Vad är Google Analytics? Lär dig allt här!

Vad är Google Analytics och varför är det så viktigt att kunna för att lyckas med sökmotoroptimering (SEO)? Analytics har varit en del av SEO sedan dess begynnelse, och dess betydelse har inte minskat över tid. Men hur får du ut det allra mesta av plattformen?
Häng med i denna artikel så tittar vi både på varför Google Analytics är så användbart och hur du går till väga för att hitta de viktigaste mätvärdena att optimera för att få fler besökare, leads och affärer.
Om Stefan Nordström
Konsult inom digital marknadsföring
7 års erfarenhet
Expertområden: SEO, copywriting, nyhetsbrev, konverteringar, digital strategi
nordstromstefan86@gmail.com
https://www.linkedin.com/in/stefan-nordstr%C3%B6m-9689bb5b/
I korthet – vad är Google Analytics egentligen?
Google Analytics är en plattform där du kan se vad besökarna gör på din sajt. Exempelvis kan du se hur många besökare du har, var de kommer ifrån, vilka enheter de använder och hur de beter sig på olika webbsidor.
Detta är dock bara början – det finns otroliga mängder av data kring din webbplats att tillgå. Och om du vet vad du ska titta efter hittar du ofta mycket att förbättra. Möjligheterna är, även om låter klyschigt, närmast oändliga.
Att jobba i Google Analytics är en av arbetet som kallas för webbanalys. Webbanalys syftar dels till att uppfylla digitala mål i form av KPIer, dels till att hitta förbättringsområden. De som jobbar med analysen kan vara allt från SEO-proffs och digitala managers tills content managers och webbredaktörer. Om inte annat pysslar många sajtägare med det på egen hand i varierande omfattning.
Oavsett vilken nivå du jobbar på rekommenderar jag att du har Analytics installerat om du har en webbplats. Annars jobbar du i blindo. Om inte annat kan historiken bli intressant om du får för dig att jobba med SEO i framtiden. Dessutom är Google Analytics är kostnadsfritt, så du förlorar ingenting på att installera det.
5 snabba orsaker att använda Google Analytics
Som copywriter vet jag att vissa läser snabbt. Av denna orsak finns delar som denna med. Hugg in! Här är 5 bra orsaker att använda Google Analytics:
- Det är ett sätt att se hur besökarna uppfattar din hemsida
- Du kan utvärdera din digitala ROI
- Det är ett sätt att hitta och följa upp digitala KPIer
- Du kan hitta eventuella felaktigheter och användbarhetsproblem, speciellt om du använder det i kombination med Google Search Console
- Statistiken motiverar dig att fortsätta förbättra din webbplats
Nu när denna summering är avklarad går vi vidare till några vanliga användningsområden.
Besökare
Den vanligaste användningen av Google Analytics är att se hur många besökare din hemsida har. Men det finns flera olika mått som används, och det är omdiskuterat vilket som är bäst. Enligt mig är det viktigaste att du enas om vilket du mäter, så att du kan göra rättvisande jämförelser över tid.
Personligen brukar jag använda unika besökare (users), och det är ofta det mått som brukar förordas av andra som jobbar inom SEO. Jag kommer inte gå in alltför djupt på de tekniska aspekterna av detta, men om du är intresserad rekommenderar jag denna djupdykning i olika typer av besökare.
Som sagt tycker jag det allra viktigaste är att man undviker att jämföra äpplen och päron. Bestäm dig för ett sätt att mäta och håll fast vid det över tid.
Unika besökare
Unika besökare är det vanligaste sättet att mäta besök på en webbplats. I Analytics kallas unika besökare för ”users” Men vad är egentligen en unik besökare? Jo, det definerar som någon som har besökt sajten minst en gång under en rapportperiod. Om samma IP-adress återvänder under perioden räknas det fortfarande som ett enda unikt besök.
Sessioner, besök (sessions)
Ett annat sätt att räkna är att titta på alla besök (sessioner) som sker på webbplatsen. Om du går in på en sajt för att sedan lämna den och komma tillbaka med samma IP-adress blir det alltså två sessions, samtidigt som det bara hade räknats som ett unikt besök.
Sidvisningar (page views)
Sidvisningar, eller page views, räknar alla tillfällen då någon öppnar en webbsida på en sajt. Detta mått blir självklart högre än unika besökare och sessioner. Fördelen med att mäta page views är att du i större utsträckning kan mäta besökarnas aktivitet och engagemang på hemsidan. Nackdelen är att måttet ökar även när du inte får flera unika besökare.
Trafikkällor
Alla sajter får sin trafik från olika trafikkällor. Dessa kan vara intressanta att titta på av flera orsaker, t ex att kvaliteten på trafiken skiljer sig åt mellan olika källor. Att segmentera sina besökare mellan olika källor kan också vara ett sätt hitta användbarhetsproblem på sajten. Här går vi igenom några av de vanligaste.
Organisk trafik
Organisk trafik kommer från Google och andra sökmotorer. Den är förtjänad, på så sätt att ditt innehåll som hamnat högt till följd av sin kvalitet. Att öka sin organiska trafik är det alla som jobbar med SEO strävar efter.
Oftast åstadkommer du det genom ett envist och väl underbyggt arbete med content marketing. Däremot räknas inte köpt annonsering, genom t ex Google AdWords, in i din sajts organiska trafik.
Social trafik
Social trafik kommer från sociala medier som t ex Facebook, Twitter och Instagram. För digitala marknadsförare är detta ofta en av de stora trafikkällorna, vid sidan av organisk trafik och eventuell sökannonsering. Den sociala trafiken har fått en ökad betydelse i takt med att användningen av sociala medier ökat. En del ställer sig frågan om de bör satsa på sociala medier eller SEO, men ofta är en kombination det allra bästa.
Många använder sig även av annonsering för att driva trafik till sin webbplats. I motsats till sökannonsering, så syns trafiken från social annonsering i den sociala trafiken i Google Analytics.
Direkt trafik
Direkt trafik är den trafik som syns när någon skriver in din webbplats i webbläsaren. Det kan också vara besökare som kommer från bokmärken i sin webbläsaren. Även de gånger en hemsida är inlagd som en startsida räknas in. Eftersom direkt trafik inte kommer från sökmotorer eller sociala medier har din varumärkeskännedom stor effekt på måttet.
Värt att tänka på kring direkt trafik är att all trafik där källan inte kan identifieras även kommer med. Ibland kan tekniska fel på en sajt leda till att en del besökare felaktigt hamnar i kategorin.
Länktrafik (referral traffic)
Länktrafik är precis vad det låter som – besökare som kommer till din webbplats genom externa länkar. Förutom mängden länktrafik kan du i Analytics även se vilken domän trafiken kommer ifrån. Det är ett bra sätt att se vilka andra sajter som bidrar med trafik.
Ibland kan länktrafik också bestå av trafik som spårats från andra webbplatser i form av annonseringskod, t ex i syfte att följa upp kampanjer.
Avvisningsfrekvens och tid på webbplats då?
Vissa mäter även avvisningsfrekvens (bounce rate) och den genomsnittliga tid som besökare spenderar på webbplatsen. Med tiden har det blivit allt ovanligare. Problemet med dessa måt är att de är rätt trubbiga – du vet helt enkelt inte vad du egentligen mäter.
Vill du egentligen att alla besökare spenderar lång tid på din webbplats och utforskar många undersidor? Oftast är svaret ja, men ibland kan det också vara ett tecken på att de inte hittar informationen de söker efter. Mitt råd är vara starkt kritisk till att använda dessa som KPIer. Om du inte har en riktigt bra orsak, vill säga.
Konverteringar
Men här kommer några som är desto viktigare! Konverteringar är nämligen en av de mest betydelsefulla sakerna du kan följa upp i Google Analytics. Samtidigt är det också en av de mest förbisedda. Vissa jobbar enbart för att få fler besökare. Och visst är det trevligt att få många besök till sin hemsida.
Men när du mäter konverteringar mäter du affärsnyttan. Självklart är det viktigast när du jobbar med e-handel och annan försäljning, men konverteringar kan t ex också vara att börja prenumerera på ett nyhetsbrev, ladda ned material eller ta del av en viss undersida.
Om din hemsida har någon typ av affärsmål bör du alltid sätta upp mätbara KPIer som du kan följa upp i Analytics.
Hur börjar du med Google Analytics?
Nu vet du mer om du hur kan jobba med Analytics för att optimera dina affärer. Men hur går det egentligen till när man börjar? Jo, det är faktiskt ganska lätt att börja med Google Analytics. I princip handlar det om fyra olika steg:
- Skaffa ett Google-konto
- Registrera dig
- Få ett spårnings-id
- Kolla att spårningen fungerar korrekt
Google-konto
Ett Google-konto är det första du behöver för att börja. Ofta är detta närmast ett icke-steg, eftersom de flesta idag har ett konto hos Google. Men om du ska använda Google Analytics till en viss hemsida eller kund är det bra att koppla det till ett konto på den domänen.
Registrering
Efter att du loggat in på Analytics behöver du registrera din domän. Detta gör du genom att gå in under admin-menyn och för att sedan lägga till domänen. Värt att veta är att ett Google Analytics-konto kan ha flera domäner – faktiskt upp till hela 50.
Men du bör ha ägarskapet i åtanke när du lägger till webbplatser med olika Google-konton, t ex gällande uppdelning av olika kunder, organisationer och liknande. Förvisso kan du ändra det senare, men det är skönt att ha ordning på det redan från början.
Spårnings-id
När du registrerat dig får du ett spårnings-id som behöver läggas in på din webbplats. Du ser ditt spårnings-id samt koden under fliken ”tracking code” (admin -> property -> tracking info). Denna kod behöver sedan kopieras in i header-delen av din sajt.
Låter det krångligt? Inte egentligen, men jag förstår; jag undviker gärna att hålla med på html- och css-kod i onödan. Ett alternativ till detta är att använda en WordPress-plugin, som t ex MonsterInsights. Detta har fungerat bra för mig, både gällande enkelhet och funktionalitet.
Fungerar spårningen?
Det sista steget är att kontrollera att Google Analytics faktiskt börjar samla in data. Ibland händer det inte direkt, men det brukar gå ganska snabbt. Om du inte valt att filtrera bort din egna trafik från Analytics (överkurs i det här läget, men det kan vara bra) kan du själv gå in på sajten för att se om du dyker upp bland de aktiva användarna. Visar det sig att du syns är du igång med plattformen.
Tänk på att MonsterInsights automatiskt kan filtrera bort egen trafik. Av denna orsak kan det vara bra att låta någon med en annan IP-adress testköra ditt Google Analytics.
Behöver du hjälp med SEO eller annan digital marknadsföring?
Nu har du fått svaret på frågan ”vad är Google Analytics?”. Men om du inte själv har lust att hålla på med det då? Inga problem! Det är därför vi som jobbar inom SEO finns. Jag är en frilansande digital expert som jobbar med SEO, copywriting, nyhetsbrev och sociala medier.
Intresserad av att få hjälp med din digitala närvaro? Kontakta mig genom att lägga till mig på LinkedIn eller maila på nordstromstefan86@gmail.com.
Lär dig mer:
Hur lång tid tar SEO? ->
15 saker som kännetecknar bra content ->
SEO-copywriting – att skriva för sökmotorer ->
Vad är domain authority (domänauktoritet)? ->
0 kommentarer