20 tips för att skriva en riktigt bra platsannons

En bra platsannons kan vara skillnad mellan rätt och fel kandidat. Men vad är det egentligen för faktorer som påverkar, och vad kan du som arbetsgivare göra för att hitta rätt?
Svaret är att det faktiskt finns rätt många. Exempelvis hade jag inte förväntat mig att skriva över 1500 ord om att få ihop en bra platsannons, men så mycket finns det att ta upp. För de lite mer otåliga har jag sammanfattat listan lite längre ned.
Här går vi både brett och djupt gällande att skapa en bra platsannons – från skrivande och struktur till delande och sökmotoroptimering. Det finns mycket att lära sig, och en hel del av det kan vara skillnaden mellan rätt och fel kandidater.
Av Stefan Nordström
- Konsult inom digital marknadsföring
- 8 års erfarenhet som in-house och frilansare
- Expertområden: SEO, copywriting, nyhetsbrev, konverteringar, digital strategi
- LinkedIn | Mail | Instagram
20 tips för en bra platsannons – snabbt
Eftersom jag vet att visa läser snabbt sammanfattar jag dem här innan vi går in på djupet:
- Skriva för rätt målgrupp
- Se din platsannons som en del av din marknadsföring
- Håll annonsen någorlunda kort
- Hitta en lockande titel
- Få till introduktionen
- Struktur och bra flyt
- Tydlig beskrivning av yrkesrollen
- Överdriv inte i din platsannons
- Undvik uttjatade klyschor
- Tänk på SEO (sökmotoroptimering)
- Dela på rätt platser (det finns ofta fler än du tror)
- Få med din geografiska placering
- Beskriv företagskulturen
- Vissa förmåner kan vara bra att ta med (dock ej lön)
- Glöm inte kontaktinformationen
- Ansökningstid
- Få till språket
- Kopiera inte någon annan platsannons
- Kolla av mot juridik och andra förhållningsregler
- Ta hjälp av en copywriter
1. Målgrupp
Att skriva för målgruppen är oerhört avgörande för alla texter – men kanske ännu mer när gäller platsannonser. Dessa skrivs verkligen för nischade grupper. Därför märks det väldigt snabbt när du inte hänger med eller om kunskapen helt enkelt inte finns där.
2. Marknadsföringstänk
En platsannons är inte bara ett sätt att hitta kandidater. Eftersom annonserna ofta drar till sig läsare är det ett sätt att visa upp sitt varumärke. Därför ska du tänka på platsannonser som marknadsföringsmaterial. Få med ditt företags värderingar och fördelar på ett skarpt sätt.
3. Håll dig någorlunda kort
Platsannonser får inte kännas långa och invecklade. De ska berätta en historia och skapa en bild av företaget och tjänsten, som dessutom ska vara lätt att överblicka. En riktigt lång platsannons kan ge intrycket av att även företaget är krångligt och svårt att hantera. Min rekommendation är att hålla sig runt 300-500 ord, med 700 som ett absolut tak.
4. En lockande titel kan lyfta en platsannons
Annonsens titel är ofta det första en möjlig kandidat ser. Därför gäller det att tänka till. För det första behöver platsannonsens titel inte behöver vara densamma som den interna titeln. Våga twista till det med något som lockar till läsning samtidigt som det representerar det tjänsten innebär. Redan där kan titeln göra stor skillnad när det gäller att sålla bland olika kandidater.
5. Hitta rätt redan i introduktionen
Förhoppningsvis har titeln fångat in rätt läsare. Men introduktionen är precis lika viktig. Här gäller det att kortfattat och säljande sammanfatta tjänsten. Sätt dig i läsarens position och tänk ”what’s in it for me?”. Efter att ha läst introduktionen ska du ha redan ha fått en bra bild av vad den handlar om. Och om du redan fångat intresset då är du halvvägs i mål.
6. Strukturera och få bra flyt
Sluta inte berätta en lockande historia efter att introduktionen är över – tvärtom! Strukturen på platsannonser är mycket viktig för att hitta rätt. Eftersom de är en blandning av formella krav och mjuka värden behöver de komma i rätt ordning. Och ordningen är inte självklar. Alla platsannonser är olika. Därför behöver du fokusera på just det som är extra intressant med din tjänst, och dessutom formuleringar som kan tänkas locka rätt kandidater.
7. Tydlig beskrivning av yrkesrollen
Avgränsningen av yrkesrollen och dess krav avgör ofta hur många sökande du får. Denna avgränsningen på gott ont, och det bästa är att hitta rätt balans. Många sökande innebär att du får in en mängd Cvn med varierande bakgrund att gå igenom. En mer specifik kravbild ger färre sökande som är lättare att gå igenom, men också mindre variation.
8. Överdriv inte i din platsannons
Du kan frestas att överdriva saker och ting – och det är naturligt, en platsannons är trots allt sälj. Men det kan slå fel. Istället för att få in kandidater som blir fel är det bättre att hitta rätt från början. Detta spar dyrbar tid både för dig och de som ansöker.
9. Undvik uttjatade klyschor
Vissa platsannonser är fulla med intetsägande klyschor, som t ex klassikern ”många bollar i luften”. Idag har de allra flesta läst dessa saker så många gånger att de filtrerar dem eller får ett negativt intryck. Gör motsatsen istället; försök vara så direkt och konkret som det bara går så att kandidaten tidigt förstår tjänsten och företaget.
10. Sökmotoroptimering
En platsannons på en hemsida kan få trafik från Google. För att maximera denna bör du ha sökmotoroptimering (SEO) i åtanke när du skriver den. Få med viktiga nyckelord som tjänstens titel, bransch och företagsnamnet i rubriker. Det kan vara något som ger lite extra trafik från en oväntad källa!
11. Dela på rätt platser
En platsannons hamnar oftast på ställen som den egna sajten, jobbplattformar och/eller LinkedIn. Men det behöver egentligen inte vara allt. Våga marknadsföra din platsannons precis som du marknadsför ditt företag. En högre synlighet är både bra för att hitta kandidater och för att växa ditt varumärke.
12. Placering
Var ligger arbetsplatsen? Eller är det rentav ett jobb som kan utföras på distans? För vissa är denna information viktig för att ta ett beslut om tjänsten kan var något för dem. Och det finns en del annonser där ute där placeringen är oklar. Bli inte en av dem! Dessutom kan en attraktiv placering rentav vara något som faktiskt hjälper till att sälja in tjänsten till läsarna.
13. Företagskultur
Om du målar upp företagskulturen på rätt sätt kan det både sälja in företaget och sålla bland kandidaterna. Exempelvis kan vissa företag vara mer sociala och lekfulla, medan andra helt enkelt är mer fokuserade på att leverera resultat utan dessa beståndsdelar. Att vara tydlig med det kan göra att du hamnar mer rätt i ditt sökande.
14. Förmåner kan krydda till en platsannons
Diskussioner om lön ska vänta till intervjun, men det kan finnas andra förmåner som kan vara värda att ta upp. Det kan t ex handla om flexibla arbetstider och friskvårdsbidrag. Om du har några speciella förmåner som vanligtvis inte finns kan det vara något som gör att kandidaterna får upp ögonen lite extra för tjänsten.
15. Kontaktinformation
Du vill väl inte att din platsannons ska vara en ”dead end”? Tänk dig in i kandidatens skor. Precis när du fått upp intresset finns det ingenstans att vända sig. Inte alla har tålamod att leta efter kontaktinformationen.
Därför är det bra att ha tydlig kontaktinformation eller formulär längst ned i din platsannons. Glöm inte kontaktvägen för de som har frågor om tjänsten, om den skiljer sig från sättet att ansöka.
16. Ansökningstid
Glöm inte att få med ansökningstiden. Förutom att det så klart är viktig information är det också ett sätt att skapa efterfrågan och inbjuda till action hos läsaren. Du tror så klart att detta är en självklarhet, men faktiskt har jag stött på ganska många annonser där detta inte framgår. För mig som kandidat leder till osäkerhet och eventuellt onödiga mail, medan annonsören som sagt missar en möjlighet att till action.
17. Språk
Det finns platsannonser som innehåller stavfel och grammatikfel. Eftersom annonsen många gånger är någons första intryck av företag är det faktiskt något som inte bara gör att de hoppar över att ansöka – det kan också smitta över på helhetsbilden av varumärket. För vem vill jobba för eller handla av någon som inte ens orkar stava rätt i sina platsannonser?
18. Kopiera inte någon annan platsannons
Det kan vara frestande att köra en ”copy-paste” från en liknande jobbannons, eller varför inte förra gången du sökte efter exakt samma tjänst? Men tjänster och kravbilder förändras. Dessutom kan något som inte alls bör ingå komma med. Undvik detta genom att istället skapa helt fräsch text. I slutändan blir det mycket jobbigare om något går fel i rekryteringsprocessen till följd av trött copy.
19. Juridik och andra förhållningsregler
Du får inte säga vad som helst i en platsannons. Därför kan det vara bra att slå en sista blick på annonsen ur den synvinkeln. Kontrollera framför allt att dina krav och ditt urval av kandidater inte kan fällas för diskriminering eller liknande. Samtidigt kan det även också vara bra och titta på det ur en etisk och kommunikationsmässigt synvinkel; ger annonsen en bra bild av företaget?
20. Ta hjälp av en copywriter för att skriva din platsannons
Det finns copywriters där ute som är experter på att skriva lockande platsannonser. Att anlita en kan vara skillnaden mellan en OK och riktigt bra annons – och det finns väl inget tillfälle som är så bra att ge det lilla extra som när du rekryterar? Dessutom kan du leja ut själva skrivandet och slippa lägga ned tid på det.
Behöver du hjälp med en platsannons?
Letar du efter en copywriter som kan hjälpa dig att skriva en bra platsannons? Vad bra, för då har du kommit rätt. Jag är en frilansande skribent som hjälpt flera företag att få till platsannonser som lockar rätt kandidater. Intresserad? Kontakta mig genom att lägga till mig på LinkedIn eller maila på nordstromstefan86@gmail.com.
Lär dig mer:
10 tips för en lockande LinkedIn-profil ->
Hur marknadsför du dig själv på bästa sätt? ->
0 kommentarer