Hur hittar man rätt nyckelord?

Nyckelord innebär ett ord eller en fras som summerar det en text handlar om. Inom SEO (sökmotoroptimering) är ett nyckelord ett sökord som kan bidra till att uppnå affärsmål. Här kommer vi bara att prata sökmotoroptimering och digital marknadsföring.
Förståelse för hur man jobbar nyckelord är en viktig del av att lyckas med SEO. Dels behöver den föregående analysen göras på rätt sätt, dels behöver innehållet skapas på rätt i förhållande till nyckelorden. Följ med så tittar vi på hur man ska tänka. Och framför allt hur man kan göra rent praktiskt.
Om Stefan Nordström
Konsult inom digital marknadsföring
7 års erfarenhet
Expertområden: SEO, copywriting, nyhetsbrev, konverteringar, digital strategi
nordstromstefan86@gmail.com
https://www.linkedin.com/in/stefan-nordstr%C3%B6m-9689bb5b/
Keywords och deras betydelse för lyckad SEO
Konkurrensen inom organisk SEO är stenhård. Och det kommer inte bli lättare i framtiden. Med rätt nyckelord som utgångspunkt får man en grund att stå på. Innehållet som skapas får fokus och riktning. Således leder till det fler besökare och fler affärer.
Här tittar vi på flera saker kring nyckelord, t ex:
- Relevans, sökvolym och konkurrens
- Verktyg för att hitta keywords
- Exempel på hur du applicerar nyckelord
- Hur du organiserar keywords
- Hur du tar dig från sökordsanalys till content
- Placering av nyckelord
Relevans och sökvolym
Sökvolym och relevans är oftast det första man tittar på när det gällade nyckelord. Sökvolym är antalet Google-sökningar per månad. Exempelvis kan breda, populära söktermer ha tusentals sökningar per månad. Dock kan keywords med lägre volym ändå vara viktiga, eftersom de har större relevans, t ex genom att ligga närmre ett köp.
När man tittar på revelansen handlar det om att koppla sökningen till ens produkter och nisch. Som sagt är även närheten till köp är en viktig värdemätare.
Men vad menas med närheten till köp? Jo, det kan vara bra att titta på sina keywords med kundens köpcykel i åtanke. Vid vissa sökord kan intentionen vara ganska oklar, t ex breda sökord som ”d-vitamin”. Däremot avslöjar en mer detaljerad sökning som ”vad är ett prisvärt kosttillskott med d-vitamin” desto mer om avsikten.
Konkurrens kring nyckelord
Efter att du tittat på relevans och volym finns det en annan viktig faktor att väga in, nämligen konkurrensen om sökordet. Vanligtvis har populära sökord med stor volym också hög konkurrens.
Detta innebär att man måste göra en avvägning. Är det verkligen värt att satsa på nyckelord där konkurrensen är så hård att det kan bli svårt att hävda sig? Och vad är det egentligen för typ av sidor som ligger högt när man Googlar på de nyckelorden?
Nyckelord med mycket hög konkurrens är ofta korta, centrala sökningar. Idag är allt fler sökningar så kallade long tail-sökningar, där man söker på längre fraser. Denna utveckling gör att man måste koncentrera sitt innehåll på att träffa dem.
Exempelvis är en metod att sikta på long tail-keywords genom en viss del i texten, där man optimerar underrubriken. Detta kan vara ett sätt att träffa stora nyckelord, samtidigt som man inkluderar några long tails med lite lägre sökvolym.
Verktyg för att hitta rätt bra nyckelord
En bra sökordsanalys är grunden för att hitta bra keywords. Och det finns mängder av bra verktyg där ute, både gratis- och i premium-form. Två exempel på gratisverktyg är Ubersuggest och KWFinder. Några betalverktyg är Ahrefs och Moz. Dessutom finns Googles Keyword Planner.
Dessa visar viktiga värden som t ex sökvolym, konkurrens och vilka sajter som rankar högt för olika keywords. Ofta kan man även spara hem informationen. När man väl börjar sortera och gräva i analysen hittar man ofta många värdefulla nyckelord och uppslag till content.
Exempel på nyckelord
Det lättaste sättet att förstå nyckelord är att titta på olika webbplatser som exempel. Några centrala keywords för denna sajt är t ex content marketing, SEO, copywriting och nyhetsbrev.
Dessa har stora sökvolymer samtidigt som de är relevanta eftersom de är några av de tjänster jag erbjuder som frilansare. Därför är de del av min sajts struktur och menyer. De är så kallad ”pillar content”, centrala ämnen som jag vill ranka högt inom.
Inom SEO brukar man prata om pillar content och cluster content. Pillar är den samlade artikeln som ska ge svar på allt som någon kan tänkas undra om ämnet. Clusters är content med mer begränsad omfattning inom ämnet, som t ex kan ranka högt på Google för att besvara en viss avgränsad fråga.
Tanken är sedan att en kombination av pillar och cluster content ska leda till att man blir en auktoritet på Google som rankar högt för många olika söktermer, korta som långa.
Hur detta görs på bästa sätt är debatterat. Exempelvis är interna länkar ett sätt att hålla ihop sina clusters. Men det är troligt att det är en bra strategi för att bli en digital ledare inom sitt ämnesområde.
För mig handlar det rent praktiskt om att fylla ut med allt fler blogginlägg, som t ex detta, för att träffa mer begränsade termer. Det är även ett sätt att förstärka sajten som en auktoritet inom olika ämnen.
Såväl Google som läsarna inser troligen att det är större chans att jag vet vad jag pratar om när det t ex finns massa andra artiklar om SEO länkade i mina texter. Förutsatt att innehållet är av hög kvalitet, så klart.
Organisera dina nyckelord
Sökordsanalyser resulterar ofta i en mängd nyckelord och andra uppslag. När du samlat alla är det dags att organisera och värdera dem. Sökvolymen är en självklar första utgångspunkt.
Eftersom relevans och konkurrens är godtyckliga kan det vara bra att sätta en egen värdering, t ex genom en skala mellan 1 och 5. Det kan också vara bra att inkludera kategorier för olika ämnen eller syften. Ju fler passande sätt att sortera nyckelorden, desto lättare blir det sedan att organisera och optimera.
När jag jobbat med större sökordsanalyser åt klienter hamnar allt detta ofta i ett välsorterat Excel-blad. Genom att samla nyckelorden får man en bra överblick. Exempelvis blir det mycket lättare att sortera baserat på sökvolym, relevans och andra faktorer. Dessutom underlättar det när man ska göra sina nyckelord till verklighet och skapa content.
Från keyword till content
Nästa steg efter att ha samlat rätt keywords är att börja skapa sitt content. Om man skapar en helt ny sajt kan det vara bra att rita upp strukturen på de olika menyerna för att hitta rätt.
Ett Excel-dokument med de olika menyerna och webbsidorna som behöver skapas ger faktiskt en väldigt fin överblick. Om många av contentidéerna är bloggposter kan det vara bra att börja fila på en contentplan. Dels är det ett sätt att ha på koll på vad man behöver skriva om, och dels är det ett sätt att schemalägga publiceringen.
Men struktur och publicering är inte det enda utmaningen. Tänk på att endast en text bör motsvara ett eller flera sökord. Om flera webbsidor på en sajt konkurrerar som samma sökningar är risken att ingen av dem rankar högt i slutändan. Detta brukar inom SEO kallas för ”keyword cannibalism”.
Placering av keywords
När man väl hittat sitt nyckelord finns det flera platser som det bör finnas på. Rubriker, URL, inledning, titel och meta description är några av de viktigaste. Det behöver bli tydligt för sökmotorerna att det är just nyckelordet som är textens centrala tema.
De olika nyckelorden texten riktas mot bör också finnas i brödtexten i rätt mängd. Inte för få gånger. Men det bör heller inte överoptimeras, eftersom det kan dra ned läsbarheten och straffas av Google.
Ett sätt att få bra koll på detta är att använda pluginen Yoast SEO (om du jobbar i WordPress). Den bedömer din texts optimering och språk medan du skriver, vilket är mycket praktiskt, speciellt när man skriver sökmotoroptimerad copy.
Behöver du hjälp med SEO?
Nyckelord är bara en liten del av att arbeta med sökmotoroptimering. Därför kan det vara bra att få hjälp av en SEO-expert. Intresserad av att hjälp med SEO eller andra delar av digital marknadsföring? Välkommen att ta kontakt genom att lägga till mig på LinkedIn eller maila på nordstromstefan86@gmail.com.
Lär dig mer om SEO:
SEO-copywriting – att skriva för sökmotorer ->
Hur lång tid tar SEO? ->
15 saker som känntecknar bra content ->
Vad ska man tänka på när man gör en landningssida? ->
0 kommentarer