordström

Konsult inom digital marknadsföring
7 års erfarenhet
Expertområden: SEO, copywriting, nyhetsbrev, konverteringar, digital strategi
nordstromstefan86@gmail.com
https://www.linkedin.com/in/stefan-nordstr%C3%B6m-9689bb5b/


Varför bör man ha en contentkalender?

Det finns många fördelar med att ha en publiceringsplan för sitt innehåll. En contentplan gör att:

 • Man får en överblick som täcker allt innehåll
 • Man mer sällan hamnar i situationer där man måste skapa innehåll med kort varsel
 • Det blir lättare att skapa innehåll som långsiktigt samstämmer med marknadsföringsstrategin
 • Det blir lättare att upptäcka innehåll som passar i flera olika kanaler på samma gång
 • Man upptäcker kommande ”torrperioder” med brist på innehåll i förtid

Hur gör man en contentplan?

För personligt eller småskaligt bruk tycker jag att Microsoft Excel funkar utmärkt för att göra en contentplan. Man kan olika sociala kanaler som t ex Facebook, Twitter och bloggar i flikar. Ofta vill man posta med en specifik frekvens. Då har det funkat mycket bra att bara fylla med datum och sedan se vad som skulle passa in.

Man kan även använda sin contentplan som för att fylla i hur innehållet har presterat, t ex räckvidd, gilla-markeringar och delningar. Det kan vara värdefullt att se sammanhang mellan olika variabler, t ex vilken dag man postat inlägget eller om man använt någon form av multikanalsmarknadsföring.

Publiceringsplan för sociala medier

Om man har stor fokus på sociala kanaler kan ett verktyg som DYCE vara ett bra hjälpmedel. I DYCE kan man utforma innehåll till meddelanden anpassade för t ex Facebook och Instagram. Dessa ligger i en publiceringskalender och är synliga för inbjudna deltagare.

Eftersom det ofta är flera personer internt och externt som skickar skisser på innehållet fram och tillbaks gör DYCE att det inte blir lika många olika versioner i cirkulation.

Risken för missförstånd och felaktigheter blir mycket mindre, plus att det ger en mycket bra överblick över vad som händer (och hänt) med marknadsföringen på sociala medier. DYCE har sparat mig mycket arbetstid och många funderingar. Det är ett verktyg jag rekommenderar.

Hur underhåller man och följer upp sin contentplan?

Det är ganska lätt att uppdatera sin contentplan om man är konsult och arbetar ensam. Om flera är inblandade i att skapa och publicera innehållet behöver man dela filerna på ett smart sätt så att inte olika versioner uppstår och cirkulerar.

Ett bra tips för att komma på nytt innehåll kan vara att ha redaktionella möten. Många gånger är det inte den digitala marknadsföraren som sitter på kunskapen och inspirationen. Däremot kan det vara utmärkt om den paketerar expertinformationen i t ex Facebook-inlägg, blogginlägg eller nyhetsbrev.

Förslag på fält i en contentplan för flera kanaler

Man får ofta göra en Excel-fil som passar ens individuella behov, men de fält som brukar vara typiska i en grundläggande contentplan är:

 • Datum/tidpunkt
 • Innehållets ämne eller rubrik
 • Tillhörande tema eller kampanj
 • Räckvidd (reach)
 • Budget (ifall det är sponsrat eller köpt)
 • Kommentarer
 • Uppspelningar (t ex för Facebook Video eller YouTube)
 • Delningar
 • Gilla-markeringar (likes)
 • Betyg för innehållets effekt eller ROI
 • Ett fält för övriga synpunkter

Gör innehållskalendern till en mall och följ upp

När man hittat ett format som känns bra kan man göra det till en mall som man återanvänder. Man kan även lägga in resultaten av sina inlägg för att kunna jämföra dem. Uppföljningen av inläggen från contentplanen kan sedan matchas med t ex webbanalys för att skapa en heltidsbild över flera kanaler.

Evergreen content och annat som kan återanvändas

grönt gräs evergreen content

Om man utformar en innehållskalender med innehåll för en längre period kommer ofta högtider och andra möjligheter att använda s k ”evergreen content”. Lägg in julhälsningar och andra milstolpar i planen direkt. Detsamma gäller innehåll som går att återanvända.

Ofta inser man att man inte behöver uppfylla hjulet om och om igen för att få ut sitt innehåll. När man skapat grunden till en contentplan inser man ofta att det finns mycket bra innehåll att tillgå.

Även om nyheter som ger en tillfällig boost kan vara jättebra inom content marketing så tror jag ännu mer på evergreen content. De mesta innehållet kan användas minst två eller tre gånger på flera olika plattformar. Om man hittar något som är riktigt evergreen kan man återanvända det tiotals gånger.

Tänk även på möjligheterna att uppdatera tidigare artiklar. Ibland är inte steget mellan ”de bästa content marketing-idéerna 2018” och ”de bästa content marketing-idéerna 2019” så långt.

Varför inte återpublicera den gamla artikeln i en uppdaterad version? I grunden handlar evergreen content och contentplaner om en enda sak; att få ut så mycket som möjligt av sitt hårda arbete med innehållet.

Behöver du hjälp med digitalt content?

Behöver du hjälp med content marketing? Då har du hittat rätt! Jag är nämligen en frilansande digital konsult som hjälpt många företag med digital marknadsföring. Några av de områden jag kan hjälpa till med är SEO, copywriting, nyhetsbrev, konverteringsoptimering, och sociala medier.

Tveka inte att kontakta mig för att börja samarbeta kring content. Välkommen att connecta med mig på LinkedIn eller skicka ett mail på nordstromstefan86@gmail.com.

Lär dig mer:

10 tips för en riktigt bra sökordsanalys ->
Vad ska man tänka när man skapar en landningssida? ->
Ska man satsa på SEO eller sociala medier? ->
Hur lång tid tar SEO? ->


0 kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *