10 tips för en riktigt bra sökordsanalys

Publicerat av Stefan Nordström den

sökordsanalys

En väl utförd sökordsanalys är en viktig del av att lyckas med SEO och hamna högt på Google. Den lägger grundplanen för att skapa och optimera content som sedan bygger varumärke och leder till försäljning och andra leads. Sökordsanalysen behöver gå rätt till för att de senare faserna av sökmotoroptimeringen ska bli bra.

Här kan du läsa mina 10 viktigaste tips för att lyckas med en sökordsanalys, inklusive praktiska tips och lärdomar.


Stefan NordströmOm Stefan Nordström

Konsult inom digital marknadsföring
7 års erfarenhet
Expertområden: SEO, copywriting, nyhetsbrev, konverteringar, digital strategi
nordstromstefan86@gmail.com
https://www.linkedin.com/in/stefan-nordstr%C3%B6m-9689bb5b/


1. Hitta rätt nyckelord

Det första steget är att hitta rätt nyckelord att fokusera på. I det här steget får man titta inåt och utåt för att se vilka ämnen som troligen är relevanta att undersöka. Några exempel är:

  • Ord som är relaterade till tjänsten/produkten
  • Ord som är relaterade till varumärket
  • Avgränsande ämnesområden

Det är bra att ha koll på sina nyckelord och sammanställa dem. Ett Excel-ark med olika kategorier är ett utmärkt sätt.

2. Mängd sökningar (sökvolym)

Mängden sökningar per månad (sökvolym) är det första värdet att ta hänsyn till när man börjar sin analys. Här använder jag verktyget Ubersuggest för att se sökvolymerna för termer på svenska kring SEO. Analysen från Ubersuggest inkluderar även populära relaterade sökningar, som t ex ”seo stockholm”

nyckelord SEO

Sökvolymen är det vanligaste måttet på hur attraktivt ett sökord är. Dock behöver volymen avvägas mot en rad andra faktorer. Flera av dem kommer längre ned i denna artikel.

3. Relevans

Efter detta steg behöver sökvolymerna ställas mot hur relevanta sökorden är för din webbplats och din affär. Exempelvis kan det finnas sökord som har mycket stora sökvolymer samtidigt som de inte är helt relevanta. Här behöver man hitta rätt i avvägningen så att man skapar content om saker som är värda att satsa på.

Ett sätt att utvärdera relevansen kan vara att sätta ett värde mellan 1 och 5 på olika sökord. Efter att man gjort det brukar det bli lättare att veta vilka sökord som verkligen är värda att satsa på. Då kan man nämligen göra en avvägning mellan relevans och sökvolym.

4. Relaterade sökningar på Google

De flesta SEO-verktyg kan visa relaterade sökningar. Men det kan ändå vara en god idé att göra det live på Google. Man stöter ofta på intressanta idéer så fort man börjar mata in sina sökord följt av ett mellanslag och några bokstäver.

En stor fördel är att man kan sätta sig i den Google-sökandes situation. I motsats till att se sökvolymer, vilka ibland kan kännas små, får man känslan av att det finns väldigt många sökningar att slåss om. Dessutom får man en känsla för hur sökningarna formuleras inom ämnet. Ofta finns det många sätt att söka efter samma sak.

5. Konkurrensanalys

En konkurrensanalys är en viktig del av en sökordsanalys. Tänk på att konkurrenterna på Google inte är samma sak om affärskonkurrenterna. Det är ofta företag från olika branscher eller med olika syften som slåss om samma sökord.

Många gånger går det att hitta inspiration till content även hos sökmotorkonkurrenter som inte jobbar med samma sak. I slutändan gäller det att ta reda på vad som gör att artiklarna rankar bra. Nästa steg är att själv göra det ännu bättre!

Man kan även använda verktyg som SEMRush (premium) och Ubersuggest (gratis) för att göra en sökordsanalys av konkurrenter. Några bra saker att titta på är deras mest populära sidor och söktermer. Dessa konkurrensanalyser är ofta en källa till inspiration och insikter kring content.

6. Long tail-sökningar

Att koll på så kallade long tail-sökningar blir viktigare och viktigare. Utvecklingen av long tail innebär att allt fler söker efter långa, specifika fraser istället för breda sökord. Denna förändring av sökbeteendet innebär att allt färre sökningar kring de centrala begreppen sker. Exempelvis kanske man söker på ”hur lindrar jag min pollenallergi” snarare än ”pollenallergi”.

Eftersom det finns många sätt att säga samma sak syns dessa sökningar sällan i sökordsanalysen. Därför behöver man ibland dra egna slutsatser och skriva artiklar om ämnen där sökordsanalysen inte hittat något. En annan metod är att addera söktermer som man anser betyda ungefär samma sak, t ex ”hur lindrar jag min pollenallergi” och ”lindra symtom av pollenallergi”.

Om man dominerar long tail kring ett ämne kan det även leda till att man rankar bättre på de stora sökorden. Det viktigaste är att man länkar sina centrala artiklar och de begränsade artiklarna internt på ett bra sätt för att visa Google att man är expert på ämnet. Detta brukar inom SEO kallas för ”pillar content” och ”cluster content”.

7. Ta med den egna sajten i din sökordsanalys

Ibland kan datan från den egna sajten vara ett sätt att hitta uppslag till optimering och nytt content. Vissa webbplatser har intern sökning bland innehållet. Ofta kan man få ut denna data i sitt analysprogram. Fliken ”webbplatssökning” under ”beteende” i Google Analytics är den vanligaste källan.

Google Search Console kan också bidra med mycket matnyttigt. Där kan man se vilka sökningar som driver mest trafik till sajten. Dessutom går det att se vilka man syns på utan att få klick. Detta kan ge uppslag till populära ämnen som man bör skriva om.

sökord i Google Search Console

8. Omsätt analysen i praktiken

Att få ned fynden från sin sökordsanalys i en välstrukturerad Excel (som vi pratade om tidigare) är det första steget mot att omsätta analysen i praktiken. När man har ett tydligt gäng med sökord på plats på det sättet blir det nämligen lättare att veta vad man ska göra i nästa steg.

Efter att man har listan på plats kan man börja koppla sökorden till de artiklar man planerar att skapa. Man kan även se vilka av sökorden som redan har en artikel som matchar. Det är viktigt att inte ha flera artiklar som siktar på samma sökord. Den typen av misstag kan förvirra Google och leda till sämre ranking. Dessutom blir det svårare att skapa och optimera sitt content.

9. Fortsätt att göra sökordsanalyser

Arbetet med SEO är aldrig färdigt. Därför bör man inte sluta göra sökordsanalyser kring sin sajt bara för att man fått innehållet på plats. Man bör både utvärdera innehållet man fått på plats, t ex genom webbanalys Google Analytics och Search Console. Men man bör också göra nya sökordsanalyser för att hitta möjligheter att utveckla det.

SEO är ett långdistanslopp, inte en sprint. Det är kontinuerligt och envist arbete som gäller. De allra flesta gånger hittar man inte rätt första gången. Tvärtom är det en lång serie av sökordsanalyser, copywriting, sökmotoroptimering och annat content-arbete. Oftast vinner de som jobbar långsiktigt.

10. Ta hjälp av en SEO-expert

En riktigt bra sökordsanalys görs bäst av någon som är expert på sökmotoroptimering. Konkurrensen på Google är stenhård. Man måste satsa om man vill lyckas med SEO eller andra delar av digital marknadsföring. Därför gör man bäst i att anlita en SEO-byrå eller en SEO-konsult. Och inte vilken som helst.

Hjälp med sökordsanalys eller annat inom digital marknadsföring

Behöver du hjälp med sökordsanalyser eller andra jobb inom digital marknadsföring? Då har du hittat rätt! Jag är en contentexpert med bred erfarenhet inom de flesta digitala områdena. Exempelvis kan jag hjälpa till med SEO, copywriting, nyhetsbrev och konverteringsoptimering. Maila mig på nordstromstefan86@gmail.com eller connecta med mig på LinkedIn.

Lär dig mer:

Hur lång tid tar SEO? ->
10 tips för att få till rubrikerna i ditt innehåll ->
Att hitta och optimera bilder till sin webbplats ->
SEO-copywriting – att skriva för sökmotorer ->


Stefan Nordström

Frilansare och konsult inom digital marknadsföring specialiserad på content marketing och sökmotoroptimering.

0 kommentarer

Lämna ett svar

Platshållare för profilbild

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *