Webbplats, webbsida och hemsida – är det någon skillnad?

Publicerat av stefannordstrom den

webbplats webbsida eller hemsida

Begrepp som webbplats, webbsida och hemsida kastas runt ganska friskt, ofta oberoende av vad de egentligen syftar på. En trolig orsak är att både webbplats (website) och webbsida (webpage) är försvenskade engelska begrepp. Hemsida (homepage) har blivit direkt översatt till svenska. Sajt (egentligen samma betydelse som webbplats, website) är ett annat begrepp som ofta blandas in.

Ordens översättning till svenska är rörig och det har grumlats ytterligare av att de flesta använder dem för att beskriva olika saker. Här syftar jag att reda ut förvirringen kring webbplats, webbsida och hemsida. Eftersom de ofta blandas in kollar vi även på begreppen ”sajt” och ”landningssida”.


Stefan NordströmOm Stefan Nordström

Konsult inom digital marknadsföring
7 års erfarenhet
Expertområden: SEO, copywriting, nyhetsbrev, konverteringar, digital strategi
nordstromstefan86@gmail.com
https://www.linkedin.com/in/stefan-nordstr%C3%B6m-9689bb5b/


Varför är det viktigt?

Förutom att det är fel rent språkligt leder förväxlingen av termerna till många missförstånd. Det kan vara svårt att beskriva digitala uppdrag på rätt sätt. Orsaken att det blivit såhär är den försvenskning av engelska uttryck som skede tidigt i internets utveckling.

Eftersom orden ”satt sig” har det varit svårt att senare skilja dem åt. Låt oss reda ut begreppen webbplats, webbsida och hemsida.

Webbplats

Vi börjar med webbplats, eller website. Korrekt användning av uttrycket webbplats är att beskriva en hel sajt. En webbplats är alltså alla sidor som t ex finns här på domänen stefan-nordstrom.com.

När man jobbar med sökmotoroptimering syftar man ofta till att optimera hela webbplatser. Alla sidor på en webbplats är beroende av varandra för att få hög placering på Google och leda till affärer och andra typer av leads.

Sajt (försvenskning av site) är detsamma som webbplats. Jag misstänker att många använder sajt för att undvika den förvirring som finns kring webbplats, webbsida och hemsida.

Webbsida

En webbsida är en specifik undersida på en webbplats. Denna artikel är t ex en webbsida på webbplatsen stefan-nordstrom.com. Webbsida används, likt hemsida, för att beskriva vad som egentligen är en webbplats.

Förvirringen kan definitivt bli stor i en diskussion där en syftar på en webbsida medan den andra avser en webbplats. En webbsida kan vara ett uppdrag för en dag eller några timmar medan en webbplats kan bestå av flera hundra webbsidor.

Hemsida

Hemsida (homepage) är ett begrepp som används friskt för att beskriva olika saker. Homepage är ett begrepp som egentligen bör användas för att beskriva den första sidan man möts av på en webbplats. Detta är dock absolut inte hur det oftast används i verkligheten.

Hemsida är dock det begrepp som det söks mest efter på Google. Många gånger är det också frågan ”kan du hjälpa mig med min hemsida?” som ställs, trots att det handlar om en webbplats. Återigen kan missförstånden leda till att en person avser en separat undersida medan den andra talar om något i en helt annan skala.

Landningssida

Landingssida är ett annat begrepp som flitigt används både korrekt och inkorrekt. Den korrekta användningen av landningssida är att beskriva en sida speciellt utformad för en viss konvertering.

Vad menas med det då? Jo, landningssidor är t ex de sidor där du snabbt uppmanas att köpa en produkt eller prenumerera på ett nyhetsbrev. De informerar inte särskilt mycket. Snarare handlar det om actions.

Andra uttryck som kan vara bra att bekanta sig med

konverteringsoptimering
  • Content marketing (innehållsmarknadsföring) är en av de ord som används mest inom dagens digitala marknadsföring
  • Copywriting är att skriva texter i syfte att marknadsföra och skapa nya affärer. Texterna skrivs ofta av experter som kallas för copywriters. När man skriver texter till webbplatser bör copywriters även ha kunskap inom SEO för att man ska kunna få besökare från sökmotorer
  • Konverteringsoptimering (conversion rate optimization, CRO) är den disciplin inom marknadsföring som syftar till att öka konverteringar. Ett exempel på konvertering är köp inom e-handel. Ett annat exempel är att börja prenumerera på ett nyhetsbrev
  • SEM betyder search engine marketing. Denna typ av marknadsföring handlar om köpa platser på sökmotorer. Den vanligaste plattformen för SEM är Google AdWords. Det är viktigt att inte förväxla SEM med SEO, som handlar om platser på sökmotorer som man inte betalar för
  • SEO står för sökmotoroptimering. Det handlar om att ge en webbplats och/eller en webbsida de bästa möjliga förutsättningarna att hamna högt på Google. SEO handlar om många olika faktorer som samspelar, men det viktigaste är att skapa innehåll av hög kvalitet

Hur gör man en bra webbplats?

Det finns mycket att tänka på när man skaffar en webbplats. Några av de viktigaste sakerna är:

  • Målsättningar och KPIer
  • Varumärke och tonalitet
  • Skissande och planering
  • Produktion
  • Analys och uppföljning

Målsättningar och KPIer för en webbplats eller webbsida

Ett vanligt misstag inom digital marknadsföring är att skaffa en webbplats eller annan plattform ”för att ha en”. När man tänker så börjar man i fel ände. Ofta sitter man där med en slutprodukt som man inte alls är nöjd med.

Fundera över målsättningar och KPIer tidigt. Är det e-handel och direkt säljande av produkter som är målet? Är det att öka sin brand awareness? Vad finns det för möjlighet att översätta affärsmål och strategi i digitala KPIer som kan mätas på hemsidan?

Svarar man på dessa frågor innan man börjat med hemsidan kommer slutresultatet att bli mycket bättre, och framför allt lönsammare.

Varumärke och tonalitet

En webbplats är första intrycket många får av ett varumärke. Ta chansen och stå ut från mängden med både utseende och språk. Hitta en design som följer varumärket i andra kanaler. Skriv artiklar som fångar målgrupperna sätt att prata och deras olika behov. Tonaliteten på webbplatsen bör matcha den som finns i andra kanaler.

Skissande och planering

Att skissa och planera sajtstruktur och artiklar gör att man kan visualisera webbplatsen och rätta till misstag som senare är mycket svårare att åtgärda. Jag rekommenderar definitivt att man gör detta tillsammans med den som ska skapa din webbplats. Ett första steg kan vara att göra ett Excel-dokument där man sätter upp strukturen, i form av webbplatsens olika menyer och webbsidor.

Efter att man är klar med det kan man även ta en titt på den grafiska utformningen. Man kan göra skisser både på papper och digitalt för att ta designen i rätt riktningen. Här finns det ett viktigt misstag att undvika. Tänk inte för mycket på en vanlig desktop-dator. Sidor som är designade med mobiltelefon i åtanke, så kallad ”mobile first”, har bättre möjligheter att hamna högt på Google.

Produktion av webbplats

Förutom att någon måste ta hand om det tekniska och sätta upp en snabb, responsiv webbplats i ett bra CMS som t ex WordPress måste materialet produceras. En copywriter behöver skriva innehållsrika texter som dessutom är sökmotoroptimerade och säljande. Innehållet behöver berikas med rätt typ av bilder, videos och annat som lyfter det och ökar engagemanget.

Analys och uppföljning

En webbplats är inte färdig bara för att plattformen är igång och texterna är publicerade. Det behövs analys och uppföljning. Webbanalys berättar mycket om hur en webbplats presterar. Digital marknadsföring, inklusive hemsidor, är ett jobb där man aldrig är färdig. Man behöver alltid hitta förbättringar och tweaka webbsidor och andra digitala lösningar.

Behöver du hjälp med en webbplats?

Jag är en frilansande konsult inom digital marknadsföring som t ex kan hjälpa till med SEO, copywriting och webbplatser eller webbsidor. Vänligen lägg till mig på LinkedIn så tar jag en titt på din webbplats eller övriga saker inom ramen för digital marknadsföring.

Läs mer:

Vad är content marketing? ->
SEO-copywriting; att skriva för sökmotorer ->
Mobil marknadsföring ->
Hur får man sin hemsida att ladda snabbt? ->


0 kommentarer

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *