Hur får du till vanliga frågor-delen (FAQ) på din sajt?

Publicerat av Stefan Nordström den

en FAQ på en hemsida ger svar på vanliga frågor

Många sajter har en sida för vanliga frågor (en FAQ). Oftast handlar det om att avlasta kundservice eller ge snabba svar som leder framåt i köpprocessen. Men en sida med vanliga frågor och svar kan faktiskt ge mer än så. Små FAQ:n kan dessutom vara ett sätt at lyfta undersidor på din sajt.

Hur menar jag då? Jo, häng med så förklarar jag. Här tittar vi närmare på saker du ska göra och inte göra med dina vanliga frågor och svar.


  Stefan NordströmOm Stefan Nordström

  Konsult inom digital marknadsföring
  7 års erfarenhet
  Expertområden: SEO, copywriting, nyhetsbrev, konverteringar, digital strategi
  nordstromstefan86@gmail.com
  https://www.linkedin.com/in/stefan-nordstr%C3%B6m-9689bb5b/


  En typisk vanliga frågor-sida

  En typisk vanliga-frågor sida består av ett antal frågor och svar. Ibland är de i löpande text med frågorna som rubriker, listelement eller festilad text. I mer utvecklade webblösningar är svaren utfällbara när du trycker på frågorna. Det både spar utrymme och ser snyggare ut.

  Vanliga frågor kan vara något som finns i webbplatsens navigationsmeny, men också något som enbart länkas till där det är pssande. Det är vanligt att det är en undersida i kontakt- eller kundservicedelen av menyn.

  Vanliga frågor som ett element

  Du kan också använda vanliga frågor som ett element på en webbsida. Dels kan det ligga i botten och fällas ut, dels kan det ligga mitt i innehållet. Dessa sätt kan vara bra för sin sajts SEO. Dessutom kan de vara ett sätt att ge extra information eller en call to action.

  När dina besökare öppnar en FAQ-flik interagerar de faktiskt med din sajt. Mer än om de bara läst igenom artikeln. Sådant gillar vi som jobbar med content; varje interaktion är ett steg mot framgång.

  Var hittar du frågorna?

  Men var hittar du frågorna egentligen? Jo, eftersom det gäller att hitta de vanligaste frågorna är det bra att tänka ur kundernas synvinkel. Och de gör du bäst genom att se vad de letar efter.

  Om du jobbar med kundservice är det en jättebra plats att börja:

  • Vad är de vanligaste frågorna i kundserviceärenden?
  • Vilka frågor skulle kunna besvaras direkt på webbplatsen?
  • Finns det några saker som kunderna skulle bli nöjdare av att veta direkt?

  Ett annat sätt är att gå in i Google Search Console och se vad de som kommer in på din sajt söker på. Sökningarna kan förvåna, och om de är många kring en viss fråga är det bra att svara på den på ett direkt sätt. Idag söker många på längre termer, så kallade long tail-sökord. De gäller att besvara dem på den sidan där de landar.

  Vanliga frågor och long tail SEO

  Det blir viktigare att anpassa sitt content efter long tail. Men vad är den långa svansen? Jo, statistik visar att sökbeteendet förändras. Allt fler ställer långa frågor istället för att bara Googla på enstaka ord. Alltså kanske någon söker på ”vad bör en kompetent seo copywriter kunna” istället för ”seo copywriter”.

  Helt plötsligt ökar värdet i att besvara dessa frågor direkt. När du utformar artiklar för att hamna högt på breda söktermer med hög konkurrens kan du få trafik, och kanske inte genom den bästa positionen. Men om du lyckas besvara long tail-sökord helt perfekt kan du hamna etta och driva nästan all trafiken kring den frågan.

  Dessutom är frågorna specifika, så du kan satsa på att vara bäst på att besvara saker inom just ditt område. Och varför inte saker som är nära ett köp och/eller en konvertering, så att du får riktigt värdefulla besökare?

  Att besvara vanliga frågor kan leda till ökad försäljning

  Konverteringar, ja. Faktum är att en välutformad FAQ-del kan öka försäljningen. Det är ju du som har möjlighet att marknadsföra produkterna samtidigt som du besvarar frågorna. Du äger informationen och har möjlighet att vinkla den på bästa sätt. Med rätt content marketing-tänk är det ett utmärkt läge att både hjälpa till och sälja/konvertera på samma gång.

  Nyttan för kundservice

  En välutformad FAQ-sida är verkligen en del av att erbjuda en bra kundservice. Istället för att lämna sajten med frågor eller behöva höra av sig har de fått sina frågor besvarade. Det går snabbare för kunden, samtidigt som du behöver lägga ned mindre resurser på att hantera ärenden.

  Behöver du verkligen en FAQ?

  Den stora frågan är vem som egentligen behöver en FAQ. Där tycker jag till stor del att det handlar om sajtens omfattning. Om du har en stor webbplats som dessutom beskriver komplexa saker är det definitivt läge. Men om du bara har några få undersidor kan det vara överflödigt. Då kan du kanske beskriva det saker som kunderna behöver veta i FAQ:n på andra ställen.

  Om du har en: tänk på att hålla den uppdaterad. Se till att svaren är både korrekta och aktuella. Tänk på att skapa rätt förväntningar och förmedla varumärkets tonalitet. Det kan också vara läge att skapa kategorier för dina FAQ-frågor, om de börjar bli riktigt många. Om du har många frågor är det också bra att göra den sökbar.

  Contentexpert finnes

  En FAQ-del med vanliga frågor är bara början på det digitala. Behöver du hjälp med digitalt content, t ex att skapa det eller sökmotoroptimera det? Då har du kommit rätt! Jag är nämligen en contentexpert som hjälpt många företag med sin digitala marknadsföring. Intresserad? Skicka ett mail till nordstromstefan86@gmail.com eller lägg till mig på LinkedIn.

  Några andra blogginlägg om digitalt content:

  Hur gör du en bra contentplan? ->

  SEO-copywriter – att skriva för sökmotorer ->

  15 saker som kännetecknar bra content ->

  10 tips för att skriva content som ger resultat ->


  Stefan Nordström

  Frilansare och konsult inom digital marknadsföring specialiserad på content marketing och sökmotoroptimering.

  0 kommentarer

  Lämna ett svar

  Platshållare för profilbild

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *