Vad är en SEO-copywriter och var kan du hitta en?

Publicerat av Stefan Nordström den

En SEO-copywriter behöver vara duktig på både skrivande och sökmotoroptimering

En SEO-copywriter är en skribent med ena foten i SEO (sökmotoroptimering) och den andra i copywriting. Men varför behöver du anlita en? Räcker det inte bara med ett SEO-proffs eller en riktigt bra copywriter för att nå dina mål?

Nej, riktigt så enkelt är det inte, eftersom konkurrensen på Google och andra sökmotorer är mycket hög. Nästan alla företag satsar idag på content marketing i någon utsträckning, och du behöver doppa mer än tårna i det digitala för att stå dig i konkurrensen.

Här tittar vi mer på vad en SEO-copywriter faktiskt är och vad den gör, samt varför du bör anlita en och var du hittar den. Ledtråd: en skribent av denna typ kan vara närmre än du tror om du landat i denna artikel.

Av Stefan Nordström

Stefan Nordström - frilansande konsult inom digital marknadsföring som copywriting och SEO

  • Konsult inom digital marknadsföring
  • 10 års erfarenhet som in-house och frilansare
  • Expertområden: SEO, copywriting, nyhetsbrev, konverteringar, digital strategi
  • LinkedIn | Mail | Instagram

Skillnad på en SEO-copywriter och en traditionell copywriter

Framför allt skiljer sig SEO-copywriting åt genom att vara inriktat på nyckelord. Dessa nyckelord är termer som är eftersökta och relevanta på t ex Google. Ofta görs en sökordsanalys för att hitta dessa, där du bl a tittar på antalet sökningar, konkurrenter och nyckelordens relevans. Denna text är t ex inriktad på sökordet ”SEO-copywriter”, och även mer specifika termer som t ex ”vad är en SEO-copywriter”.

Målet är sedan att skapa de texter som har bäst informationen om ämnet, för att på den vägen locka trafik från sökmotorer och få fler kunder. Därför kan du behöva en SEO-copywriter som vet hur det går till, snarare än en traditionell copywriter som inte har samma breda kunskap.

SEO-copywriting – en kombination av discipliner

Det som är fascinerande med SEO-copywriting är att det kombinerar två till synes vilt skilda discipliner. Vad menar jag då? Jo, skrivandets livliga kreativitet och kommunikation måste möta sökmotoroptimeringens analytiska och rigorösa tankesätt – och någonstans behöver du alltid hitta en balansgång.

Denna balansgång är aldrig självklar, och den kan variera mellan olika uppdrag, webbsidor och artiklar. Dessutom är SEO föränderligt och hemligt; vi vet aldrig vad Google egentligen gör eller vad nästa uppdatering blir.

Sammantaget gör dessa faktorer att du verkligen behöver en SEO-copywriter om du vill lyckas med att hamna högt på Google. Det räcker inte med att skriva eller sökmotoroptimera bra och sedan bara vara OK på den andra biten. Tvärtom behöver båda ligga på en hög nivå, speciellt om du är i en konkurrensutsatt bransch – och allt fler företag ser nyttan med att jobba med digitalt content.

I grund och botten handlar det om att skriva texter för människor, men ändå ha maskinen som är sökmotorn i åtanke. Dessutom behöver det finnas en underliggande digital strategi som gör att innehållet är det som bidrar till att skapa affärer på allra bästa sätt. Precis som det låter behöver många saker vara på plats för att det ska bli riktigt bra.

SEO-copywriter – titeln och bakgrunden

Men när började titeln SEO-copywriter egentligen användas? Det är svårt att pinpointa, men troligen någonstans i sökmotoroptimeringens begynnelse, när fokusen flyttades alltmer från att bomba med nyckelord till att skriva texter av hög kvalitet. Helt plötsligt behövdes kompetensen från riktigt bra copywriters alltmer, och många sökmotoroptimerare fick finna sig i att börja skriva bra eller börja anlita en SEO-copy.

Det känns som att SEO-copywriters kommer från väldigt många olika bakgrunder: vissa är sökmotoroptimerare som blivit duktiga på att skriva, medan andra kan vara t ex journalister som lärt sig tillräckligt mycket om SEO för att kunna etablera sig. Dessutom finns det många typer av digitala marknadsförare som helt enkelt börjat jobba med content och på den vägen lärt sig SEO-copy.

Idag ser jag många med titeln SEO-copywriter på t ex LinkedIn, och det är också en ganska efterfrågad term på Google. Mitt hopp är definitivt, med hjälp av blogginlägg som detta, att etablera mig som en av de SEO-copys som syns allra mest på Google och andra sökmotorer.

Hur blev jag SEO-copywriter?

Personligen satsade jag aldrig aktivt på att bli just SEO-copywriter. Tvärtom var det något jag från början närmast ”ramlade in i”, eftersom jag jobbade med digital marknadsföring på ett företag som satsade hårt på content.

Som tidigare musikrecensent och skribent inom andra områden blev det ganska naturligt att skapa innehållsrika artiklar. Dessa blev sedan alltmer SEO-inriktade, i takt med att vi märkte att de gav resultat.

När jag sedan började som frilansare några år senare blev SEO-copywriter närmast min naturliga titel. Förvisso gör jag mycket annat också, men SEO-copy har ändå varit den dominerande arbetsuppgiften. Lyckligtvis verkar behovet av denna typ av texter fortsätta öka, och jag har haft möjligheten att utforska allt fler branscher som skribent.

Att bli SEO-copywriter

Funderar du på att bli SEO-copywriter? Vad kul, för det är en både utvecklande och utmanande disciplin. En bra början är att antingen gå en bredare digital marknadsföringsutbildning eller specialutbildningar inom copy och/eller SEO. Ett annat alternativ är att lära sig det på nätet. Vägarna är många, och självklart beror mycket även på om du vill jobba som anställd eller frilansare.

Ett riktigt bra tips är att starta en egen webbplats eller blogg där du skriver och optimerar dina inlägg. På så sätt får du praktisk kunskap samtidigt som du faktiskt kan locka till dig kunder. Kring detta talar jag av egen erfarenhet; jag har lärt mig oerhört mycket av att optimera denna samt mitt bands webbplats. Faktum är att den senare i skrivande stund drar tusentals besökare i månaden. Förhoppningsvis kan jag även säga detta om denna sajt i framtiden.

Behöver du hjälp med sökmotortexter?

Kom du hit för att hitta en SEO-copywriter som kan hjälpa dig med optimerade texter? Då har du som sagt kommit helt rätt! Jag har hjälpt många företag att skapa sökmotoroptimerade texter som leder till fler besökare och mer affärer.

Intresserad? Kontakta mig genom att lägga till mig på LinkedIn eller maila på nordstromstefan86@gmail.com.

Lär dig mer:

Hur lång tid tar SEO? ->

10 sätt att få till rubrikerna i sitt innehåll ->

Vad gör en webbredaktör? ->

Varför bör du satsa pengar på SEO? ->


Stefan Nordström

Frilansare och konsult inom digital marknadsföring specialiserad på content marketing och sökmotoroptimering.

0 kommentarer

Lämna ett svar

Platshållare för profilbild

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *