Att kunna säga nej är en superkraft – speciellt för frilansare

När den initiella chocken över att jag faktiskt tackat nej till ett sexsiffrigt uppdrag lagt sig insåg jag hur viktigt – och nyttigt – det är att säga nej ibland. Visst, det hade varit ett fint tillskott i kassan. Men det hade också knuffat undan mitt bands albuminspelning, min efterlängade semester och mina möjligheter att skapa eget content. Dessutom kändes uppdraget som ett potentiellt rörigt sådant.
Efter att jag valde att säga nej kändes dock riktigt bra. Som frilansare är det ibland inte lätt att få ordning på sina prioriteringar. Saker dyker upp från alla möjliga håll, och många av dem är intressanta. Det går dock inte att vara överallt och hugga alla uppdrag.
Tvärtom skulle jag säga att det är bra att slimma så mycket som möjligt, och ha dina egna plattformar och din egna hälsa som prioritering nummer 1. Kunder kommer och går, det gör inte ditt content och ditt välmående.
Här tittar vi närmare på min tankar och erfarenheter kring att säga nej som frilansare, och vad det kan betyda.
Av Stefan Nordström
- Konsult inom digital marknadsföring
- 8 års erfarenhet som in-house och frilansare
- Expertområden: SEO, copywriting, nyhetsbrev, konverteringar, digital strategi
- LinkedIn | Mail | Instagram
Att börja som frilansare
Att säga nej och sätta gränser som frilansare är allra svårast i början. Uppdragen brukar ju inte direkta hagla in när du är helt ny i branschen, och dessutom innebär det en helt ny dynamik att jobba direkt mot kunder. Jag kunde den digitala marknadsföringen och hade erfarenheter av att jobba in-house, däremot var jag totalt oerfaren gällande kundkontakt.
Resultatet blev att jag hoppade på varje möjlighet jag fick i början, oavsett pris och uppdrag. Kunder fick omförhandla priser och andra villkor. De märkte helt enkelt att jag var någon som var rätt oerfaren och något av en pushover, samtidigt som mina leveranser höll högre nivå än min erfarenhet som frilans.
Jag misstänker att de flesta har en liknande inlärningskurva och lär sig säga nej vartefter. Dessutom utvecklar frilansare en magkänsla för bra och dåliga kunder och uppdrag, och när det är värt att engagera sig. Snabbt upptäcker vi att tid är pengar på ett helt annat sätt än när vi jobbar som vanliga anställda. Och då gäller att skydda den dyrbara tiden, t ex genom att säga nej till uppdrag som ligger någonstans på gränsen.
När ska du säga nej som frilansare?
Men när ska du säga nej som frilansare? Här är fem situationer där du definitivt ska fundera på det.
Kund med varningstecken
Jag pratade precis om magkänsla, och den är riktigt bra att använda sig av. Den blir bättre ju längre du frilansar och till slut går det rätt snabbt att bedöma om en kund är värd att inleda ett samarbete med. Som med så mycket annat: om det känns fel är det ofta fel. Överdriven prisfokus, otrevlig/kort ton och monsterförväntningar är tre vanliga varningstecken.
För låg betalning
Majoriteten av de förfrågningar jag får in har för låga arvoden eller arvoden som ligger på gränsen till att det är värt det. Skippa dessa, till och med om du skulle behöva få in pengar just nu. Dels ska du ha skäligt betalt för din insats, dels drar du ned priserna för andra frilansare som gör samma sak. Och sedan är det även kopplat till nästa orsak att säga nej.
Det tar för mycket av den egna marknadsföringen
Lågt betalade uppdrag tar upp tid som kunde lagt på att marknadsföra dig själv. Om du slutar vara aktiv och leta nya kunder och kontaker på nätet missar du möjligheter att hitta bra uppdrag. Du kanske fortsätter att tjäna hyfsat, men om du är så uppbokad att du inte kan söka nya kunder blir det lätt att du står och stampar. Därför är det bättre att så ofta som möjligt säga nej och välja att satsa på den egna marknadsföringen.
Rörig uppdragsbeskrivning
Är briefen för uppdraget som en öppen bok, samtidigt som kunden inte vill berätta mer när du ställer frågor? Då riskerar ni att hamna i korrekturrundor, diskussioner och annat som tar tid och energi. När detta händer förlorar du tid, och därmed pengar. Av denna orsak är det bra att säga nej när förväntningarna och gränsdragningarna känns otydliga. Det är helt enkelt svårt att få till ett bra resultat utan en bra brief.
Späckar sönder schemat totalt eller bryter upp semestern
Även frilansare behöver semester, har jag nyligen hävdat här i bloggen. För att inte tala om ordentliga pauser. Och då går det inte att jobba in i kaklet konstant. Tvärtom gäller det att tacka nej till uppdrag för att få pauser, även om de är lukrativa. Jag har börjat tänka så här: min hälsa och min vila är en stor del av att jag kan leverera på en bra nivå.
Förutom hälsoaspekten i sig kan det alltså bli dyrare i längden om jag väljer att arbeta tokmycket utan bra pauser, t ex om jag skulle underprestera och tappa kunders förtroende.
Men när har jag valt att göra motsatsen?
Jag är oftast principfast och jag har blivit bättre på att säga nej, men det har också funnits tillfällen då jag valt att inte vara det. De som läst mitt inlägg om att jobba gratis vet att jag har en ganska hård inställning i den frågan – samtidigt har jag fått min allra bästa kund genom att till en början göra ett litet gratisjobb.
Om det av någon orsak verkar superintressant eller har stor potential kan det vara värt ett litet gratisjobb eller en underbetald inledning. Men då gäller det att handlar om just det, så att du inte blir fast med massa timmar som blir låsta i uppdrag med för låga arvoden. Som sagt: då läggs den tiden och energin bäst på att marknadsföra dig själv och bygga ditt kontaktnät.
Vill du kontakta eller anlita mig?
Är du en frilansare som vill komma i kontakt med mig? Eller vill du ha hjälp med digital marknadsföring? Oavsett så tycker jag i så fall att du borde lägga till mig på LinkedIn eller maila nordstromstefan86@gmail.com.
Annat från bloggen:
Allt om att vara frilansskribent ->
SEO-copywriting – att skriva för sökmotorer ->
15 saker som kännetecknar bra content ->
Alla vinner på att ha ett starkt personligt varumärke – men hur gör du? ->
0 kommentarer