Frilansande SEO-konsult

Stefan Nordström - frilansande SEO-konsult

Jag är en frilansande SEO-konsult som kan hjälpa dig med de flesta sakerna inom sökmotoroptimering. Min erfarenhet inom SEO sträcker sig över flera olika branscher. Sedan 2019 jobbar jag som frilansande SEO-konsult, med bl a SEO-copywriting, digital strategi och webbanalys.

När du anlitar mig för din SEO får du:

 • Leveranser som ger resultat
 • Researchat och strategiskt underbyggt innehåll
 • Målgruppsanpassning
 • Transparens och snabb kommunikation

Om Stefan Nordström

Stefan Nordström - frilansande konsult inom digital marknadsföring som copywriting och SEO

 • Konsult inom digital marknadsföring/musiker
 • 9 års erfarenhet som in-house och frilansare
 • Expertområden: SEO, copywriting, nyhetsbrev, konverteringar, digital strategi
 • LinkedIn | Mail | Instagram

Kort om SEO

SEO (sökmotoroptimering) är en av de viktigaste och mest vinstdrivande delarna av digital marknadsföring. För utomstående kan det ibland kännas som en rörig och oförklarlig disciplin. Det finns otroligt många saker som påverkar var man hamnar på Google. Dessutom är sökmotorernas algoritmer hemliga; något som gör att stora delar av SEO består av kvalifierade gissningar. Det är därför erfarenhet, expertis, och framför allt envishet, är så viktigt för att lyckas med sökmotoroptimering.

SEO brukar delas upp i organisk SEO och SEM (search engine marketing). Organisk SEO är platser på sökmotorer som man inte betalar för. De förtjänas genom att sökmotorerna tycker att innehållet har hög relevans och kvalitet. SEM är betald marknadsföring på sökmotorer, t ex Google AdWords.

SEM kan ge snabbare resultat, men det kostar ofta mycket mer att investera i. Dessutom är det inte en långsiktig investering, vilket content marketing som leder till organisk framgång är. Mitt tips är att satsa på båda om resurserna finns. Med mindre resurser är organisk SEO oftast ett bättre alternativ.

Frilansare, in-house eller byrå

Vem är egentligen bäst att anlita när man behöver hjälp med sökmotoroptimering? De vanligaste alternativen är att anställa någon som jobbar in-house eller anlita en byrå eller frilansande konsult. För många beror det på omfattningen av arbetet. Jag tycker inte att det ska avgöra hela beslutet.

Om man har någon som jobbar med SEO in-house är det förvisso lättare att få saker att hända snabbt. En person som jobbar in-house kan oftast mer om företaget och dess förutsättningar.

När man tar in en frilansande SEO-konsult kan man dock få in en utomstående som kan komma med nya synvinklar och idéer. En konsult behöver inte heller jobba enbart på kort sikt. Om man har återkommande jobb kan man ofta skriva en retainer eller liknande så att konsulten gör alla jobb. Det slutar oftast med att konsulten har lika mycket kunskap om företaget som någon som jobbar in-house.

Vanliga uttryck inom SEO

SEO (sökmotoroptimering)
 • En crawler (spindel) är en sökmotors sätt att att finkamma internet i jakt på innehåll att indexera. Crawlers följer t ex länkar i syfte att hitta så många webbsidor som möjligt.
 • Sajtkartor, eller sitemaps är en fil i formatet xml som samlar sidorna på en viss webbplats. Det är viktigt att ha en sitemap och hålla koll på att den är korrekt och aktuell.
 • SEM betyder search engine marketing. Denna typ av marknadsföring handlar om köpa platser på sökmotorer. Den vanligaste plattformen för SEM är Google AdWords. Det är viktigt att inte förväxla SEM med SEO, som handlar om platser på sökmotorer som man inte betalar för
 • SEO står för sökmotoroptimering. Det handlar om att ge en webbplats och/eller en webbsida de bästa möjliga förutsättningarna att hamna högt på Google. SEO handlar om många olika faktorer som samspelar, men det viktigaste är att skapa innehåll av hög kvalitet
 • SERP står för search engine results pages. En SERP är precis vad det låter som; den sida på en sökmotor där man ser sökresultaten för den sökterm man sökt efter.

Vad kan jag hjälpa till med?

Sökmotoroptimering har många olika faser och uppgifter och jag kan hjälpa till med de allra flesta. Den första fasen är ofta en sökordsanalys för att hitta rätt saker att skriva om på webbplatsen. Jag är även en SEO-copywriter som kan hjälpa till att skapa artiklar och lägga upp rätt strategi. Om du har en existerande hemsida med publicerat innehåll så kan jag hjälpa till att se hur det presterar på sökmotorer.

När du anlitar mig kan jag hjälpa till med några av faserna. En annan lösning är att jag hjälper till med såväl sökordsanalys och strategi som att skapa och publicera texterna. Det är upp till dig och dina unika önskemål. Vänligen lägg till mig på LinkedIn eller maila på nordstromstefan86@gmail.com så kan vi ta titt på din sökmotoroptimering.

Hur blir man frilansande SEO-konsult?

Du kanske är här för att lära dig hur man blir en frilansande SEO-konsult. Det finns verkligen många vägar dit. Vissa har formella utbildningar inom digital marknadsföring eller sökmotoroptimering specifikt. Andra har lärt sig genom att praktiskt optimera sajter. Ingen väg liknar den andra, och det finns ingen magisk lösning för att bli en framgångsrik frilansare.

Det är bra att tänka på att livet som konsult är väldigt annorlunda än det som vanlig anställd. Jag rekommenderar att man får arbetslivserfarenhet innan man testar på livet som frilansande SEO-konsult. Orsakerna är flera. En är att konkurrensen är stenhård. Man behöver verkligen kunna sökmotoroptimering för att göra de saker som gör skillnad för kunder.

En annan orsak är att SEO är en väldigt multifacetterad del av marknadsföring. Kreativitet och uppfinningsrikedom behöver kombineras med analys och kalla siffror. Man behöver också vara otroligt envis och aldrig ge upp. Det passar verkligen inte alla, och det är bra om man provar på det på en utbildning eller arbetsplats innan man beslutar sig för att jobba som frilansare.

Läs mer:

Allt om hur Google och andra sökmotorer indexerar innehåll ->

Vad är teknisk SEO? ->

Varför ska man satsa på SEO? ->