Nyhetsbrev – en viktig del av digital marknadsföring

Nyhetsbrev är en del av många företags digitala marknadsföring av goda orsaker. När du väl har samlat in e-mailadresser och medgivanden är det en öppen kontaktväg till målgruppen.

Precis som med annan content marketing krävs dock en kontinuerlig produktion av intressant innehåll. Det krävs även en hel del timing, planering och kreativitet. Framgångsrika nyhetsbrev kan dock bidra med väldigt många digitala konverteringar och leads. Dessutom är det en plattform du själv har full kontroll över, till skillnad från t ex SEO och sociala medier.

Av Stefan Nordström

Stefan Nordström - frilansande konsult inom digital marknadsföring som copywriting och SEO

  • Konsult inom digital marknadsföring
  • 8 års erfarenhet som in-house och frilansare
  • Expertområden: SEO, copywriting, nyhetsbrev, konverteringar, digital strategi
  • LinkedIn | Mail | Instagram

Hur får du fler prenumeranter på sitt nyhetsbrev?

När du börjar med ett nyhetsbrev är det ofta med noll prenumeranter. Avkastningen är mycket låg tills listan vuxit. Den första åtgärden kan vara att driva prenumeranter via sina existerande kanaler. En länk på hemsidan eller en post på sociala medier är en bra början. I många fall räcker det dock inte. Tävlingar och givea-ways är exempel på träffsäkra metoder för att få fler prenumeranter.

Hur ofta bör du skicka ut nyhetsbrev?

Hur ofta du bör sända ut nyhetsbrev är en av de mest omtvistade frågorna kring ämnet. Det finns inget definitivt svar. Det beror framför allt på hur mycket kvalitetsinnehåll du har, hur mycket tid du har, vilket syfte nyhetsbrevet har och vilken målgrupp du skickar till. I vissa fall skapar du marknadsplaner med mål att ”skicka ut två nyhetsbrev i veckan”.

Jag tycker att målet istället ska vara att nå en god öppningsfrekvens och ett högt engagemang. Mottagarna ska se fram emot nyhetsbrevets innehåll och få ut värde av det. Det bör åtminstone finnas utrymme för en balans mellan kvalitet och kvantitet.

Vilken tid och dag bör du skicka ut nyhetsbrev?

Det finns inget universellt svar på denna fråga. När man mailar till företag bör du ha arbetstider, lunchpauser och annat i åtanke. För privatpersoner kan du behöva tänka precis tvärtom. När jag skickat ut nyhetsbrev har jag främst gjort det mot professionella; då är den generella åsikten att tisdag, onsdag och torsdag är de bästa dagarna.

På måndagar har de flesta en full inkorg och ett hektiskt schema med uppgifter. På fredagar kan fokusen vara på väg att skifta. Det finns även många som går hem lite tidigare eller tar en längre fika.

Om du däremot skickar mot privatpersoner i ett ämne som passar helgen, t ex nöjen, kan det vara en utmärkt tidpunkt. Nyhetsbrev hamnar i slutändan mycket om timing. Timingen kan du förbättra över tid med dina lärdomar från när du analyserar din nyhetsbrevsstatistik.

Du bör även ha säsong och målgrupp i åtanke oavsett vilken målgrupp man skickar nyhetsbrev till. Kring julen och andra semestertider kan det rentav vara ett resursslöseri att skicka ut något.

Ämnesraden är avgörande

Att skicka ut nyhetsbrev vid rätt tidpunkt i all ära, men det är ämnesraden som avgör din öppningsprocent. Det är lätt att fokusera på artiklarna i själva nyhetsbrevet och sedan sätta en generisk ämnesrad. Titta igenom din egen inkorg. Du kommer direkt att se skillnad mellan olika mail. Vilka ämnesrader är mest intresseväckande och varför?

Försök att hitta ett budskap till ämnesraden som verkligen angår målgruppen och får dem att öppna. Se dock till att nyhetsbrevets innehåll sedan även håller vad det lovar. Ett till tips är att komma ihåg att anpassa ämnesraden för mobila enheter. Om det finns möjlighet så kan A/B-tester vara ett utmärkt sätt att hitta rätt ämnesrader till sina nyhetsbrev.

Experimentera

Ja, det finns massvis med åsikter och tips om nyhetsbrev. Det gör också att det utvecklas konventioner. Om alla skickar ut på tisdagar och torsdagar, testa att göra det på en måndag istället? Det finns hela tiden utrymme för förbättringar. Det går att experimentera med både tidpunkter och ämnesrader trots att du har regelbundenhet.

Redaktionell planering av nyhetsbrev

Ett bra sätt att få inspel på innehåll till ett nyhetsbrev är att skapa redaktionella grupper som har regelbundna möten. En digital marknadsförare är sällan den yttersta experten på innehållet i nyhetsbreven. Hittar man de som vet vad målgruppen är intresserad av och vad som händer inom ämnet kan man ofta få inspiration till mängder av innehåll.

Om det inte går att få till redaktionella inspirationsmöten bör man i alla fall ha i åtanke att en ensam digital marknadsförare sällan är en idéspruta i den här fasen. Förutsatt att den inte även är en expert på området så klart.

Målgrupper och tonalitet

Att sätta en ton som passar nyhetsbrevets målgrupp är mycket viktigt. Detta gäller både design och språk. Om nyhetsbrevet är kopplat till ett varumärke, se till att tonaliteten, typografin och färgerna känns igen. Det är ett utmärkt tillfälle att stärka och fastställa din eller ditt företags identitet.

Segmentering av nyhetsbrev

Ibland kan du behöva segmentera bland sina prenumeranter för att hitta olika grupper att skicka ut olika nyhetsbrev till. Nyhetsbreven kanske t o m är ett helt avskilda från varandra från början. Om man har ett nyhetsbrev och planer på att segmentera bör du tänka på att samla in rätt data från början.

Du vill absolut inte sitta med tusentals prenumeranter utan geografisk information när du vill skicka ut till dem som bor i Gästrikland. Detta kanske låter som något som du kan hantera i ett senare skede, men det är faktiskt exakt tvärtom! Tänk till från början och spar massa jobb senare.

Call-to-action (CTA) – Syfte, målgrupp och strategi

En hög öppningsfrekvens är steg ett, men när man åstadkommit det är man bara halvvägs. Varje nyhetsbrev bör ha ett slutmål som harmoniserar med den övergripande digitala marknadsföringsstrategin. Ett nyhetsbrev är alltid ett sätt att påminna om sitt varumärke, men det kan vara så mycket mer om du har en genomtänkt call-to-action (CTA).

Tänk till kring syftet och sätt KPI:er som verkligen ger värde, t ex försäljning på sajten med nyhetsbrevet som källa.

Vad är en bra öppningsfrekvens?

Vad är egentligen en bra öppningsprocent för ett nyhetsbrev? Här finns det otroligt många åsikter och ingen exakt sanning. Det varierar stort mellan olika branscher, syften och målgrupper. MailChimps statistik visar att genomsnittet kan variera från ca 25 % till 15 % beroende på bransch.

Jag tycker att den bra öppningsfrekvens handlar om ett konstant förbättringsarbete. Samla dina nyhetsbrevs resultat (antal mottagare, open rate, clickthrough, bounce, unsubscribe) i ett Excel-ark. Jag går in på dessa begrepp på djupet i min artikel om analys av nyhetsbrev.

Evergreen content i nyhetsbrev

En del av nyhetsbrevsinnehållet som produceras går att återanvända. Sparar du s k evergreen content som kan användas i andra nyhetsbrev finns det möjlighet att spara mycket arbete. Sedan kan du hitta inlägg som kan återanvändas med små ändringar utan att det upplevs som en upprepning av mottagarna.

Jag rekommenderar detta starkt. Det är ett sätt att spara arbete, fylla ut contentplanen och snabbt få fram innehåll av hög kvalitet att skicka ut.

System för att skicka ut nyhetsbrev

Det finns många olika program och system för att skicka ut nyhetsbrev. En bra början i liten skala kan vara att använda MailChimp. Eloqua är ett exempel på ett mer avancerat system där du kan använda dig av marketing automation-funktionalitet och profilering.

Det är bra att göra lite efterforskning så att du hittar rätt. HubSpots lista på de 12 bästa verktygen för nyhetsbrev är en bra start.

Behöver du hjälp med nyhetsbrev eller annat inom digital marknadsföring?

Behöver du hjälp med nyhetsbrev eller något annat om digital marknadsföring? Kanske copywriting eller SEO? Då har du hittat rätt. Jag är en frilansande digital contentexpert som hjälpt många företag med affärsdrivande innehåll. Intresserad? Hör av dig till mig genom att lägga till mig på LinkedIn eller maila nordstromstefan86@gmail.com.

Lär dig mer om nyhetsbrev:

20 tips för vassa nyhetsbrev som läsarna älskar ->

Hur skriver du riktigt bra copy i nyhetsbrev? ->

Bygga maillista – så här samlar du in e-mailadresser ->