Aktiv sats – skillnaden mellan aktivt och passivt språk

Publicerat av Stefan Nordström den

aktiv sats - en viktig del av skrivande

Att uttrycka sig i aktiv sats är en viktig del av digitalt skrivande. Den främsta orsaken är att språket blir mer direkt. WordPress-pluginen Yoast SEO har bidragit till utvecklingen, något jag kommer gå in på senare i artikeln. Aktiv och passiv sats härstammar från engelskans ”active voice” och ”passive voice”.

Men vad är egentligen aktiv sats? Här kan du lära dig mer om att skriva i aktiv och passiv sats, och hur det påverkar kvaliteten på dina texter. Artikeln tar t ex upp:

 • Mina personliga erfarenheter av aktiv och passiv sats
 • Hur man skiljer på aktiv och passiv sats, inklusive exempel
 • Varför det är extra viktigt när man skriver digital copy

Av Stefan Nordström

Stefan Nordström - frilansande konsult inom digital marknadsföring som copywriting och SEO

 • Konsult inom digital marknadsföring/musiker
 • 10 års erfarenhet som in-house och frilansare
 • Expertområden: SEO, copywriting, nyhetsbrev, konverteringar, digital strategi
 • LinkedIn | Mail | Instagram

Mina erfarenheter av aktiv och passiv sats

Jag började upptäcka aktiv sats när jag använde pluginen Yoast SEO. Många av mina texter lös grönt gällande själva sökmotoroptimeringen. Däremot var alltför många av dem oranga eller röda gällande det språkliga. Passiv sats var nästan alltid problemet som utlöste varningarna.

Till slut blev jag så irriterad att jag började forska i passivt och aktivt språk för att förstå det bättre. Jag lärde mig ganska snabbt vad jag gjorde fel och hur jag kunde förbättra mitt sätt att skriva.

Ett aktivt språk är definitivt inte något som är naturligt för alla skribenter. Jag behöver fortfarande tänka mig för så att jag undviker att använda alldeles för mycket passiv sats.

Det allra enklaste sättet att hålla koll på balansen mellan aktiv och passiv sats är att använda Yoast-pluginen. Den analyserar ditt språk live och varnar när du når en för hög andel passiv sats.

Skillnader på aktiv och passiv sats

Aktiv och passiv sats kretsar kring det som kallas för ”subjektet”. I aktivt språk utför subjektet en handling eller befinner sig i ett tillstånd. Skrivande i aktiv sats börjar med fokus på subjektet. Passiv sats har istället det som blir utsatt för handlingen som subjekt. Det kan låta rörigt. När man talar om aktiv och passiv sats är det bättre att visa praktiska exempel.

Exempel på aktiv sats

Här följer fem meningar skrivna i aktiv sats:

 • Jag skrev en artikel åt företaget.
 • Digital marknadsföring är viktigt att satsa på.
 • Copywritern levererade texterna i tid.
 • Nyhetsbrev är mer lönsamma än man tror.
 • Ett aktivt språk är mer direkt.

Exempel på passiv sats

Här följer samma fem meningar skrivna i passiv sats:

 • Företagets artikel skrevs av mig.
 • Det är viktigt att satsa på digital marknadsföring.
 • Texterna levererades i tid av copywritern.
 • Det är lönsammare än man tror med nyhetsbrev.
 • Det är mer direkt med ett aktivt språk.

Aktiv sats och digital copywriting

digital copywriting

Ett aktivt språk är en stor fördel inom marknadsföring. Jag skulle vilja påstå att det ännu viktigare när man talar om digital marknadsföring. Om man surfar på en hemsida för att få information är det en fördel om den är direkt. Copywriting behöver engagera och vara direkt. Passiv sats lägger till flera ord och gör att det tar längre tid att ta sig till slutklämmen och budskapet.

Att försöka ha ett aktivt språk innebär inte att man behöver ta bort allt passivt språk. En balansgång är enligt mig det bästa. Yoast SEO brukar vanligtvis börjar slå ner på språkbruket när man överstiger 10% passiv sats. Jag rekommenderar verkligen att man använder pluginen, både för att utvärdera SEO och språk.

Nästa steg

Jag hoppas att detta hjälpt dig att få koll på aktivt och passivt språk. Framför allt så tycker jag att det är en bra idé att ha igång Yoast men man skriver. Innan jag började med det var jag ganska blind för de problem som fanns med mitt skrivande. Däremot ska man inte ta Yoasts utvärdering som en absolut sanning. Men det är en bra värdemätare.

Att lära mig använda aktivt sats var dock bara steg ett i språkutvecklingen som skedde tack vare Yoast. Efter att aktivt språk blev en naturlig del fortsatte den röda och oranga markeringen för ”läsbarhet” att dyka upp. ”Vad nu då?”, tänkte jag. Och visst fanns det ett problem till; jag använde för få övergångsord. Läs mer om detta i min artikel om övergångsord.

Digital copywriter finnes

Jag har skrivit denna språkguide i egenskap av digital copywriter. Söker du någon som kan hjälpa dig med copywriting, SEO eller annan digital marknadsföring? Jobbar du med digitalt skrivande? Välkommen att connecta med mig på LinkedIn eller maila mig på nordstromstefan86@gmail.com.

Mer om skrivande och copywriting:

SEO-copywriting – att skriva för sökmotorer ->
Hur skriver man fantastiska blogginlägg? ->
Allt om att vara eller anlita en frilansande copywriter ->
Vad är den språkliga skillnaden på webbplats, webbsida och hemsida? ->

Kategorier: Copywriting

Stefan Nordström

Frilansare och konsult inom digital marknadsföring specialiserad på content marketing och sökmotoroptimering.

0 kommentarer

Lämna ett svar

Platshållare för profilbild

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *