Sökmotor – alternativ till Google

Publicerat av Stefan Nordström den

sökmotor

En sökmotor listar olika sidor på webben baserat på deras relevans för den sökning man gjort. Här kan du läsa mer om hur en sökmotor går till väga för att rangordna resultaten. Du hittar också en rad alternativ till Google, om du av någon orsak skulle vilja använda en annan sökmotor.

Det finns även information om marknadsföringsdisciplinen SEO (sökmotoroptimering) som syftar till att få sajter att hamna högt upp på sökmotorer. Jag är en frilansare inom digital marknadsföring som hjälpt många företag med sökmotormarknadsföring och säljande innehåll.

Av Stefan Nordström

Stefan Nordström - frilansande konsult inom digital marknadsföring som copywriting och SEO

  • Konsult inom digital marknadsföring/musiker
  • 8 års erfarenhet som in-house och frilansare
  • Expertområden: SEO, copywriting, nyhetsbrev, konverteringar, digital strategi
  • LinkedIn | Mail | Instagram

Vad är en sökmotor?

En sökmotor fungerar som ett index av de sidor som finns på webben. En sökmotor skickar en så kallad spindel för att ”crawla” (samla in) alla sidor som existerar och är tillräckligt relevanta. Spindeln följer oftast länkar (interna och externa) för att hitta nytt innehåll som behöver finnas tillgängligt för sökningar.

Sökresultaten rangordnas baserat på relevans för olika sökord och fraser. Faktorerna som sökorden rangordnas efter är till stor del hemliga, vilket gör att arbete med att hamna högt på sökmotorer i stort sett är erfarenhet och kvalificerade gissningar.

Andra sökmotorer än Google

Google är den kändaste sökmotorn, och generellt ansedd som den bästa när det gäller kvalitet på sökresultaten. Enligt Reliablesofts rapport i september 2019 hade Google 81,5 % av alla sökningar på webben. Det finns dock flera andra kompetenta alternativ om man av någon orsak skulle vilja byta sökmotor.

Den vanligaste orsaken att inte använda Google är personlig integritet. Google spar väldigt mycket data om sina användare och datainsamlingen leder till mer och mer kritik. Här kan du läsa mer om andra sökmotorer med olika nischar.

Baidu

Baidu är Kinas mest populära sökmotor. En stor orsak till det är så klart att många av Googles tjänster är blockerade i landet. Baidu finns bara på kinesiska trots att det går att komma åt den från alla andra länder.

Bing

Bing, Microsofts alternativ till Google, är på de flesta platser i världen den näst största sökmotorn. Majoriteten av Bings användare kommer från USA och många använder Bing eftersom det kommer med i webbläsaren Internet Explorer. Den också standardsökmotor på många Windows-datorer. Trots det ligger Bing under 10 %-strecket när det gäller globala sökningar.

CC Search

CC Search är en sökmotor för bilder som syftar att indexera bilder på webben. Den är framför allt till för att på ett enkelt sätt hitta bilder som man kan använda gratis.

DinoSearch

DinoSearch är en sökmotor som syftar till att enbart hitta barnvänligt innehåll. Eftersom sökmotorer kan leda till en hel del skaligt innehåll finns det definitivt en marknad för denna typ av nisch.

Duckduckgo

DuckDuckGo - en sökmotor som är ett alternativ till Google

Duckduckgo är en sökmotor vars selling point är att de inte spårar användarna. Integritetspolicyn intygar att ingen personlig information någonsin fångas in eller sparas. DuckDuckGo har inget eget index för att få fram sina sökresultat. Istället används ett flertal olika källor för att få fram resultaten. Detta är självklart en kraftig begränsning, jämfört med t ex Google och Bing.

Ecosia

Ecosia är en miljöorienterad sökmotor. Inkomsterna från hemsidan användas för att plantera träd. Den har till och med en räknare som visar hur många träd som planterats genom sökningar. Originell idé!

Kids Search

Kids Search är en sökmotor som, likt DinoSearch, syftar till att enbart hitta barnvänligt innehåll.

Qwant

Qwant är en fransk sökmotor som värnar om den personliga integriteten. Startsidan på Qwant inkluderar några saker man inte är van att se direkt i en sökmotor, t ex trendande personer och ämnen i sociala medier.

Search Encrypt

SearchEncrypt - en sökmotor som är ett alternativ till Google

Search Encrypt är en sökmotor som sätter personlig integritet först. Sökmotorn utlovar stark kryptering som håller sökningarna privata.

Searx

Searx är en open source-sökmotor som sätter den personliga integriteten först. Eftersom den är open source misstänker jag att många med programmeringsintresse använder eller åtminstone har provat den.

Startpage.com

Startpage.com marknadsför sig som ”världens mest privata sökmotor”. Den använder Googles sökresultat utan att skicka informationen vidare till Google.

Swisscows

Swisscows är en, just det, schweizisk sökmotor. Den skyltar med att Schweiz tar en personliga integriteten på stort allvar och därför inte lämnar över någon information till USA.

Wiki.com

Wiki.com är en specialiserad sökmotor som enbart söker igenom olika wikis, som t ex Wikipedia. Den kan vara bra för att gräva fram speciell kunskap eller om man letar efter viss fakta.

Wolfram Alpha

Wolfram Alpha är en sökmotor som fokuserar på vetenskapliga träffar. Google har förvisso Google Scholar-alternativet, men en sökning på Wolfram Alpha är till för att direkt ge vetenskapliga svar på frågor. Förutom att det kan vara användbart och roligt kan det vara en häftig upplevelse att få omedelbara svar på kluriga frågor i form av t ex grafer.

Yahoo!

Yahoo! låter för många som en relik från 90-talet likt t ex AltaVista, men sökmotorn har faktiskt ändå några få procent av sökningarna 2019. Yahoos sökresultat kommer dock från antingen Google eller Bing; de har ändrat sig några gånger. Även om populariteten som sökmotor inte längre är stor är det en sajt som många, speciellt i USA, besöker som informationsportal.

Yandex

Yandex är en sökmotor som är populär i Ryssland och andra närliggande länder. Den har en kraftig majoritet av sökningarna i Ryssland och Yandex sysslar även med andra saker som t ex tech-produkter och tech-tjänster.

Sökmotor utan spårning

Som du kan se av listan ovan är en sökmotor utan spårning som värnar om den personliga integriteten den vanligaste orsaken att byta bort Google. Det finns flera sökmotorer som inte spårar en eller sparar personlig data, och konkurrensen är stenhård. För konsumenterna är det självklart en bra sak eftersom man får möjlighet att skydda sin personliga information om man känner att Google sparar för mycket av den.

Hur byter du sökmotor i din webbläsare?

byta sökmotor

Många webbläsare och smartphones har ett förinställt sökfält där man kan göra sökningar. Oftast används Google, men det finns även vissa Microsoft-lösningar som gör att man automatiskt använder Bing. I de flesta moderna browsers som t ex Firefox och Google Chrome kan man enkelt byta sökmotor i programmets inställningar. Vissa gånger kan installerade program ändra sökmotor åt en när man glömmer att t ex kryssa ur en ruta.

Hur hamnar du högt på en sökmotor?

SEO (sökmotoroptimering)

Det finns många orsaker till att hemsidor hamnar högt på sökmotorer. Disciplinen SEO (sökmotoroptimering) syftar till att driva besökare och skapa affärer från sökmotorer. Det kan t ex handla om strategiskt innehåll på hemsidor och andra lösningar som ökar antalet besökare.

Om du har en hemsida, eller vill skaffa en, och få mer besökare från sökmotorer kan jag som digital konsult hjälpa dig. Jag kan hjälpa dig att optimera ditt nuvarande innehåll, planera nytt innehåll eller skapa helt nytt innehåll. Kontakta mig genom att lägga till mig på LinkedIn eller maila nordstromstefan86@gmail.com så tittar vi på dina möjligheter att synas bättre på sökmotorer!

Läs mer om sökmotorer och SEO:

SEO-copywriting – att skriva för sökmotorer ->

Hur lång tid tar SEO? ->

Hur får du till SEO på flera språk? ->

Bör du skriva långa eller korta texter för att lyckas med SEO? ->


Stefan Nordström

Frilansare och konsult inom digital marknadsföring specialiserad på content marketing och sökmotoroptimering.

0 kommentarer

Lämna ett svar

Platshållare för profilbild

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *