Vad gör en copywriter egentligen?

Publicerat av Stefan Nordström den

vad gör en copywriter?

Vad gör en copywriter egentligen? Och behöver du verkligen anlita ett proffs för att skriva digitala texter och andra marknadsföringsbudskap? Nej, du måste inte anlita en copywriter, men det underlättar verkligen om du vill uppnå resultat.

Det är inte lätt att pinpointa vad en copywriter gör. Skribenter kommer från en rad olika bakgrunder, och dessutom innefattar yrket många discipliner. Men jag ska göra mitt bästa.

Här får du svaret på frågan ”vad gör en copywriter?”. När du förstår mer om vad en copywriter faktiskt gör blir det också lättare att förstå varför du behöver anlita en för dina texter.

Av Stefan Nordström

Stefan Nordström - frilansande konsult inom digital marknadsföring som copywriting och SEO

  • Konsult inom digital marknadsföring
  • 8 års erfarenhet som in-house och frilansare
  • Expertområden: SEO, copywriting, nyhetsbrev, konverteringar, digital strategi
  • LinkedIn | Mail | Instagram

Varför en copywriter?

För mig som frilansande copywriter är det ibland en del av mitt jobb att motivera min nytta. Vad gör jag egentligen som är så speciellt? När ditt värde som copywriter blir ifrågasatt kan du definitivt ta upp en del av sakerna i denna artikel.

Jag kan närmast garantera att stora mängder av det innehåll som rankar högt på Google och uppskattas av läsarna är skapat av copywriters och andra som är kunniga inom digital marknadsföring. Orsaken är främst är att vi helt enkelt vet hur vi ska uttrycka oss mot olika målgrupper, och vad som behöver stämma i övrigt. Det är verkligen inte ”bara att börja skriva”. Tvärtom faktiskt!

Vad gör en copywriter? 10 snabba

Copywriting handlar om att på bästa sätt utforma olika budskap i text. Ofta, men inte alltid handlar det om marknadsföringsbudskap. Visst handlar det mycket om att skriva, men om resultatet ska vara av hög kvalitet finns det mycket att tänka på.

Som copywriter vill du skriva både för de som vill ha svar snabbt och de som vill läsa på djupet. Orkar du inte med de kommande textmassorna? Ingen fara! Här kommer svaret på frågan i form av 10 snabba punkter:

  • Researchar
  • Skapar texter
  • Editerar texter
  • Målgruppsanpassar
  • Sökmotoroptimerar
  • Konverteringsoptimerar
  • Korrekturläser
  • Letar kunder (frilans)
  • Projektleder
  • Mäter

Detta är så klart långt från allt som en copywriter gör, men det täcker ganska stora delar. Nu går vi vidare in på djupet. Häng med!

Research

Förståelse för ämnet är en stor del av att vara copywriter, speciellt när du är frilans. Således blir research viktigt för åstadkomma bra resultat. Dels består efterforskningen av förståelse för ämnet, dels består den ofta också av att titta på konkurrenter – inte bara inom branschen, utan även i sökmotorerna.

Denna fas kan så klart förkortas genom att ha förkunskap. Du som kund kan göra det enklare genom att hitta en nischad copywriter inom t ex läkemedel eller finans. På samma sätt kan du som frilansare marknadsföra dig som en expert på ämnen du tidigare jobbat med.

Skriver texter

skriva content

Många tror att en copywriters vardag nästan bara består av det praktiska skrivhantverket. Och visst är det en rätt stor del, men inte lika stor som många kanske tror. Däremot behöver hantverket så klart vara av hög kvalitet.

En copywriter behöver även kunna skriva texter för olika medier. Visst går det t ex att vara expert på enbart digitala webbtexter, men yrket kan även handla om att skriva för TV, radio, tryckt material och mycket annat.

Editerar texter

Efter att en copywriter börjat skapa textinnehåll börjar editeringsprocessen. Det är precis lika mycket jobb att förfina en text som att skriva den. Personligen editerar jag ofta samtidigt som jag skriver, men processen varierar mellan olika copywriters. Syftet med att editera är ofta att hitta ett bättre flyt och få texter att bli mer säljande.

En copywriter kan även jobba med att editera och förfina existerande texter. Detta är vanligt förekommande på webben, speciellt när man jobbar med sökmotoroptimering. För en uppdragsgivare kan denna typ av uppdateringar vara precis lika viktiga som att skapa nytt innehåll.

Målgruppsanpassar

En stor del av att vara copywriter handlar om att anpassa sitt innehåll efter olika målgrupper. Men en målgrupp kan bestå av många olika faktorer. Exempelvis handlar det ibland om klassisk segmentering i form av kön, ålder, intressen, geografi och annat.

Ett mer modernt sätt att förstå sig på målgrupper är att utveckla personas, påhittade personer som kan tänkas komma i kontakt med materialet. Dessa tillskrivs djupare egenskaper som du sedan kan anpassa texterna efter.

Men varför personas? Jo, förutom att du går ned mer på djupet kan du även skapa flera olika personas med varierande krav. I nästa steg kan du sedan utforma material som gör sitt bästa för att göra olika målgrupper nöjda.

SEO-copywriting

När du skriver innehåll till webben är det bra att ha åtminstone viss kunskap inom sökmotoroptimering. Ofta är det bra att till och med vara expert. Copywriters som har ena foten i copywriting och den andra i SEO brukar kallas för SEO-copywriters.

En skribent av denna typ är ideal om du vill få tag i content som gör både sökmotorer och läsare nöjda. Om man vänder på det kan man säga såhär – det är sällan SEO-kunskap inte är användbart. Undantaget kan t ex vara copywriting till nyhetsbrev eller analoga medier.

Jobbar med att konvertera

Digitalt innehåll behöver vara säljande. Syftet är trots allt att i slutändan leda till affärsnytta. Men hur yttrar detta sig i skrivandet? Jo, redan från början behöver copywritern ha KPIer och affärsmål i åtanke. Ibland är det enkelt, t ex om kunden jobbar med e-handel.

Andra gånger kan konverteringarna exempelvis bestå av att börja prenumerera på ett nyhetsbrev eller att genomföra ett quiz. Då behöver du tänka till för att rikta texten mot dessa actions. Samtidigt får texten inte tappa sin läsbarhet eller sitt värde. De som lyckas balansera detta på rätt sätt får oftast både trafiken och affärerna.

Korrekturläsning

Som copywriter vill du alltid leverera felfria texter. Av denna orsak är många framgångsrika copys perfektionister. Ibland kan det gå lite överstyr, men det är en oerhört skön känsla att kunna leverera ett paket texter utan att få några synpunkter. Och som proffs vill du vara just proffs.

Det finns många bra korrekturplattformar på nätet som snabbt kan hjälpa dig att eliminera stavfel. Men inget kan ersätta att själv läsa texten. Det är helt enkelt det bästa sättet att hitta grammatiska fel. Om inte annat hittar du också flytet på ett helt annat sätt, vilket är oerhört viktigt.

Ett tips inom detta är att använda en sida på nätet som läser upp dina texter. Oengagerande språk eller små fel blir oerhört tydliga när en röst läser upp dem. Dessutom leder det till att du i större utsträckning skriver som du pratar – något som alltid bör vara en målsättning för en copywriter.

Korrekturen kan även handla om att kontrollera att materialet inte är för likt andra texter på nätet, genom plagiatkontroller som t ex Copyscape och Duplichecker. Några procent plagiat är OK och närmast naturligt, men texter med alltför generiskt innehåll kommer troligen inte att göra den nytta de borde, i alla fall inte om du jobbar med SEO.

Letar kunder

hitta nya kunder - en del av att vara frilansande copywriter

Många copywriters arbetar som frilansare. Då är det inte bara skrivandet som avgör om du lyckas eller inte. Istället handlar en ganska stor del av vardagen om att marknadsföra sig själv och hitta nya kunder.

Exempelvis handlar det om att göra det som jag gör nu, skriva blogginlägg på sin hemsida för att locka nya kunder och bygga varumärke. Några andra vanliga sätt att hitta nya kunder är att optimera sin LinkedIn-profil eller använda frilansplattformar för att leta efter uppdrag.

Projektleder

I takt med att digital marknadsföring blir mer integrerat krävs det också en högre blick. Det är en stor fördel om du som copywriter kan leda projekt. För vissa, som t ex mig personligen, kommer det som en del av karriärutvecklingen. Och visst lär man sig även att hantera projekt som frilansare.

Oavsett gren inom digital marknadsföring tror jag att detta blir allt viktigare att kunna. Om inte annat kan det främja din karriärutveckling.

Utvärderar och analyserar

Det främsta målet med copywriting är så klart att bidra till affärer och andra resultat. Därför är det bra att kunna mäta sina framgångar. Men hur gör man det som skribent? I vissa fall kan det vara knepigt – allt som oftast går det!

För mig som digital skribent med SEO-inriktning är det ganska enkelt. En blick i Google Analytics visar vad mitt arbete bidrar till över tid, t ex i form av fler besökare och/eller fler leads. Dessutom kan du ofta mäta andra digitala insatser, som t ex nyhetsbrev, poster på sociala medier eller

Mätningen är både ett bevis på din kunskap och ett sätt att utvecklas och bli bättre på ditt hantverk.

Men hur hittar du en copywriter som är bra?

Nu vet du vad en copywriter gör och varför du ska anlita en. Men hur hittar du en som är bra egentligen? Jo, genom att söka runt och utvädera alternativen. Kolla vad dina kontakter säger och läs recensioner. Om många tycker att en copywriter skapar saker som ger resultat är den troligen ett bra alternativ.

Tänk på att de som uppnår resultat med sin egna sajt ofta vet hur de ska skriva för att göra sökmotorer och besökare nöjda. När du läser en text som denna får du ju en utmärkt försmak av hur copywritern uttrycker sig, även om det så klart blir ännu tydligare när den skriver mot din målgrupp.

Och målgrupp ja; hitta gärna en copywriter som är expert inom din nisch. Då blir det mindre arbete med research samt att tonen mot målgruppen ofta är rätt redan från början.

Behöver du en copywriter?

Denna artikel har förhoppningsvis fått dig att förstå många av fördelarna med att anlita en copywriter. Och som så många andra på nätet skapar jag så klart detta content för att marknadsföra något – i detta fall mig själv.

Behöver du hjälp med copywriting eller annan digital marknadsföring som t ex SEO, nyhetsbrev eller sociala medier? Då har du hittat rätt! Välkommen att ta kontakt med mig, antingen genom att lägga till mig på LinkedIn eller maila på nordstromstefan86@gmail.com.

Vad gör en copywriter? – lär dig mer:

Övergångsord – en nyckel till bra copywriting ->

15 saker som kännetecknar bra content ->

Den ultimata guiden till att skapa fantastiska blogginlägg ->

10 tips för att skriva riktigt bra produkttexter ->


Stefan Nordström

Frilansare och konsult inom digital marknadsföring specialiserad på content marketing och sökmotoroptimering.

0 kommentarer

Lämna ett svar

Platshållare för profilbild

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *