SEO-copywriting – att skriva för sökmotorer

Publicerat av Stefan Nordström den

seo-copywriting

Vad är SEO-copywriting egentligen? Jo, att syssla med digital copywriting handlar inte bara om att skriva informativa, läsbara texter. SEO-copywriting handlar om att skriva innehåll på webbplatser som är optimerade för att ranka högt på sökmotorer, som t ex Google. När en copywriter skriver innehåll till webbplatser krävs det idag minst en grundläggande kunskap inom SEO (sökmotoroptimering).

Välskrivna artiklar på hemsidan är så klart trevligt, men vad bidrar de med om ingen i målgruppen hittar dit? Ur detta föddes begreppet SEO-copywriter; någon som kan både copywriting och sökmotoroptimering.

Det kan vara svårt att till fullo behärska båda disciplinerna. SEO handlar till stor del om tekniska, systematiska och analytiska drag, medan en copywriter behöver kunna fånga sin målgrupp med välskriven text. Men SEO-copywriters finns där ute – och de kan hjälpa dig att få de besökare och leads du strävar efter!

Jag kommer t ex att ta upp:

  • Antal ord och längd på artiklar
  • Sökmotoroptimering vs läsbarhet
  • Innehållsstrategi
  • SEO i rubriker
  • Liva upp SEO-copy med rubriker, summeringar och siffror
  • Den visuella biten
  • Att konstant förbättra sitt content
  • Call-to-actions
  • Konverteringar

Av Stefan Nordström

Stefan Nordström - frilansande konsult inom digital marknadsföring som copywriting och SEO

  • Konsult inom digital marknadsföring
  • 9 års erfarenhet som in-house och frilansare
  • Expertområden: SEO, copywriting, nyhetsbrev, konverteringar, digital strategi
  • LinkedIn | Mail | Instagram

Antal ord och artikellängd

Den vanligaste frågan när det gäller SEO och det skrivna ordet är nog följande: hur lång ska en sida eller ett blogginlägg ha för att placera sig högt på Google? Det är verkligen en evig fråga, och den har inget definitivt svar.

Undersökningar har visat att långa artiklar på över 1 000 ord rankar högre än kortare artiklar. Det är dock alltid en avvägning mellan sökmotoroptimering och användarvänlighet. I den bästa av världar (och den Google vill se) bör det inte ens bli en avvägning. Informativ, läsbar information ska ranka högst.

Jag rekommenderar dock att skriva långa artiklar där man går in på djupet. Däremot bör du ha rubriker som gör indelningen tydlig och uttrycka sig i korta, lättlästa paragrafer. Detta beror förutom ren läsbarhet på att det blir allt viktigare att skapa innehåll som blir snyggt på mobila enheter.

Att använda en responsiv hemsideplattform som WordPress är så klart ett steg mot detta. Men vad hjälper det om webbplatsen har textblock och bilder som inte alls blir läsbara eller snygga på en mobil enhet? Välj rätt redan från början!

Förhållandet mellan sökord och läsbarhet

Eftersom Google strävar efter en bra användarupplevelse blir artiklarnas läsbarhet allt viktigare. Tack vare bl a datainsamling och sociala medier-plattformar finns det många sätt att bedöma hur läsarna reagerar på en artikel. Det räcker alltså inte att fylla din artikel med sökbara termer.

Den behöver vara strukturerad för att vara läsbar. Det var många år sen det lönade sig att klämma in massvis med sökord i sina artiklar i hopp om en hög placering på sökmotorer.

Tänk tvärtom istället; vad är det som får användaren att stanna? Till att börja med att du skriver den bästa texten om ämnet. Passande bilder, filmer och interaktivt innehåll (t ex quiz, självtester och omröstningar) kan göra att läsarna stannar längre på din hemsida och får ut mer av ditt content.

Om du har något unikt att säga eller om du säger något på ett bättre sätt får man också fler delningar i sociala medier. Sammanfattningvis skulle jag säga att SEO-copywriting handlar om att skriva texter som är optimerade, relevanta, läsbara och användarvänliga i ett – något som låter enklare än vad det är!

Övergripande innehållsstrategi

Eftersom SEO är en helhetsdisciplin som syftar till att lyfta hela hemsidor räcker det inte heller att tänka på olika artiklar utan en större strategi. Content marketing handlar om att lyfta hemsidan och andra digitala plattformar som en auktoritet inom ämnet.

Olika texter är designade för att fånga olika sökord och leda till olika användarbeteenden. Skapas innehållet främst för att informera eller sälja? Är det rentav en text där man bara behöver prioritera SEO eller läsbarhet?

Dessa funderingar kommer konstant när man är SEO-copywriter, och de behöver besvaras för att innehållet ska bli bra.

SEO-copywriting i rubriker

rubriker

En logisk rubriksättning ger Google indikationer på att innehållet är strukturerat. Det bidrar också till god läsbarhet för användaren. Jag har många gjort ”skelett” av rubriker innan jag börjat skriva på brödtexten, ofta baserat på en tidigare SEO-analys.

Vilka söktermer siktar vi på, och i vilken ordning passar de att läsas i en text? Att besvara mer detaljrika frågor och variera sig i text blir viktigare och viktigare i takt med allt fler söker efter s.k. long tail-sökord.

Rubrikerna blir som en strukturerad disposition som går att arbeta efter. För mig är detta arbetssätt en metod för att se till att tänka SEO från början, oavsett om man sedan svävar ut i själva textskrivandet.

H1

Man bör bara använda en H1 på varje sida. Denna ska representera innehållets absolut mest centrala del, t ex som ”SEO”, ”copywriting” och ”SEO-copywriting” i denna artikel. Det finns många åsikter om H1 ska vara detsamma som title-taggen som tas upp under metadata senare i denna artikel. Jag har testat båda varianterna utan att upptäcka någon större skillnad.

H2

Din artikels H2:or är ett bra sätt att dela in artiklar i undersektioner. Här kan man använda verktyget Ubersuggest eller KWFinders Autocomplete-verktyg för att hitta de ord som söks på i samband med dina huvudtermer. I vissa fall kan man nästan (med bibehållen läsbarhet i åtanke) få strukturen till en hel artikel från dessa verktyg.

H3

I många fall räcker H1 och H2 alldeles utmärkt för att strukturera en artikel. I andra fall kan H3:or hjälpa till med ytterligare hierarkikänsla. Ett exempel är just förklaringarna av H1, H2 och H3 i denna artikel. SEO i rubriker är en nivå, de olika rubrikerna är nästa nivå. Jag använder ytterst sällan djupare nivåer som t ex H4, även om det händer vid undantagstillfällen.

Listor, summeringar och siffror

siffror - ett sätt att liva upp rubriker

Att skapa punktlistor kring viktiga delar av artikeln eller summera den i början eller slutet är ett utmärkt sätt att praktisera SEO-copywriting. Listor är något som bryter upp stora textmassor och hjälper läsaren ta in det centrala i artikeln. Använd gärna siffror. Siffror kan också vara ett sätt att branda artiklar, t ex ”10 sätt att lyckas med SEO-copywriting”.

Dessa saker gör helt enkelt innehållet mer levande. På samma gång är det något som på ett naturligt sätt låter dig som SEO repetera viktiga nyckelord utan att det känns onaturligt.

Digitala copywriters behöver även ha koll på det visuella

Det är inte riktigt samma sak att skriva för webben som att skriva renodlad text. Orsaken är att det visuella spelar in i väldigt stor utsträckning. Rätt val av bilder i en artikel kan ge helt rätt (eller helt fel) känsla och skapa reaktioner hos läsaren.

Google tycker med rätta om innehåll med många bilder i; det leder till att användaren blir mer engagerad i det den tar del av. Ibland kan det vara svårt, men försök att inkludera åtminstone tre bilder i en längre artikel som denna.

Du behöver inte alltid gå till bildbanken. Tänk på att du själv kan skapa bilder som förklarar eller fördjupar innehållet. Infographics och andra enklare modeller behöver inte vara toksnygga för att passa in i artiklar och ge innehållet mer liv.

Det finns två extra SEO-faktorer att beakta kring bilder på hemsidor: glöm inte att optimera bildernas storlek så att hemsidan laddar snabbt. Glöm inte heller att att sätta alt-tags på dina bilder, det är den typen av metataggar som ger Google lite extra användbar information om din hemsida.

SEO-copywriting är ett konstant förbättringsarbete

Du blir aldrig färdig med SEO,  copywriting eller content. Tvärtom är det ett konstant förbättringsjobb, där du dessutom inte kan vara säker på vad som leder till framgång trots god analys. Googles algoritmer kan vara oförutsägbara. För att inte tala om människorna som använder sökmotorerna och hemsidorna.

Det kommer sällan kännas perfekt, men välgjord SEO-copy kommer till slut ta besökarna till din hemsidan och leda till nya affärer. Med affärer i åtanke vill jag leda vidare till nästa steg.

SEO-copywriting och CTA (call to action)

Att få in trafik från Google är det första steget i marknadsföringsflödet. En SEO-anpassad artikel räcker dock oftast inte för att maximera affären. När trafiken har börjat strömma in till hemsidan och dess artiklar från sökmotorerna behövs optimerad konvertering.

Med konverteringar menas den andel som utför målet som hemsidan är skapad för; t ex försäljning, fylla i ett formulär, ladda ned en fil eller börja prenumerera på ett nyhetsbrev. Eftersom artikeln handlar om SEO-copywriting nöjer vi oss så, men jag ville i alla fall nämna konverteringar eftersom jag tycker att det är en viktig del av digital marknadsföring.

Behöver du hjälp med SEO-copywriting eller annat inom digital marknadsföring?

Behöver du hjälp med SEO, copy eller något annat inom digitalt content? Då har du kommit rätt! Jag har erfarenhet av SEO-copywriting inom många olika branscher, t ex läkemedel, försäkringar och musik. Intresserad? Välkommen att connecta med mig på LinkedIn eller e-maila nordstromstefan86@gmail.com om du vill ha hjälp med att skapa säljande innehåll till dina digitala plattformar.

Fler blogginlägg om SEO och copywriting:

Vad ska du tänka på när du gör en landningssida? ->

Hur lång tid tar SEO? ->

15 saker som kännetecknar bra content ->

Interna länkar – en viktig del av din SEO ->


Stefan Nordström

Frilansare och konsult inom digital marknadsföring specialiserad på content marketing och sökmotoroptimering.

0 kommentarer

Lämna ett svar

Platshållare för profilbild

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *