Frilansande copywriter

Publicerat av Stefan Nordström den

frilansande copywriter

Livet som frilansande copywriter är både belönande och utmanande. Man får prova på många olika branscher och vara i kontakt med många olika typer av klienter. Välkommen att läsa mer om att vara eller anlita en frilansande copywriter. I denna artikel hoppas jag att kunna bjuda på matnyttig information oavsett vilken typ av läsare du är.

Läs mer om frilansande copywriters här, t ex:

  • Vad en frilansande copywriter gör
  • Hur det är att vara en frilansande copywriter
  • Varför man ska anlita en frilansare
  • Vad man ska tänka på när man anlitar en
  • Hur man själv börjar att skriva som frilans

Stefan NordströmOm Stefan Nordström

Konsult inom digital marknadsföring
7 års erfarenhet
Expertområden: SEO, copywriting, nyhetsbrev, konverteringar, digital strategi
nordstromstefan86@gmail.com
https://www.linkedin.com/in/stefan-nordstr%C3%B6m-9689bb5b/


Vad gör en frilansande copywriter?

En copywriter skriver texter i marknadsföringssyfte. Vissa jobbar in-house eller på en byrå som anställda. När man är en frilansande copywriter jobbar på man egen hand, ofta som egenföretagare.

Frilansare får ofta möta många olika typer av uppdragsgivare och uppgifter. Man brukar till slut bli expert på ett eller några områden. Det hindrar dock inte en från att stöta på varierade uppdragsgivare och affärsområden.

En frilansande copywriter använder oftast flera olika källor för att hitta sina uppdragsgivare. Kontakter från tidigare arbeten är vanligt. Det finns även mycket att vinna på att vara aktiv på LinkedIn eller i Facebook-grupper. Ett annat sätt att hitta klienter är att använda en frilansplattform som t ex UpWork.

Hur är det att jobba som frilanscopy?

Livet som frilansande copywriter kan vara en riktig berg- och dalbana. Ibland får man in fantastiska uppdrag och intressanta kunder. Andra gånger är det totalt stiltje. Man behöver vara förberedd på att det kan ha helt andra utmaningar än det mer stabila livet som traditionell anställd. Belöningarna kan å andra sidan vara mycket större.

Man får möjlighet att disponera sin egen tid. Det gör att man kan leva livet med en större nivå av frihet, t ex när det gäller resor och andra fritidsaktiviteter. Om man ändå söker att jobba mycket finns möjligheten att ”peaka” under vissa perioder och leverera jättemycket jobb.

Varför ska man anlita en frilansande copywriter?

Funderingar kring om man ska anlita en frilansare domineras ofta av hur stora resurser man har. En heltidsanställd kostar mycket pengar, och det är inte alltid man har tillräckligt mycket arbetsuppgifter för att ha en copywriter på heltid. Då kan en frilansande copywriter vara ett bättre alternativ, eftersom den kan användas i exakt den omfattning som täcker företagets copybehov.

Resursfrågan är inte det enda argumentet för att anlita en frilansande copywriter. En frilansande copywriter kommer utifrån. Den har inga förutfattade meningar om hur företagets innehåll ska se ut. Det finns inte heller något som hindrar den från att komma med annorlunda synpunkter och idéer.

Värt att tänka på är att en frilanscopy är nödvändigtvis inte är för ett enda, eller några få isolerade uppdrag. Det är fullt möjligt att ha en frilansande copywriter på tråden och höra av sig när behov uppstår. En förbestämd pott med timkostnad som faktureras över tid är en elegant lösning för att minska arbetsbördan. Annars fastnar man lätt i förhandlingssituationer om mindre copywriting-jobb när man egentligen skulle behöva det.

Vad ska man tänka på när man letar efter en copywriter?

Det finns flera saker man bör tänka på när man anlitar en frilansande copywriter. Några av dem är:

  • Specialisering och eventuellt behov av research
  • Kunskaper inom SEO (sökmotoroptimering)
  • Texten/texternas sammanhang och omfattning
  • Kunskap inom konverteringsoptimering (eventuellt)

Specialkunskaper och research

Många copywriters är experter inom några specifika områden. Om man letar efter en copywriter är det definitivt en fördel att hitta någon som redan är expert, eller åtminstone insatt i ditt område.

Om man inte hittar någon expert kan det behövas mer tid för research.

Med detta i åtanke så kan det vara bra att spendera lite mer pengar på någon som inte behöver göra särskilt mycket research. Det kan spara mer än vad det kostar i slutändan.

Sökmotoroptimering

Sökmotoroptimering (SEO) är en del av de flesta digitala copyuppdragen. Det finns många copywriters som är duktiga på att skriva texter. Men när det gäller digitala texter är själva skrivkonsten inte allt. Om copyn ska stå sig i konkurrensen behöver den vara sökmotoroptimerad.

Det bästa är att anlita en så kallad SEO-copywriter med ena foten i copywriting och den andra i sökmotoroptimering.

Sammanhang och omfattning

En digital text är sällan en isolerad enhet. Vad vill jag säga med det? Jo, copywriting-uppdrag bör sättas i ett större sammanhang för att ”hamna rätt”. Det räcker inte att bara skicka en beställning på ”en text om XXX”. Då får man sällan något som passar in med övrig marknadsföring. Risken är också att SEO-nyttan inte maximeras.

Några saker man bör tänka på är t ex varumärkets tonalitet och eventuella målgrupper. Ge copywritern så mycket material som möjligt att utgå ifrån. Visa bra exempel från din hemsida eller någon konkurrent som gör det bra på webben. Tveka inte att ta med analogt material om det har tonaliteten du letar efter. Ju mer information, desto större chans att copywritern hittar rätt direkt.

Konverteringsoptimering

När man kan copywriting och SEO har man kunskapen att driva besökare från sökmotorer genom sitt innehåll. Det är dock sällan hela processen ett företag behöver för att uppfylla sina digitala affärsmål. De flesta hemsidor har ett mål, t ex försäljning, nyhetsbrevsprenumerationer eller att besökarna ska ta del av en viss undersida på sajten.

konverteringsgrad

Konverteringsoptimering (CRO) är den disciplin som syftar till att göra detta. Genom att öka sin konverteringsgrad, antalet besökare som gör något som är kopplat till affärsmålen, får man ut mer av sin digitala marknadsföring.

En frilansande copywriter som skriver innehåll till hemsidor bör ha åtminstone grundläggande kunskap inom CRO. Detta gäller speciellt om den ska skriva landningssidor eller andra sidor som är kraftigt kopplade till e-handel eller andra viktiga call-to-actions.

Om man själv vill börja frilansa

Hur börjar man en bana som frilansande copywriter? Det är inte en helt enkel fråga att svara på. Copywriters kommer från många olika bakgrunder.

Vissa är journalister eller har någon annan typ av bakgrund inom skrivande. Andra är digitala marknadsförare med en bredare kunskap inom marknadsföring. Det finns också de som tidigare jobbat praktiskt inom en bransch, för att sedan blir frilansande copywriters inom sitt expertämne.

Det kan vara bra att bygga en karriär eller ett kontaktnät innan man börjar som frilanscopy. Orsaken är att det annars kan vara svårt att hitta kunder eller nischa sig. Uppförsbacken blir oerhört mycket kortare.

Ett tips för att börja utforska verkligheten som frilansare är att göra det vid sidan av sitt vanliga arbete. Då får man känslan för hur det går till samtidigt som man har sin vardag att falla tillbaka på om det inte lyckas eller känns rätt.

Frilansande copywriter med SEO-kunskap

Jag är en frilansande copywriter med SEO-kunskap samt erfarenhet av konverteringsoptimering. Min erfarenhet sträcker sig över flera branscher och som frilansare är jag van att ta mig an helt nya utmaningar. Connecta med mig på LinkedIn eller maila på nordstromstefan86@gmail.com så kan vi titta dina behov inom digital marknadsföring.

Läs mer:

SEO-copywriting – att skriva för sökmotorer ->
Hur lång tid tar SEO? ->
Varför ska man satsa på sökmotoroptimering? ->
Vad är content marketing? ->


Stefan Nordström

Frilansare och konsult inom digital marknadsföring specialiserad på content marketing och sökmotoroptimering.

0 kommentarer

Lämna ett svar

Platshållare för profilbild

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *