Hur gör du för att synas på Google?

Publicerat av Stefan Nordström den

Synas på Google - SEO, SEM, maps och business

Digital marknadsföring kretsar kring att synas på Google. Men vad menas egentligen med det? Är sökmotoroptimering allt du behöver för att synas på Google och andra sökmotorer? Eller handlar det om att pumpa in massa pengar i annonser?

Här tittar vi på olika sätt att synas på Google och bra sätt att tänka på dem. Enligt mig som frilansande digital konsult gäller att välja rätt. För du kan inte vara bäst på allt. Om du inte har obegränsat med pengar och tid så klart.

Men du behöver inte vara den som gör valen eller grovarbetet. Jag har hjälpt många kunder att öka sin synlighet på Google. Du kan bli en av dem!


  Stefan NordströmOm Stefan Nordström

  Konsult inom digital marknadsföring
  7 års erfarenhet
  Expertområden: SEO, copywriting, nyhetsbrev, konverteringar, digital strategi
  nordstromstefan86@gmail.com
  https://www.linkedin.com/in/stefan-nordstr%C3%B6m-9689bb5b/


  SEO (organisk sökmotoroptimering)

  Sökmotoroptimering, eller SEO, är ett av de bästa sätten att bygga sitt varumärke och få nya kunder. Och då pratar jag om organisk sökmotoroptimering när du får dina besökare till följd av innehållet på sajten. Alltså inte betald annonsering.

  Men hur lyckas du med organisk SEO? Jo, genom att producera innehåll som din målgrupp tycker om. Helst ska du ta hjälp av en meriterad SEO-copywriter som både kan skrivande och sökmotoroptimering.

  Fördelar med organisk sökmotoroptimering:

  • Det säljer
  • Det bygger varumärke
  • Det är långsiktigt (kanske den största fördelen)
  • Du kan bli en auktoritet inom ditt område. Då vänder sig kunder och andra intressenter till ditt innehåll

  Men varför kan du göra jobbet själv? Jo, visst kan du det. Eller i alla fall försöka. Dock krävs det en hel del för att synas på Google genom organisk SEO. Du behöver analysera dina målgruppers sökbeteede, dina konkurrenter och mycket annat. Sedan behöver du utforma innehållet baserat på analysen.

  Väldigt mycket måste bli rätt, både gällande strategi och utförande. Därför är det bra att ta hjälp av någon som verkligen kan sökmotoroptimering.

  SEM (AdWords och annan sökannonsering)

  Du kan annonsera på Google och andra sökmotorer. Då riktar du in dig på olika nyckelord och betalar för att de klickar. Priserna per klick varierar beroende på konkurrensen.

  Tyvärr är AdWords inte något som ersätter bra content på din sajt. Google värderar nämligen dina landningssidors relevans. Så du behöver ändå ha bra innehåll för att lyckas.

  De som har ett helhetsgrepp (och budget) kring sökmotormarknadsföring satsar på både SEO och SEM. Då får du trafik baserat på ditt innehålls kvalitet. Sedan kan du få ytterligare trafik från dina betalda källor.

  Synas på Google Business och Google Maps

  Synas på Google Business och Google Maps

  Själva sökresultaten räcker inte. Om marknadsför ett företag behöver du också ha ett Google Business-konto. Då kommer ditt företag upp bland företagsresultaten. Dels blir du mycket mer synlig när någon söker på ditt företagsnamn, dels kan du synas när någon söker på det ni jobbar med.

  Även Google Maps är viktigt. Och där hamnar du per automatik när du har ett Business-konto med en adress.

  • Håll din företagsinformation uppdaterad
  • Välj rätt kategori
  • Få med din adress och kontaktinformation på din webbplats
  • Se till att få bra recensioner
  • Besvara dem dåliga på ett bra sätt

  Sökmotorer är inte allt

  Trots att jag främst har jobbat med SEO måste jag säga såhär: sökmotorer är inte allt! Sociala medier och nyhetsbrev är två andra utmärkta sätt att marknadsföra sig digitalt. Och det finns ännu fler.

  Men du kan inte vara aktiv överallt. Du behöver göra rätt kanalval och satsa på de platser där din målgrupp finns. Generellt är det aldrig fel att ha organisk SEO som en stabil grund att stå på. Tänk såhär: finns det något som det inte söks kring på Google idag?

  Hur gör du för att vara säker på att synas?

  Men du kan inte vara säker på att synas på Google bara för att du har en sajt som är online. För att förstå varför behöver vi gå in lite på hur en sökmotor fungerar. De flesta sökmotorer har en crawler – eller spindel – som söker igenom innehållet på webben.

  När den hittar innehåll blir det indexerat. Detta index rangordnas sedan och blir till sökresultaten som du ser på t ex Google. Vilket innehåll som är bäst bestäms av algoritmer. Dessa är hemliga. Och det är sökmotoroptimerarnas uppgift att bli så bra som möjligt på att förstå algoritmerna och hamna högt på sökmotorer.

  Och det kan finnas hinder som gör att du inte blir indexerad. Då syns du inte alls på Google. Det enklaste sättet att kontrollera om de indexerar ditt innehåll är genom att titta i Google Search Console, ett gratisverktyg från Google. Där kan du se vilka av sidorna på din webbplats som blivit indexerade.

  Att tänka långsiktigt

  Oavsett hur du vill synas på Google finns det en sak som är säker: de som jobbar långsiktigt och kontinuerligt vinner nästan alltid. Alltså räcker det inte med att göra några saker och känna sig färdig. Tvärtom! Resultaten kommer ofta när du jobbar envist och analysdrivet.

  Googles algoritmer förändras hela tiden. Då gäller det att ditt sätt att jobba också gör det. Och detta är ytterligare än orsak att ta in hjälp för att synas på Google och andra sökmotorer.

  Behöver du hjälp att synas på Google?

  Förhoppningsvis kom du hit genom att söka på något kring att synas på Google. Men det kanske är önsketänkande från min sida. Hursomhelst kanske du behöver du hjälp med det? Då har du hamnat rätt.

  För att synas på Google kan du t ex ta hjälp av SEO-byråer eller frilansare. Du kan också anställa någon som jobbar med sökmotoroptimering och annan digital marknadsföring in-house. Vad är bäst? Jo, det beror främst på dina behov. Och vem du väljer att anlita, så klart.

  Jag är en frilansande konsult som hjälpt många företag med deras digitala närvaro, däribland att synas på Google. Du kan få hjälp med allt det vi gått igenom i artikeln. Olika sätt att synas på Google helt enkelt. Och sociala medier och nyhetsbrev med. Kontakta mig genom att lägga till mig på LinkedIn eller maila på nordstromstefan86@gmail.com.

  Lär dig mer:

  SEO-copywriting – att skriva för sökmotorer ->

  Hur lång tid tar det att lyckas med sökmotoroptimering? ->

  Vad är Google Analytics? ->

  10 tips för en riktigt bra sökordsanalys ->


  Stefan Nordström

  Frilansare och konsult inom digital marknadsföring specialiserad på content marketing och sökmotoroptimering.

  0 kommentarer

  Lämna ett svar

  Platshållare för profilbild

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *