15 saker som kännetecknar bra content

Publicerat av Stefan Nordström den

Content marketing fortsätter att växa lavinartat, och bra content är en nyckel till att få leads, bygga varumärke och få affärer online. Men vad kännetecknar egentligen riktigt bra content? Vad ska man tänka på för att få till innehållet på precis rätt sätt?

Det finns verkligen mycket att tänka på, vilket denna sammanställning skvallrar om. Över 1600 ord, och ändå känns det som jag hade kunnat få med ännu mer. Men vi börjar såhär. Häng med så kollar vi på 15 saker som jag tycker är viktiga!


Stefan NordströmOm Stefan Nordström

Konsult inom digital marknadsföring
7 års erfarenhet
Expertområden: SEO, copywriting, nyhetsbrev, konverteringar, digital strategi
nordstromstefan86@gmail.com
https://www.linkedin.com/in/stefan-nordstr%C3%B6m-9689bb5b/


Bra content i korthet

Som jag kommer ta upp senare i artikeln läser vissa snabbt. Och visst ska man kunna lära sig om bra content utan att behöva läsa nästan 2000 ord. Här är mina 15 nyckar till att skapa riktigt bra content:

  1. Bra grundhantverk
  2. Research och faktagranskning
  3. Snabba svar på frågorna
  4. Sökmotoroptimering (SEO)
  5. Mobilanpassat
  6. Säljande och konverterande
  7. Rätt tonalitet
  8. Unikt
  9. Engagerande
  10. Underbyggt av strategi
  11. Visuellt tillfredsställande
  12. Delbart
  13. Bra rubriker
  14. Använder länkar (både externa och interna)
  15. Uppdaterat

1. Bra hantverk

Grunden först! Inget innehåll är bra om man inte får till det fundamentala hantverket. Se till så att du inte har stavfel. Skriv med bra flyt och variation så att läsarna hänger med. Få till en struktur som lockar till läsning och även uppmuntrar till konverteringar och engagemang.

Det enklaste sättet att få till ett bra grundhantverk är att använda en expert för att skapa ditt content.

2. Väl researchat och faktuellt korrekt

Bra content behöver bra research. Om informationen inte är korrekt är det troligt att Google slår ned på innehållet. Dessutom blir självklart läsarna missnöjda. Hur undviker man detta? Jo, genom det mest självklara; att lägga ned tillräckligt mycket tid och energi på research.

Om man inte skriver sitt innehåll själv då? I de fallen gäller det att anlita en erfaren och välrenommerad copywriter. Copy där priserna är mycket låga, t ex från så kallade ”content mills”, är billig av en orsak. Oftast behöver den skapas snabbare, med följden att mindre tid läggs ned på faktagranskning och research.

Inom vissa områden kan det vara extra viktigt med bra research, t ex vid digital marknadsföring av läkemedel. Källor kan behöva värderas noggrant. Dessutom utförs ofta medicinska granskningar av experter. Ibland kan det vara värt att ta med källor i sitt content för att visa var man fått tag i sin bakgrundsinformation.

3. Svarar på frågorna snabbt

När någon söker på Google och börjar läsa i en artikel har den oftast bara ett mål: att få svar på sina frågor snabbt. Detta innebär att det gäller att leverera direkta svar. En ytterligare orsak att följa detta är att Google i allt högre utsträckning fokuserar på så kallad sökintention, vilket innebär de sökresultat som levererar bäst svar ska ranka högst.

Även om artikeln kan vara lång behöver den anpassas för de som skummar igenom på jakt efter snabba svar. Några tekniker för att få till detta är t ex punktlistor, välutformade rubriker och olika typer av summeringar.

4. Sökmotoroptimerat

Sökmotoroptimerat innehåll leder till fler affärer och bygger mer varumärke. Gång på gång visar undersökningar att organisk SEO är en av de saker som ger allra bäst ROI. Dock behöver man utföra sin sökmotoroptimering på ett bra sätt, eftersom konkurrensen på Google är stenhård.

Några exempel på vad man bör tänka när man optimerar sitt content:

  • Baserat på en väl genomförd sökordsanalys
  • Fokus på ett visst eller vissa utvalda sökord
  • Lagom användning av nyckelord (keyword density)
  • Titel och metabeskrivning som lockar till klick
  • Laddar snabbt på alla enheter
  • Nyckelord i rubriker

5. Mobilanpassat

mobil marknadsföring

Besökarna tittar på innehåll på en mängd olika plattformar. Alltså behöver man ha en responsiv hemsida som fungerar lika bra oavsett om man tittar på den på en dator eller olika typer av telefoner och läsplattor. Det bästa sättet att lyckas med detta är att använda ett responsivt CMS, som t ex WordPress.

En annan viktig del av mobilanpassning är att ha innehåll som laddar snabbt. Mobilanvändarna har kort tålamod. Om en sajt laddar för långsamt tar det inte många sekunder innan läsaren återvänder till Google för att istället läsa ett annat sökresultat. Dessutom kan den bristfälliga upplevelsen av hemsidan spilla över på ditt varumärke.

6. Säljande och konverterande

Content ska så klart vara trevligt att ta del av. Men i grund och botten handlar det om att skapa något som bidrar till affärsnytta. Därför har bra content har call-to-actions (CTAs) som säljer och driver in nya leads. Några typiska exempel på CTAs är knappar, formulär, länkar och popups.

Tänk på att utformningen av call-to-actions och deras placeringar i innehållet är avgörande för att innehållet ska vara så säljande och konverterande som möjligt. Ofta finns det saker att optimera kring detta. Och optimeringen kan i slutändan vara det som avgör hur mycket du har att vinna på ditt content.

7. Rätt tonalitet för målgruppen

Tonaliteten i innehållet behöver tilltala den eller de målgrupper som man siktar på. Exempelvis kan ett språkbruk som passar en viss sajts målgrupp vara helt för en annan.

Det är även viktigt att få till tonaliteten på samma sätt i olika delar av sin digitala marknadsföring. Varumärkes röst bör vara densamma både på webben som i t ex sociala medier och print.

Hur hittar man tonalitet, då? Jo, ett sätt kan vara att utforma olika personas (påhittade personer) som motsvarar kundgrupper. På det sättet kan man få mer förståelse för målgruppen och tonaliteten.

8. Unikt

Webben och sociala medier svämmar över av innehåll. Allt mer av det är dessutom av bra kvalitet. Därför blir det allt viktigare att särskilja sig. Och hur gör man det? Jo, framför allt genom att skapa originellt content som är unikt bland sökresultaten.

Ett sätt är att skriver om saker som någon annan inte tagit upp. Ett annat sätt är att paketera sitt content på ett annat sätt när man tar upp viktiga poänger inom sitt ämne. Oavsett metod är originalitet något som verkligen kan lyfta digitalt content.

9. Engagerande

Engagerande content går hem. Eftersom det finns så stora mängder innehåll är det dock inte helt lätt att lyckas. Om man hittar rätt metoder kan det dock lyfta ditt content rejält.

Och visst går det att engagera med bara text och bilder. Men det finns mycket annat man kan göra. Exempelvis är video ett allt vanligare sätt att göra sitt content mer engagerande. Du kan även jobba med interaktivt innehåll som t ex quizer, självtester och omröstningar.

10. Underbyggt av strategi

digital strategi

Bra content skapas inte bara som en separat enhet. I alla fall inte om du vill ha riktigt bra resultat. Det bör vara del av en långsiktig digital strategi. Utan målsättningar och riktning blir det svårt att få till bra content.

Ett praktiskt sätt att få ordning på sin innehållsproduktion är att lägga upp en contentplan. Det hjälper t ex till med att hitta inspiration, synka olika digitala kanaler och utnyttja existerande innehåll.

11. Glömmer inte det visuella

Många sökmotoroptimerade artiklar är långa och ingående. Ju mer massivt ditt content är, desto viktigare blir det att få till visuella element som bryter upp texten och sammanfattar budskapet. Annars är risken att det känns som en vägg av text.

Enklast är det så klart att ha en bild då och då. Men även textelement som punktlistor och summeringar kan hjälpa texter att bli mer visuellt tilltalande. Tänk också på att hålla stycken korta. Detta gör stor skillnad, speciellt på mobila enheter.

12. Delbart

Spridande av innehåll är en viktig del av att lyckas med content marketing. Därför behöver man göra sitt content delbart. Och hur gör man det då? Jo, det enklaste sättet är att inkludera delningsknappar i sina blogginlägg och annat webbinnehåll. Det kan också vara bra att uppmana läsarna att dela innehållet om de tycker att det är av värde. I sin tur leder delningarna till mer trafik och uppmärksamhet.

13. Rubriker

Att skriva bra rubriker är oerhört viktigt för att lyfta sitt innehåll. En orsak är att det är att det är en av de allra största faktorerna för att få sitt content att hamna högt på Google. Dessutom skumläser många digitalt innehåll. Detta innebär att rubrikerna behöver representera brödtexten perfekt, och samtidigt väcka intresse.

Allra bäst är det om man tillfredsställer både djupläsarna och de som snabbt skummar igenom innehållet.

14. Länkar

externa länkar

Bra länkar visar inte bara Google att du vet vad du pratar om. Det är även ett sätt att visa läsaren att du är expert inom ditt ämne. Hur menar jag då? Jo, föreställ dig att du läser en text om ett ämne som du kommit in på från Google. Under textens gång dyker det sedan upp ett flertal interna länkar där du kan läsa vidare om ämnet eller närliggande ämnen i detalj.

Självklart kan även externa länkar ha samma effekt. Dessutom kan de vara viktiga för att lyfta sajtens SEO.

15. Uppdaterat

Content marketing handlar mycket om att hela tiden producera. Men det innebär att man lätt lämnar efter sig innehåll som blir utdaterat eller av sämre kvalitet. Därför bör man lägga ned tid på att titta på sitt gamla innehåll, t ex genom regelbundna granskningar. Det kan vara precis lika viktigt för digital framgång som skapandet av nya innehåll, något som t ex stöds av denna intressanta contentartikel av Neil Patel.

Behöver du hjälp att skapa bra content?

Letar du efter någon som kan hjälpa dig att börja skapa bra content? Då har du hittat rätt! Jag är en frilansande digital marknadsförare som hjälpt många företag att utveckla sitt innehåll. Några av mina expertområden är SEO, copywriting, nyhetsbrev och sociala medier. Intresserad? Välkommen att connecta med mig på LinkedIn eller maila på nordstromstefan86@gmail.com.

Lär dig mer:

En guide till att skriva fantastiska blogginlägg ->
SEO-copywriting – att skriva för sökmotorer ->
Att hitta och optimera bilder till hemsidor ->
Hur lång tid tar SEO? ->


Stefan Nordström

Frilansare och konsult inom digital marknadsföring specialiserad på content marketing och sökmotoroptimering.

0 kommentarer

Lämna ett svar

Platshållare för profilbild

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *