Long tail-sökord (Long Tail Keywords)

En del av fokusen inom SEO har flyttats från enskilda keywords eller korta fraser till sökningarna som kallas för long tail-sökord (long tail keywords). Detta beror framför allt på förändringar i Googles algoritm.
Idag finns det många olika sätt att söka, t ex genom att ställa exakta frågor till sökmotorerna. Enligt Hubspot består 50 % av Google-sökningarna nu av fyra eller fler ord. Alltså handlar inte allt om att göra en SEO-analys och sedan satsa på de allra största sökorden
Det viktigaste är att förstå hur utvecklingen gått framåt och varför long tail keywords kan ge organisk SEO-trafik till en hemsida. Här tittar vi närmare på vad long tail-sökord är och hur du ska förändra ditt arbetssätt för att utnyttja dem.
Av Stefan Nordström
- Konsult inom digital marknadsföring
- 8 års erfarenhet som in-house och frilansare
- Expertområden: SEO, copywriting, nyhetsbrev, konverteringar, digital strategi
- LinkedIn | Mail | Instagram
Vad är long tail-sökord?
Uttrycket long tail myntades 2004 av Chris Anderson i artikeln ”The Long Tail”. Ett long tail keyword definieras som en sökfras som är mellan tre till fem ord, men det kan vara ännu längre. Fördelen med long tail är att sökningarna blir mer specifika; för oss som jobbar med SEO och content kan det vara ett tillfälle att träffa ännu mer rätt och få in helt rätt besökare från Google.
Vad kan du göra för att anpassa dig till long tail-sökord?
Det bästa sättet att anpassa sig till long tail keywords är att skriva utförligt och varierat innehåll. Tänk på olika fraser, frågor och formuleringar. Anpassa sedan innehåll efter dem, inte genom att nämna dem bokstavligen utan att hitta innehåll som verkligen besvarar alla funderingar på ett bra sätt. Googles mål är att erbjuda content som ger den sökande bästa möjliga svar på sin sökfras.
Var den som ger det bästa svaret på long tail-frågor som t ex ”varför blir det viktigare och viktigare att anpassa sin SEO till long tail-sökord?”. Om du träffar rätt kan det ge mängder av ny trafik som leder till fler leads och mer affärer.
Fördelar med long tail
Som digital innehållsskapare finns vissa fördelar med long tail-sökord. Long tail innebär att de som söker avslöjar mer om vad de är ute efter. Vissa som söker på begrepp vill ha information som kan leda till en transaktion, medan andra direkt vill köpa en produkt eller tjänst. Det finns också de som bara är nyfikna.
När vi för några år sedan riktade in oss på att ranka högt för ett eller två centrala begrepp visste vi inte riktigt vilka typer av besökare vi fick på kroken. Idag kan specifika long tail-sökningar, t ex i form av frågor, avslöja målet direkt.
Om du har skapat en artikel som besvarar frågan som är central för din affär finns alltså två fördelar; du dominerar dina viktigaste long tail-sökord samtidigt som du har större chans att få in helt rätt trafik från Google. Konkurrensen är oftast lägre, samtidigt som du kan konvertera fler besökare.
Anpassa titlar och rubriker
Eftersom vi inte längre satsar på korta, centrala nyckelord i samma utsträckning bör du anpassa titlar, rubriker och annan metadata. Helt enkelt hitta den variationen som vi pratade om tidigare. Varje stycke är en chans att visa att du har bäst information för att besvara just den long tail-sökningen. Täcker du upp många underområden på ett bra sätt kan det också leda till förbättrad rank på de bredare nyckelorden med hög konkurrens.
Frågor och svar-delar (FAQ) är ofta mycket bra för att fånga longtail-trafik
FAQ-delar är i min erfarenhet ett mycket bra sätt att få in long tail-trafik. Många gånger har frågor jag inte hittat i mina SEO-analyser dragit ganska ansenliga mängder besökare. Frågor och svar kan med fördel också placeras i botten eller toppen av de vanliga sidorna som ett komplement. Detta förlänger och kan även förtydliga innehållet. Användarna såväl som Google gillar ofta enkelheten.
Det kan även vara ett grafiskt element som lättar upp undersidor som lätt blir en mur av text. Ett tips är att göra så att FAQ-frågorna går att öppna och stänga, speciellt om du har många på en sida. Ingen vill scrolla igenom 20 frågor på rad, speciellt inte på en mobil enhet.
Auktoritet inom ett ämne kan ge long tail-trafik från Google
Ibland kan du få trafiken trots att du inte besvarar den specifika long tail-frågan. Google kan helt enkelt anse att du är en auktoritet inom ämnet tack vare det övriga innehållet. Det handlar återigen om att designa användarvänligt innehåll som besvarar de viktigaste frågorna. En logisk URL-struktur och interna länkar till andra undersidor är också viktigt för att visa att du är en auktoritet inom ett ämne.
Men.. SEO-analysen då?
Ja, ungefär så har jag sagt några gånger kring long tail. Det går ofta att gräva fram bra frågor att besvara med sitt innehåll via en SEO-analys i t ex KWFinder eller Ubersuggest. Dessutom kan det vara bra att själv Googla runt och se vad som fylls i när du testar dina begrepp (ibland behövs det faktiskt inte en hög sökvolym).
Eftersom det finns så många olika sätt att söka efter samma sak är det dock svårt att skapa sig en helhetsbild. Ibland är det magkänslan som gäller, snarare än statistiken.
Long tail och Google Search Console
Om du har en hemsida inom ämnet som redan har viss trafik kan en titt i Google Search Console (tidigare Webmaster Tools) ge värdefull information. Här kan du se vilka Google-sökningar som lett besökare in på hemsidan. Det kan dyka upp oväntade long tail-sökord som du senare kan använda som inspiration till innehåll.
Google Search Console kan också hjälpa dig se motsatsen; kanske finns det användare som long tail-söker på något som du verkligen inte kan besvara på din hemsida. Då är det troligen dags att skriva om det och göra besökarna nöjda!
Long tail-sökord kontra traditionell SEO-analys
I slutändan ser jag inte den växande fokusen på long tail som något som konkurrerar ut gammaldags SEO. Snarare ser jag det som att vi jobbar med SEO behöver bredda vårt arbetssätt och jobba med long tail på samma gång.
Jag tror att det är bäst att kombinera long tail-sökord med en traditionell SEO-analys av större sökord inom ämnet. Framför allt gäller att det att hänga med i Googles förändringar och hela tiden anpassa strategi samt existerande innehåll.
Behöver du hjälp med SEO eller annat som har med digitalt content att göra?
Long tail-sökord är en av många delar av SEO. Behöver du hjälp med att växa din trafik, eller något annat som har med digitalt innehåll att göra? Då har du kommit rätt! Jag är en digital contentkonsult som hjälpt många företag med sina plattformar. Intressead? Kom i kontakt med genom att lägga till mig på LinkedIn eller e-maila nordstromstefan86@gmail.com.
Fler blogginlägg om SEO:
SEO-copywriting – att skriva för sökmotorer ->
Internationell SEO – hur får du till SEO på flera språk? ->
Vad är direkt trafik och hur skiljer det sig från organisk? ->
0 kommentarer