Övergångsord – en nyckel till bra copywriting

Publicerat av Stefan Nordström den

övergångsord

Övergångsord (transition words på engelska) är en teknik för att få texter att flyta bättre. Framförallt gör de att dina texter låter mer som att du pratar. Det blir lättare att uttrycka sig på ett tydligt och övertygande sätt.

För oss som jobbar digitalt i WordPress kan det vara något som dyker upp i pluginen Yoast SEO. Personligen var det en obehaglig överraskning som visade att jag kanske inte är en så bra copywriter som jag tror.

Men hur kan man göra övergångsord till en naturlig del av sitt skrivande? Häng med så förklarar jag! Det blir såväl matnyttigt som reflekterande och personligt.

Av Stefan Nordström

Stefan Nordström - frilansande konsult inom digital marknadsföring som copywriting och SEO

 • Konsult inom digital marknadsföring
 • 10 års erfarenhet som in-house och frilansare
 • Expertområden: SEO, copywriting, nyhetsbrev, konverteringar, digital strategi
 • LinkedIn | Mail | Instagram

Övergångsord och deras betydelse för copywriting

Övergångsord är som sagt en metod som är bekant för många copywriters. Metoden har varit en naturlig del av bra skrivande långt innan det digitala. Genom att använda övergångsord binder man ihop sin tankar och idéer. Alltså blir det lättare att följa författarens röda tråd. Inom marknadsföring och säljbudskap är detta otroligt viktigt.

Copy-experten Pleasecopyme tar upp övergångsord i sin artikel ”så skriver du som du snackar”. Och det är precis vad det handlar om! Skrivande ska egentligen inte vara annorlunda än verbala samtal. I fallet med copywriting ska det vara lika bra på kommunicera som tal.

Eftersom övergångsord gör texter mer läsbära är det även något som bör förbättra ens SEO och göra att man hamnar högre på Google med sina artiklar.

Min erfarenhet av övergångsord

Min medvetenhet om hur viktiga övergångsord är började med att jobba i WordPress. Språkutvärderingen i pluginen Yoast SEO lyste nästan alltid röd eller orange. Men varför, tänkte jag? Jag är ju copywriter och skriver superbra. Kanske inte så superbra som jag trodde, visade det sig?

Det började med att jag blev medveten om mitt passiva språk och ändrade till att skriva mer i aktiv form. Trots det var det inte mycket som förändrades i pluginen. Mängden övergångsord i artiklarna gjorde nämligen att den gröna lampan fortsatte lysa med sin frånvaro.

Detta tvingade mig att ta tag i problemet ordentligt. Jag läste på om vilka ord man kan använda som övergångsord och fick se den positiva påverkan det hade på mina texter. Efter insikterna blev mitt skrivande helt enkelt lättare att följa med i. Därför vägrar jag numer att publicera artiklar som inte från grönt ljus av Yoast.

alla lampor grönt i Yoast SEO

Förvisso är Yoast inte den ultimata domaren gällande vad som är bra och dåligt på webben, men som kvalitetsmedveten tävlingsmänniska vill jag att mitt content ska vara så bra som möjligt. Läsarens reaktion avgör, pluginen är enbart en temperaturmätare.

Jag tycker att det är en utmärkt idé att använda Yoast för att hålla sig borta från både passivt språk och brist på övergångsord. Som ett resultat av pluginen har jag förbättrat mitt skrivande. Ibland trillar jag fortfarande dit och gör fel, men det är definitivt inte lika ofta.

Några andra saker som Yoast bedömer (förutom övergångsord och aktivt/passivt språk) är variation, rubriker, stycken och meningslängd. Min ogrundande misstanke är att olika copywriters trillar dit på olika områden i granskningen. Man har helt enkelt unika styrkor och svagheter. Just därför är pluginen ett så bra varningssystem.

Exempel på övergångsord

”Vadå övergångsord?”, var en av mina tidiga reaktioner. För det första visste jag knappt vad det var för något. Som digital marknadsförare började jag helt enkelt skriva och skapa. Lärdomarna kom vartefter i den praktiska verkligheten. Jag hade ingen koll på formella copy-begrepp som övergångsord. Såhär i efterhand inser jag att jag åtminstone borde läst en bok eller två.

Steg 1 var att förstå betydelsen av övergångsorden. Steg 2 var att hitta de ord som är bäst att använda för att få texter att flyta. Alltså behövde jag göra viss efterforskning och fundera en del angående det också. Det gick så långt att jag fick sammanställa en lista på ord för att se till att övergångsorden blev en del av mitt skrivande.

Det är en bra arsenal att ha när man känner att språket och inspirationen börjar hacka. Här är några exempel på övergångsord och fraser som kan användas för att binda ihop meningar:

 • Men
 • Innan
 • Efter
 • Sedan
 • Därför att
 • Som ett resultat av
 • Däremot
 • Alltså

Grönt ljus är bara början

Att få alla lampor att lysa grönt i Yoast är bara en liten av del av copywriting, och en ännu mindre del av digital marknadsföring i helhet. Det finns mycket att tänka på. Dessutom måste alla dessa faktorer spetsas till för att man ska lyckas.

Om du behöver hjälp med copy, SEO, nyhetsbrev och andra digitala uppgifter har du kommit rätt. Jag är en frilansande konsult som kan hjälpa dig med det mesta inom digital marknadsföring. Vill du diskutera ett samarbete? Välkommen att connecta med mig på LinkedIn.

Lär dig mer:

Den ultimata guiden till fantastiska blogginlägg ->
SEO-copywriting – att skriva för sökmotorer ->
10 tips för att få till rubrikerna i ditt content ->
Hur lång tid tar sökmotoroptimering? ->


Stefan Nordström

Frilansare och konsult inom digital marknadsföring specialiserad på content marketing och sökmotoroptimering.

0 kommentarer

Lämna ett svar

Platshållare för profilbild

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *