10 tips för att skriva riktigt bra produkttexter på nätet

Produkttexter på hemsidor är ofta det första intrycket en potentiell kund får av produkten. Trots det är det inte alla som lägger ned tid på välskriven copy. Välformulerade produkttexter är en investering som ger ett bättre första intryck.
Om man anlitar en copywriter med kunskap inom SEO kan produkttexterna även hamna högt på Google och ge nya affärer den vägen. Det finns en hel del att tänka på. Här är mina 10 bästa tips för att få till riktigt bra produkttexter på nätet.
Om Stefan Nordström
Konsult inom digital marknadsföring
7 års erfarenhet
Expertområden: SEO, copywriting, nyhetsbrev, konverteringar, digital strategi
nordstromstefan86@gmail.com
https://www.linkedin.com/in/stefan-nordstr%C3%B6m-9689bb5b/
1. Se inte produkttexter som enbart en produktbeskrivning
Ett vanligt misstag är att se en produkttext på en hemsida enbart som en produktbeskrivning. Många gånger kopieras till exempel fysiska produktbeskrivningar in direkt på hemsidan. Välskrivna, utförliga produkttexter som är sökmotoroptimerade kan faktiskt vara ett sätt att få mer trafik.
Oavsett hur man väljer att göra det är det viktigt att komma ihåg att detta är en möjlighet att sälja och bygga varumärke, inte bara en beskrivning. ”The extra mile” är en klyscha som i det här fallet är 100 % sann. Det blir tydligt vem som jobbat hårdast med sitt content. Dessutom blir det ofta samma contentskapare som hamnar högst på Google och gör mest affärer.
2. Spetsa till layout och grafik
Produkttexter är en utmärkt plats att visa upp sitt varumärke. Grafiskt material har nästan alltid spets och rätt känsla ut i fingerspetsarna. Samma sak gäller inte content på webbplatser. Få med företagets och produktens kännetecken i layout och grafik.
Många gånger kan en produkttext vara det första intrycket som någon får. Det är viktigt att ge ett tydligt och minnesvärt intryck. Glöm inte att använda listor och underrubriker som cementerar produktens fördelar hos läsaren.
3. Unika produkttexter för varje produkt
Många företag har en serie produkter som liknar varandra. Det kan kännas lätt att kopiera och klistra in produkttexter och ändra små detaljer. Detta riskerar dock att skada din sökmotoroptimering, eftersom innehållet kan uppfattas som duplicerat av Google. Lägg ned resurser på att skriva unika texter. Det särskiljer produkterna från varandra och leder till förbättrad synlighet på sökmotorer.
4. Tänk på SEO och sökintention

Det är inte bara långa, wiki-liknande texter om ämnen som får besökare från sökmotorer. Om man får med rejält med fakta i sina produkttexter kan de driva trafik till hemsidan. Ibland hamnar man t ex högt på sökord som inte är direkt kopplade till produkten eller varumärket.
Man behöver inte överdriva, men 300 ord är ett vedertaget minimum som jag tycker att man bör följa. Det kan vara värt att göra en sökordsanalys innan man skapar produkttexter. Ofta upptäcker man oväntade möjligheter att sökmotoroptimera. Däremot kommer oftast den allra största mängden besökare in på andra sidor, som t ex landningssidor och optimerade sidor.
En annan viktig del av SEO inom en sajt är så kallade interna länkar. Länkar inom en sajt gör att besökarna får lättare att hitta mer innehåll relaterat till ämnet de läser om. Dessutom är interna länkar ett sätt att förbättra sin ranking på Google, genom att signalera om annat relevant innehåll på sajten.
5. Hitta kundens språk
Olika produktgrupper och målgrupper kräver olika språk. Hitta rätt tonalitet så att varumärket förmedlas på rätt sätt. Se till att imponera så mycket med texten att det leder till försäljning och andra konverteringar. Det går definitivt att skapa både känslomässiga associationer och köpbegär med en produkttext.
6. Besvara vanliga (och varför inte ovanliga?) frågor

En FAQ-del är ett utmärkt sätt att fånga trafik från Google. Många kunder och potentiella kunder ställer frågor om produkter och produktnära ämnen på sökmotorer. Om man besvarar de relevanta frågorna på ett direkt sätt i en FAQ är det en utmärkt möjlighet att få in den trafiken direkt på produktsidorna.
Populära frågor dyker ofta när man gör en sökordsanalys. Var inte rädd för att besvara frågor som kan framstå som irrelevanta. Många gånger har potentiella kunder funderingar som man som marknadsförare inte kan tänka sig.
7. Få med USPar
Ibland kan produkttexter på nätet vara fruktansvärt sakliga och torra. Ofta i onödan! Det är ett säljtillfälle. Se till att tydliggöra produktens USPar på flera ställen i texten. Många gånger är en produkttext den första kontakten en potentiell kund har med produkten. Ta chansen att särskilja den och få besökaren att minnas och associera viktiga fördelar.
Grafiska element, layout och bilder kan t ex fokuseras kring USPar. Detta gör att de ”sätter sig” i minnet. Det kan också vara ett sätt att nå den typen av läsare som skummar igenom texten utan att ta hänsyn till detaljer.
8. Använd produkttexter för att konvertera och sälja
Produkttexter på nätet är inte bara till för att informera och bygga varumärke. Många gånger kan man få in call-to-actions där kunden kan köpa produkten direkt på webbplatsen. Det kan vara ett riktigt bra sätt att informera och övertyga för att sedan sälja direkt.
Detta tänk är användbart även om man inte håller på med e-handel. Webbsidan kan användas för att uppmuntra till andra konverteringar som t ex prenumeration av nyhetsbrev eller självtester. Innan man börjar satsa hårt på att jobba på detta sätt kan det kännas överkurs. När leads sedan börjar trilla in till följd inser man hur stor effekt det kan ha.
9. Gör nedladdningsbart material tillgängligt
I många fall finns det intressant digitalt innehåll som kan vara bra att ha som nedladdning på hemsidan. Ett vanligt exempel är en pdf-fil med t ex produktbeskrivning, användningsområden och fördelar. Ibland kan det vara värt att skapa filer. Att ladda ned filer är definitivt ett steg närmre ett köp. Nedladdning av filer på webbplatsen kan också vara en bra konverteringspunkt att sträva mot.
10. Tillåt och uppmuntra delningar på sociala medier
Delningsknappar är något som är lätt att lägga till på webbsidor. I alla fall om man har ett någorlunda bra CMS. Det är värt att ha dem för att uppmuntra besökarna att dela med sig av produktsidan på sociala medier. Delningar är något som både driver trafik och bygger varumärke. Om man har content som känns extra delbart kan det vara värt att uppmuntra besökarna att dela med sig av det.
Söker du någon som kan skapa produkttexter?
Om du behöver hjälp med bra produkttexter till din hemsida har du kommit alldeles rätt. Jag är en digital marknadsförare specialiserad på sökmotoroptimerade webbtexter. Produkttexter behöver ha en bra balans av läsbarhet och optimering. Det fixar jag! Vänligen connecta med mig på LinkedIn, så tar jag en titt på din hemsida och dina produkttexter.
Läs mer:
SEO-copywriting – att skriva för sökmotorer ->
Hur lyckas man med mobil marknadsföring? ->
10 tips för att skriva content som ger resultat ->
Hur lång tid tar SEO? ->
0 kommentarer