10 tips för att skriva en riktigt bra brief

En bra brief kan vara skillnaden mellan ett lyckat eller misslyckat uppdrag. Och något som är lätt att missa är att både uppdragsgivaren och den som får uppdraget har ansvar för slutresultatet. Men vad ska du tänka på för att få till det?
I och med att jag både frilansat och jobbat in-house som digital marknadsförare och är aspirerande musiker på toppen har jag både skrivit och mottagit många olika briefer. Därför tänkte jag att det skulle kunna vara intressant att sammanfatta mina erfarenheter. Här är 10 saker som jag tycker är viktiga.
Obs: vissa av dessa tips går bort vid enklare projekt eller vissa typer av projekt. Exempelvis är det svårt att ha mätbara mål för en logo eller annat designarbete på samma sätt som en SEO-text.
Av Stefan Nordström
- Konsult inom digital marknadsföring
- 8 års erfarenhet som in-house och frilansare
- Expertområden: SEO, copywriting, nyhetsbrev, konverteringar, digital strategi
- LinkedIn | Mail | Instagram
1. Tydlighet – nyckeln till en bra brief
En tydlig beskrivning av projekt, uppgifter och krav är de allra viktigaste i en brief. Om det sätter uppdragets ramar, förväntningar och annat på rätt sätt ger det den du anlitar goda möjligheter att leverera ett bra resultat. Många uppdrag är lite vilda västern – då är det faktiskt naturligt att slutresultatet blir därefter.
Och jag tror att det är där dynamiken ibland skevar mellan uppdragsgivare och utförare: en bra brief skyddar bådas tid och intressen. Därför finns det ofta mer att förlora på att inte lägga ned ordentligt med tid på briefen direkt. Dessutom minskar risken att fel person tar uppdraget och sedan misslyckas att leverera.
2. Deadline och tidsplaner
Men hur är det med deadlines i en brief? Jo, jag upplever att det verkligen är något där det skiljer sig mellan olika kunder. En del har strikta deadlines medan andra säger något i stil med ”så fort som möjligt”. Och detta blir så klart något som kan påverka mina prioriteringar, vilket är bra att vara medveten om.
Återigen: tydlighet kring saker är fantastiskt bra för mig som frilansare, speciellt under perioder då jag har många olika kunder och inte har möjlighet att vara flexibel.
Få gärna med detta:
- Hur ser uppdragets deadline ut?
- Är den flexibel ifall något skulle hända på vägen?
- Gäller den ett utkast eller slutleveransen?
- Finns det andra marknadsföringsaktiviteter som behöver synkroniseras med den?
Besvara dessa frågor så är du en bra bit på väg. Om det är ett större projekt kan det löna sig att skriva en brief med deadlines i flera steg. Exempelvis kan det handla om att vissa möten ska ske vid en viss tidpunkt. Eller att ett utkast på innehållet ska ha nått en viss person vid ett visst datum.
3. Mätbara och realistiska mål
Fastställ de huvudsakliga målsättningarna med uppgiften eller projektet. Då får den eller de som ska utföra det något att sträva efter. Och kom ihåg att det gärna ska vara mätbart – då kan du själv följa upp resultaten. Ibland går det inte att göra en viss leverans mätbar, men då kan du ändå ha med målsättningar i briefen. Det hjälper mig om frilansare att veta vad ni jobbar mot.
Word of caution kring detta: om målen verkar allt för höga eller ambitiösa sett till uppdraget och arvodet kommer jag troligen att tacka nej. En del som vill ha hjälp med SEO vill t ex ha garantier gällande resultatet eller menar att innehållet ska ”dominera Google totalt” eller liknande. SEO och content funkar helt enkelt inte så, och därför tackar jag nej till uppdrag med orealistiska förväntningar.
Vi vänder på det också: när du uttrycker dig så i en brief eller ett mail är risken att du skrämmer bort de seriösa frilansarna som faktiskt vill uppnå målen och motsvara förväntningarna. Istället kanske du får någon som tänker ”ja, ja.. det blir nog bra” om din brief. Och det är verkligen inte den du bör anlita.
4. Budget, arvode och kostnader
Vad är projektets budget och hur ser arvodet ut? Att vara tydlig kring detta kan spara mycket tid och energi, både för dig som uppdragsgivare och de som får briefen. Orsaken är att du annars riskerar att dra till dig frilansare och företag i helt fel prisklass. Då är det bättre att vara tydlig från början, så att du bara behöver kommunicera med de som har rätt prisnivå.
5. Ansvarsfördelning
Vem gör vad egentligen? Detta är en oerhört viktig fråga att besvara. För ibland det är många som är inblandade i projekt, dessutom från olika företag, byråer och andra intressenter. Då är det kanon att ha en fördefinierad ansvarsfördelning. Annars är risken att uppgifter ligger och flyter mellan olika personer. Det kan leda till att de inte görs. Men också att onödigt mycket tid och resurser läggs på dem när det arbetas dubbelt.
Som frilansare är det frustrerande att hamna i ändlösa mailtrådar, interna funderingar och hackiga korrekturrundor. Risken är att du genom oklar ansvarsfördelning och jobbiga kommunikationsvägar skrämmer bort samarbetspartners. De som är duktiga på det de gör brukar helt enkelt uppskatta ordning och reda, eftersom deras tid är dyrbar.
6. En bra brief har med målgruppen
Vem kommer materialet att riktas till? Att få med detta kan tänkas vara en självklarhet, men så är det inte. Tvärtom är de flesta uppdrag som jag får helt utan målgrupp, tonalitet och annat. Visst, det går att leverera bra material ändå. Men ju tydligare målgruppsbeskrivning jag får, t ex i form av demografi och personas, desto större är chansen att innehållet blir riktigt bra.
Och dessutom kan du som kund ställa högre och tydligare förväntningar. Istället för att ”något är fel där” kan du hänvisa till underlaget och säga något i stil med att jag inte tagit hänsyn till hur innehållet ska kommunicera mot persona nr 3. Återigen: en bra brief skapar tydlighet, ramar och förväntningar som leder till bättre slutresultat och mindre bortkastad tid.
7. Varumärke – bra att få med i en brief
Vad finns det som är viktigt att veta om varumärket? Detta kan vara superbra att få med från början. Ett vanligt exempel är företagets tonalitet: något så enkelt som att visa praktiska exempel på saker företaget säger och inte säger kan hjälpa mycket. Ibland får jag denna typ av saker av kunder, och det hjälper verkligen varje gång.
Vänd på det: som frilansare är jag ofta obekant med företaget och behöver sätta mig in i marknadsföringen snabbt. Visst, jag kan göra research och antaganden som oftast hamnar rätt. Men när jag får underlag från de som styr varumärket sätter det verkligen riktningen ordentligt.
8. Vad har gjorts tidigare?
Att se tidigare marknadsföringsmaterial är alltid bra. Om jag också får veta vad som är bra och dåligt med det är det ännu bättre. Ord i en brief är en sak, men tidigare material ger en verklig utgångspunkt. Skicka med det som är relevant, det hjälper!
9. Hitta rätt längd – inte för lång, inte för kort
En brief vinner mycket på att ha rätt längd. Generellt tror jag att det är bättre att hålla det kort och koncist, så att skaparen förstår vad som är viktigt. Om det kommer en brief på 20 sidor är det lätt att drunkna i den och missa målet. Men i grund och botten handlar det om uppdraget som briefen är till för. Det är alltid en avvägningsfråga mellan att ge tillräckligt mycket information och att inte overloada.
10. Leverans, korrektur och godkännandeprocess
Det första tipset i denna artikel är tydlighet. Och där kanske detta egentligen ingår, men jag tycker att det är viktigt nog för att ha sin egen punkt. Om en brief är luddig leder det ofta till oklara förväntningar gällande leveransen. Det kan skapa problem helt i onödan. Mitt tips är att briefen, eller i alla fall kontakten innan arbetet sätter igång, ska förtydliga dessa saker:
- I vilket format ska leveransen ske? pdf, Word-dokument, Google Docs?
- Ingår det korrekturrundor i kostnaden? Hur många?
- Hur är det med tiden för eventuella möten under processen? Ingår den eller kostar den extra?
- Vem/vilka godkänner leveransen?
- I vilken fas ska faktureringen ske?
- Och kanske allra viktigast: vad ingår inte i arbetet?
Behöver du hjälp med digitalt content?
Jag hoppas att du har lärt dig något av mina erfarenheter kring att skapa och motta briefer. Men det är bara en liten del av allt inom digital marknadsföring. Som frilansare har jag hjälpt många företag med digitalt content. Behöver du också hjälp med det? Då tycker jag att du ska kontakta mig genom att lägga till mig på LinkedIn eller maila nordstromstefan86@gmail.com.
Mer content från bloggen:
20 tips för att skriva en riktigt bra platsannons ->
SEO-copywriting – att skriva för sökmotorer ->
10 tips för att skriva riktigt bra produkttexter på nätet ->
0 kommentarer