Vad är en landningssida och vad ska man tänka på?

En landningssida är en sida där besökare hamnar (”landar”) efter att de t ex klickat på en länk eller annons. Uttrycket landningssida kommer från engelskans ”landing page”. Syftet med landningssidor är vanligtvis att snabbt driva besökaren till att köpa en produkt eller utföra någon annan konvertering.
En landningssida av hög kvalitet kan göra oerhört stor skillnad för den digitala affärsnyttan. Här kan du lära dig mer om att skapa landningssidor som ger så många leads som möjligt.
Om Stefan Nordström
Konsult inom digital marknadsföring
7 års erfarenhet
Expertområden: SEO, copywriting, nyhetsbrev, konverteringar, digital strategi
nordstromstefan86@gmail.com
https://www.linkedin.com/in/stefan-nordstr%C3%B6m-9689bb5b/
Viktigt för att skapa en bra landningssida
Några grundläggande tips för att skapa en bra landningssida är:
- Innehållets kvalitet och relevans
- Tydliga rubriker
- Tänka på var besökaren kommer ifrån
- Problemlösning som leder till sälj
- Rätt tonalitet
- Konvertingsoptimering (CRO) och tydliga CTA (call to action)
- Responsivitet och mobila enheter
- Utformning av eventuella formulär
Ett vanligt misstag är att utforma kampanjer där man leder besökaren till en sida som inte är en säljande landningssida. Jag har sett många som lagt ned mängder med pengar på AdWords eller Facebook-annonser för att sedan länka dem till t ex webbplatsens startsida. Denna typ av misstag är dyra och dessutom frustrerande för de som väljer att klicka på annonsen.
Om man lägger ned pengar på annonser bör man definitivt lägga ned minst lika mycket resurser på landningssidor som konverterar så många som möjligt.
Olika typer av landningssidor
Man kan skapa en landningssida på flera olika sätt.
- Undersida på webbplatsen
- Fristående sida på webbplatsen
- Dedikerad hemsida (så kallad ”mikrosajt”)
Vad som fungerar bäst beror på syftet. Valet handlar t ex om vad man vill driva besökarna till att göra, vad deras förväntningar är och hur mycket information som kan tänkas behövas för att ta dem till din action.
Fristående och dedikerade sidor gör att det blir svårare för läsaren att bli distraherad. En undersida på en webbplats kan leda till den istället börjar titta på annat innehåll på sajten och ”tappar bort” landningssidan. Detta val kan definitivt göra stor skillnad för hur effektiv din landningssida blir.
Innehållets kvalitet och relevans
Landingssidor är ofta korta och syftar till att sälja. Detta gör att man verkligen måste spetsa till innehållet. Om man säljer en produkt behöver problemen och lösningen vara tydliga. Det behöver vara relevant för målgruppen och leda till den action man vill att besökaren ska göra på sidan.
Var kommer besökaren ifrån?
En landningssida behöver anpassas för var besökarna kommer ifrån. Många gånger klickar de t ex på en länk i sociala medier som Facebook eller Instagram. Innan de klickat på länken har de fått viss information som lockat dem att klicka. Anpassa din landningssida efter detta. Se även till att den uppfyller de löften som besökarna fått innan de klickat.
Tydliga rubriker
Det är bra att jobba med mycket tydliga rubriker. Landningssidan ska som sagt vara kopplad till sidan eller sidorna besökarna kommer ifrån. Det kan till och med vara bra att ha exakt samma rubriker på landningssidan som i t ex AdWords-annonsen eller Facebook-annonsen som leder den dit. På så sätt blir det tydligt att besökaren hamnat rätt.
Tålamodet är inte stort, speciellt hos de som använder mobila enheter. Så fort hinder eller förvirring uppstår ökar risken att besökaren lämnar landningssidan och går tillbaka till t ex Google.
Problemlösning och sälj
En landningssida behöver utgöra eller vara en del av problemlösningen som leder fram till att kunden utför konverteringen. Det kan vara svårt att presentera och lösa problemet på en så koncis och säljfokuserad sida. Många gånger kan problemet presenteras i annonser eller annan content som leder till landningssidan, och sedan lösas där och leda till målet.
Tonalitet på en landningssida
Sidans tonalitet är inte bara viktigt för att representera varumärket på rätt sätt. Den behöver även stämma överens med annonser och eventuella andra sidor som lett till landningssidan. Detta kan ibland vara ett pussel. Orsaken är att landningssidor är målfokuserade och lätt kan tappa sin tonalitet i jakten på affärer och actions. Bibehållen tonalitet försäkrar dock kunden om att sidan är legitim och stärker varumärkeskänslan.
Konverteringsoptimering (CRO) och CTA
Konverteringsoptimering, eller CRO, är en av de allra mest centrala sakerna när det gäller landningssidor. En landningssida är generellt väldigt målinriktad. Den syftar till att sälja en produkt eller åstadkomma någon typ av action från så många besökare som möjligt. Det gör att sidans konverteringsgrad (procenten som utför denna action) blir central för hur affärsnyttig landningssidan faktiskt är.
En landningssida behöver en riktigt bra CTA (call to action). Oftast handlar det om en knapp, ett formulär eller början på en köpprocess. CTAns utseende, placering och övriga utformning påverkar konverteringsgraden kraftigt.
Mobilanpassning (responsivitet)

En landningssida behöver fungera bra på alla typer av enheter, allt från desktop-datorer till mobiler och läsplattor. Eftersom landningssidor syftar till att besökaren ska göra något räcker det inte bara med att den ser bra ut. Formulär, knappar, text och annan utformning behöver leda till leads och action oavsett vilken enhet man använder.
Detta är definitivt något man behöver titta på när man utformar en landningssida. Det är också viktigt i webbanalysen av landningssidor. Ta en titt i Google Analytics och titta på om det är någon viss enhet som står ut i statistiken, speciellt gällande konverteringsgrad.
Utformning av eventuella formulär
Formulär en del av jobbet med konverteringar och call to actions, men det kan ändå vara bra att ta upp separat. Det är viktigt att skapa formulär som inte är jobbiga att fylla i. Antalet fält ska helst bara utgöra den information man verkligen behöver samla in. Annars finns risken att kunderna ger upp medan de fyller i formuläret, eller kanske inte ens börjar när de ser det.
Allt fler använder mobila enheter. Enkelhet är ofta nyckeln för att få så många som möjligt av dem att konvertera. Tålamodet är kortare och det är lättare att saker går fel på en mindre skärm.
Utöver detta behöver man också vara tydlig med vad som händer när man lämnar ifrån sig informationen. Många oroar sig för att bli kontaktade i tid och otid eller för att få nyhetsbrev de inte vill ha. Var tydlig med vad det det innebär. Detta ökar konverteringarna eftersom besökarna inte blir lika oroade för vad de gett sig in i genom att fylla i formuläret.
Landningssidor och SEO
Oftast så är det otroligt viktigt att sökmotoroptimera sitt innehåll för att göra så att det får trafik. I fallet med landningssidor så är det ibland annorlunda. En landningssida syftar till att övertyga så många besökare som möjligt. Då kan det bli fel om man har en artikel med mycket innehåll.
Landningssidor behöver vara fria från distraktioner och leda besökaren till målet på ett enkelt och övertygande sätt. Detta går emot hur man brukar arbeta med sökmotoroptimerat innehåll, där längre och djupare oftast är bättre. Som ett resultat av att jobba med SEO finns det en risk att man överarbetar content på landningssidor.
Marknadsför din landningssida
Marknadsföringen av din landningssida är dock precis lika viktig som utformningen. Om du har stora planer för sidan behöver du driva trafik till den från olika källor. Det vanligaste sättet är sökmotorannonsering genom Google AdWords eller annonser på sociala medier som Facebook, Instagram, YouTube och Twitter.
Även organiska källor som optimerade hemsidor eller ej marknadsförda sociala medier-poster kan vara värdefulla för att driva trafik till landningssidan.
Behöver du hjälp att skapa en landningssida?
Behöver du hjälp med landningssidor eller något annat inom digital marknadsföring? Då har du kommit rätt! Jag är en frilansande digital marknadsförare som är specialiserad på bl a copywriting och sökmotoroptimering. Välkommen att connecta med mig på LinkedIn för att diskutera ditt digitala content.
Lär dig mer:
Hur skriver man fantastiska blogginlägg? ->
SEO-copywriting – att skriva för sökmotorer ->
Att hitta och optimera bilder till sin hemsida ->
Mobile first – 10 tips för bra mobil marknadsföring ->
0 kommentarer