Har förkortningar, talspråk och slang någon plats i digitalt content?

Publicerat av Stefan Nordström den

Har förkortningar, talspråk och slang någon plats i digitalt content?

Förkortningar, talspråk och slang finns överallt i vanligt tal. Men har de någon plats i digitalt content, eller ska copyn vara helt fri från dem? Här går åsikterna definitivt isär. En del copywriters tror stenhårt på att skriva som vi talar, medan andra vill ha en högre nivå på sitt skrivna språk.

Jag är en digital frilansare som bl a jobbar med copywriting och SEO. Här är mina tankar om förkortningar, talspråk, slang och annat i digitalt content.

Av Stefan Nordström

Stefan Nordström - frilansande konsult inom digital marknadsföring som copywriting och SEO

  • Konsult inom digital marknadsföring
  • 8 års erfarenhet som in-house och frilansare
  • Expertområden: SEO, copywriting, nyhetsbrev, konverteringar, digital strategi
  • LinkedIn | Mail | Instagram

Förkortningar i content

Förkortningar eller inte förkortningar, frågar sig många. Och vilken förkortning i så fall? Om du skapar mycket content är det definitivt något du behöver reda ut och definiera. Jag skulle säga att det är en av de vanligaste synpunkterna från copykunder när jag levererar texter. Därför är det smidigt att definiera det som en del av tonaliteten och få med i din brief.

Det gör saker enklare och spar tid och pengar. Dessutom blir ditt språk automatiskt mer konsekvent, vilket är kanon om du har flera olika personer som skapar content.

Några typiska vägval när det gäller förkortningar:

  • På grund av/p g a/pga/p.g.a.
  • Med flera/m fl/mfl/m.fl.
  • Bland annat/bl a/bla/bl.a.
  • Och så vidare/osv/osv.
  • Till exempel/t ex/tex/t.ex.

Dessa förkortningar dyker oftast upp en hel del i digitala texter. Gör dig själv en tjänst och bestäm hur de ska skrivas redan innan ni börjar skapa content. Personligen använder jag förkortningar utan punkter på hela denna webbplats (t ex, m fl, bl a).

Talspråk i content

Talspråk i skrift är lurigt, och jag tror inte att jag någonsin använt det i digitalt content. Det känns helt enkelt oproffsigt, faktiskt. Undantaget är nog ett eller annat ”typ”, som dyker upp när jag vill skriva som jag talar. Och jag misstänker att det är på den vägen talspråk främst dyker upp i digitalt content, om du inte pratar med en riktigt ung målgrupp och därför bestämmer dig för att använda det som en del av din strategi.

”Mej”, ”dej”, ”dom”, ”nåt” och ”vårat” och liknande talspråk drar närmast igång ett skrikande, illrött alarm i hjärnan hos en copywriter eller skribent. Med rätta – det är ju ett felaktigt språkbruk.

Slang i content

Slang kan ha sin plats i digital marknadsföring. Trots allt handlar ju mycket om sociala medier, en plats där väldigt mycket handlar om slang, memes och emojis. Om du har en yngre demografi med ett visst språk kan det slå helt rätt.

Men tänk på att använda slang där det passar att vara avslappnad och rolig på det sättet. Och att du är rätt typ av företag. Om du vill bli tagen på allvar eller pratar om allvarliga ämnen kan det slå helt fel. Jag skulle säga att det är vid den typen av vägval du har mycket att vinna på att få hjälp med din digitala marknadsföring av en frilansare eller byrå.

Allra viktigast med förkortningar och annat: var konsekvent!

Oavsett hur du väljer att göra det skulle jag säga att det viktigaste är att vara konsekvent. Om du har bestämt dig för att skriva förkortningar eller använda slang på ett visst sätt, gör likadant på hela webbplatsen/sociala medier. Och informera de som jobbar med innehållet så att de vet vilka riktlinjer som gäller för språket.

Utan tydliga riktlinjer blir ditt språk – och därmed ditt varumärke – spretigt. Dessutom kommer du troligen inte att kommunicera på bästa sätt. Som frilansare är det underbart när motsatsen sker, och en supertydlig brief där allt redan finns med dyker upp. Då vet jag direkt hur jag ska jobba. Och kunden blir nöjdare, eftersom processen och slutprodukten blir bättre.

Behöver du hjälp med digitalt content, kanske copywriting eller SEO?

Söker du någon som kan skapa digitala texter till dig, och kanske hjälpa dig lura ut hur du bäst uttrycker dig i ditt content? Då har du kommit rätt! Jag har hjälpt många företag med digital marknadsföring. Hör av dig till mig genom att lägga till mig på LinkedIn eller maila nordstromstefan86@gmail.com.

Fler bloggtexter om skrivande och copywriting:

Övergångsord – en nyckel till bra copywriting ->

Aktiv sats – skillnaden mellan aktivt och passivt språk ->

SEO-copywriting – att skriva för sökmotorer ->

Allt om att vara frilansande copywriter ->


Stefan Nordström

Frilansare och konsult inom digital marknadsföring specialiserad på content marketing och sökmotoroptimering.

0 kommentarer

Lämna ett svar

Platshållare för profilbild

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *