Emojis på sociala medier – viktigare än du kanske tror

Publicerat av Stefan Nordström den

Emojis på sociala medier

Emojis på sociala medier är inte bara ett roligt sätt att uttrycka sig. Nej, de är så mycket mer, t ex en viktig del av hur du kan uttrycka dig inom din digitala marknadsföring. Här går jag in på hur du kan använda emojis på sociala medier för att förstärka dina budskap.

Enligt medium.com använder 92 % av de som är online emojis i någon utsträckning. På sidan kan du också få lite inspiration av de fantastiska och inte så fantastiska kampanjexemplen som visas upp. Det finns också otaliga undersökningar som visar att emojis på sociala medier ökar engagemanget.

Av Stefan Nordström

Stefan Nordström - frilansande konsult inom digital marknadsföring som copywriting och SEO

  • Konsult inom digital marknadsföring
  • 8 års erfarenhet som in-house och frilansare
  • Expertområden: SEO, copywriting, nyhetsbrev, konverteringar, digital strategi
  • LinkedIn | Mail | Instagram

Emojis på sociala medier

Det finns en enorm mängd emojis som du kan använda på t ex Facebook, Instagram och YouTube. Många är färgglada och drar uppmärksamhet till sig. Dessutom är de ett sätt att uttrycka känslor och på så sätt förmedla ditt budskap bättre. Likt färgglada bilder gör de helt enkelt att din post syns mer, och därför är det ett verktyg du inte har råd att hoppa över.

Glöm inte att lätta upp dina profiler och annat med dem. Ett tänkvärt exempel: min Instagram-profil med och utan emojis. Vilken väljer du? Eller snarare, vilken uppmärksammar du ser den första gången? Jag tycker att skillnaden blir enorm. Och det är bara tack vare några få emojis. Håller du med?

 

Emojis på sociala medier - exempel 2 från InstagramEmojis på sociala medier - exempel 1 från Instagram

 

Min användning av emojis

Det tog lång tid innan jag började använda dem på sociala medier. Tvärtom tänkte jag att det var lite löjligt och satsade på text och hashtags. Men i takt med att jag förstod hur sociala medier fungerade insåg jag deras kommunikativa tyngd.

Det är helt enkelt ett helt annat landskap än webben där jag har min bakgrund. Färger, former och känslor blir så mycket viktigare när du spelar på ett så små utrymmen, såväl skärmmässigt som uppmärksamhetsmässigt. Nu är de del av i princip varje post jag gör på sociala medier, och jag tror att det är rätt väg att gå.

Emojis – det praktiska

Men hur gör du det lätt för dig att arbeta med emojis? Det finns ju så många. Jo, personligen tycker jag att det är rätt drygt att hela tiden behöva leta reda på olika emojis till mina inlägg. Därför har jag valt att samla de jag använder allra mest i min telefons notepad så att de snabbt kan kopieras in i mina inlägg vid behov.

Den smidigaste metoden tror jag beror mycket på två saker: dels vilken plattform du använder för att publicera, dels hur många olika emojis du varierar emellan i ditt material. Hur som helst skulle jag rekommendera att gå in på en webbplats som t ex Emojipedia och ladda ned de du använder allra mest, så att du har dem redo snabbt och enkelt.

Att tänka på kring emojis

Men det inte bara att köra på när det gäller emojis, i alla fall inte riktigt. Nej, det finns framför allt två saker att tänka på: dels behöver dina emojis stärka ditt kommunikativa budskap, dels behöver det fungera med ditt varumärke och dess tonalitet.

Du behöver välja de emojis som passar med det du försöker säga. Mitt tips är att tänka på dina poster och din kommunikation som ett vanligt samtal, och där ska även dina symboler och bilder passa in.

Gällande varumärkestonalitet behöver du tänka på vad du representerar. Om du t ex pratar om en väldigt seriös och vuxen produkt kanske det inte passar med hjärtan, pussmunnar och annat? Andra gånger kan det vara precis det som behövs för att boosta dina inläggs synlighet.

Och överanvänd inte emojis. Tvärtom är det bäst att ha lagom många. Då kan du också poängtera viktiga budskap i ditt content som du vill att läsaren ska ta med sig. Enligt mig gör de sig allra bäst i slutet av budskap eller som förstärkare av korta punktlistor.

Behöver du hjälp med digital marknadsföring?

Sociala medier är bara en del av det du behöver vara bra på att för att lyckas digitalt. Behöver du hjälp med digital marknadsföring, t ex copywriting eller SEO? Då har du hittat rätt! Jag är en frilansande contentexpert som hjälpt många företag med digitalt innehåll. Intresserad? Hör av dig till mig genom att lägga till mig på LinkedIn eller maila nordstromstefan86@gmail.com.

Mer från bloggen om sociala medier:

Fler följare på Instagram ->

Om algoritmer – från Google till Facebook, YouTube och Instagram ->

Hur kan du jobba med hashtags på Instagram? ->

Vad finns det för digitala kanaler att marknadsföra sig i? ->


Stefan Nordström

Frilansare och konsult inom digital marknadsföring specialiserad på content marketing och sökmotoroptimering.

0 kommentarer

Lämna ett svar

Platshållare för profilbild

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *