Varför satsa på SEO? 5 argument för sökmotoroptimering

Publicerat av Stefan Nordström den

varför SEO? - 5 orsaker att satsa på sökmotoroptimering

Varför bör man lägga pengar på SEO (sökmotoroptimering)? Enligt mig bör man definitivt arbeta med SEO när en hemsida är en del av ditt företags affärer. Det allra bästa är att låta någon som är duktig på sökmotoroptimering göra jobbet. Här kan du lära dig mer om fördelarna med sökmotoroptimering och förstå varför det är värt att anlita en SEO-expert.

Observera att denna artikel handlar om så kallad organisk SEO där man skapar innehåll för att få förtjänade platser på Google. Dessa platser betalar man inte för. Betald sökmotoroptimering (SEM) är en annan typ av marknadsföring med andra fördelar och nackdelar.

Här är svaren på frågan ”varför SEO?” i korthet:

  • Det driver försäljning
  • SEO träffar kunden när den samlar information inför ett köp
  • Du kan bli en digital auktoritet inom ditt område
  • SEO och content marketing är en långsiktig investering
  • Sökmotoroptimering är mätbart

1. Sökmotoroptimering driver försäljning

Den främsta orsaken till att satsa på SEO är att det är något som driver försäljning. Många kritiker påstår att hemsidor och SEO främst driver brand awareness, vilket är långt från sant. En hemsida kan vara ett fantastiskt sätt att sälja mer om man utformar den på rätt sätt.

Man behöver inte bedriva renodlad e-handel för att driva försäljning genom sökmotoroptimering. Om man inte säljer produkter direkt på sin hemsida kan man t ex börja konvertera sina besökare genom att få dem att börja prenumerera på nyhetsbrev som sedan ökar försäljningen.

Det finns dessutom andra aspekter än den renodlade synligheten på sökmotorer som kan öka affärer som kommer från digital kanaler. När man jobbat sig till rejält med trafik kan man ägna sig åt konverteringsoptimering (CRO) och försöka få så många besökare som möjligt att ta sig framåt i köpprocessen.

2. SEO gör att kunden hittar dig när den samlar information

SEO (sökmotoroptimering)

Google och andra sökmotorer är ett vanligt verktyg för att hitta information. Det är ett stöd i köpprocessen. När någon letar information söker den ofta att lösa ett problem. Om man syns högt bland sökresultaten kan man med sitt innehåll både ge relevant information och presentera sin produkt som en lösning på problemet.

Om man gör rätt typ av innehåll kan man finna kunden i exakt rätt stund och övertyga den utan att bedriva påträngande marknadsföring. Vissa arbetar med SEO där de anpassar sina artiklar efter olika faser av köpprocessen. Det kan vara ett utmärkt sätt att både fånga de som söker information och de som är en konvertering ifrån att slutföra ett köp.


Några vanliga uttryck inom SEO

  • Organisk SEO – förtjänad synlighet på sökmotorer till följd av innehållets kvalitet. Googles algoritm avgör vad som ses som det bästa innehållet
  • SEM (search engine marketing) – köpt synlighet på sökmotorer. Ett exempel är Google AdWords
  • SERP – förkortning för ”search engine results pages”; de resultat man ser på t ex Google när man utför en sökning
  • Avvisningsfrekvens (bounce rate) – den procent av dina besökare som lämnar sajten eller en viss sida utan att klicka sig till vidare till en annan sida
  • Konverteringsgrad – den procent av besökarna på en hemsida som utför en önskad action som t ex ett köp. Att jobba med konverteringar kallas för konverteringsoptimering (CRO)

3. SEO kan göra dig till en digital auktoritet inom ditt område

Om man har en hemsida med bra SEO börjar man ofta hamna högt på många olika sökord. När man börjar ha stora mänger bra innehåll lyfter det ofta även äldre artiklar som tidigare inte fått lika mycket trafik. Till slut börjar många se sidan som en högklassig källa. Besökare börjar återvända och lita på dig. Vill det sig väl blir man en auktoritet inom sitt område.

När man är en digital auktoritet öppnar det upp många möjligheter. Som pålitlig informationskälla har du stora möjligheter att påverka potentiella kunder utan att innehållet känns som marknadsföring. Utöver detta är det många företag som ännu inte har kunskap inom SEO. Det är en möjlighet att vara först.

4. Det är en långsiktig investering

Många har svårt att behålla tålamodet när det gäller SEO och content marketing. Det kan ta några månader av hårt arbete innan man ser någon effekt. Ibland längre. Det kan kännas som konkurrenterna på Google har ett försprång som är närmast omöjligt att ta in. Precis detta försprång är det man får när man jobbar med sitt innehåll på lång sikt.

När man väl börjat få ordentlig trafik håller den i sig över tiden, förutsatt att man jobbar vidare med sin SEO. Artiklar man en gång skrivit fortsätter att få besökare och leda till försäljning och andra leads. Långsiktigheten är en av de bästa argumenten för att jobba med sökmotoroptimerng. Att jobba med sitt innehåll och sin optimering är verkligen en investering i affärsnytta.

analytics

5. Mätbarhet

Många gånger tycks nyttan av marknadsföring vara svår att mäta. Tvärtom så är nästan allt man gör inom SEO är mätbart. Det är lätt för en SEO-expert att följa upp de framsteg som görs till följd av optimeringen. Olika actions på en hemsida kan värderas i renodlade vinster och inkluderas i affärsplaner och andra mer storskaliga mätningar.

Mätbarheten gör också att det blir enkelt att sätta och följa upp KPIer. Man kan skräddarsy målen efter sin affär. I vissa fall kan konverteringar vara det främsta målet. Andra gånger kan man önska att öka sin brand awareness genom att t ex få besökare att se tre olika undersidor på sajten. Rätt mätningar kräver att man tänker till, eftersom det finns många tvetydiga SEO-mått som t ex avvisningsfrekvens (bounce rate) och spenderad tid på sajten.

Hjälp med SEO

Detta är mina främsta svar på varför SEO är värt pengarna. Det finns även många fler goda orsaker. Förhoppningsvis har denna artikel övertygat att det är värt att satsa på SEO. Du kanske till och med har kommit hit från Google. Då är det dags att steget och börja sökmotoroptimera.

Jag är en digital konsult specialiserad på SEO, copywriting, nyhetsbrev och konverteringsoptimering. Välkommen att lägga till mig på LinkedIn för att börja titta på vad SEO kan göra för din affärsnytta.

Läs mer:

SEO-copywriting; att skriva för sökmotorer ->
Att jobba som sökmotoroptimerare ->
Digital marknadsföring inom läkemedel ->
Allt om webbanalys ->


Stefan Nordström

Frilansare och konsult inom digital marknadsföring specialiserad på content marketing och sökmotoroptimering.

0 kommentarer

Lämna ett svar

Platshållare för profilbild

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *