Long tail-sökord (Long Tail Keywords)

Publicerat av Stefan Nordström den

long tail-sökord

En del av fokusen inom SEO (sökmotoroptimering) har flyttats från enskilda keywords eller korta fraser till de sökningar som kallas för long tail-sökord (long tail keywords). Detta beror framför allt på förändringar i Googles algoritm. Det handlar inte längre om att göra en SEO-analys och sedan satsa på de allra största sökorden. Uttrycket long tail myntades 2004 av Chris Anderson i artikeln ”The Long Tail”.

Idag finns det många olika sätt att söka, t ex genom att ställa exakta frågor till sökmotorerna. Enligt Hubspot består 50 % av Google-sökningarna nu av fyra eller fler ord. Det viktigaste är att förstå hur utvecklingen gått framåt och varför long tail keywords kan ge organisk SEO-trafik till en hemsida.

Om man är duktig på content marketing inom sitt ämne och bra på att producera artiklar av hög kvalitet kan det vara ett utmärkt tillfälle att få flera kunder genom sin digitala närvaro. Behöver du hjälp med long tail-sökord, SEO eller andra tjänster inom digital marknadsföring? Fyll i formuläret nedan så återkommer jag så fort som möjligt.

Hur bör man förändra sig för att anpassa sig till long tail-sökord?

Det bästa sättet att anpassa sig till long tail keywords är att skriva utförligt och varierat innehåll. Tänk på olika fraser, frågor och formuleringar. Anpassa sedan innehåll efter dem, inte genom att nämna dem bokstavligen utan att hitta innehåll som verkligen besvarar alla funderingar på ett bra sätt. Googles mål är att erbjuda content som ger den sökande bästa möjliga svar på det den undrar.

Var den som ger det bästa svaret på long tail-frågor som t ex ”varför blir det viktigare och viktigare att anpassa sin SEO till long tail-sökord?”. Om man träffar rätt kan det ge mängder av ny trafik som leder till fler leads och mer affärer.

Fördelar med long tail

Som digital innehållsskapare finns vissa fördelar med long tail-sökord. Long tail innebär att de som söker avslöjar mer av sina slutliga intentioner. Vissa som söker på begrepp vill ha information som kan leda till en transaktion, medan andra direkt vill köpa en produkt eller tjänst. Det finns också de som bara är nyfikna. När man förr riktade sin sig på att ranka högt på ett eller två centrala ord vet man inte riktigt vem man fick på kroken till sin hemsida.

Idag kan mer specifika long tail-sökningar, t ex i form av frågor, avslöja målet direkt. Om man har skapat en artikel som besvarar frågan som är central för sin affär finns alltså två fördelar; man dominerar sitt viktigaste long tail-sökord samtidigt som man har större chans att få just den trafiken man söker från Google.

Anpassa titlar och rubriker

Eftersom man inte längre satsar på singulära nyckelord i samma utsträckning bör man anpassa titlar, rubriker och annan metadata. Hitta den variationen som vi pratade om tidigare. Varje stycke är en chans att visa att man har bäst information för att besvara just den long tail-sökningen. Besvarar man tillräckligt många kan det också leda till förbättrad rank på de bredare nyckelorden med hög konkurrens.

faq

Frågor och svar-delar (FAQ) är ofta mycket bra för att fånga longtail-trafik

FAQ-delar är i min erfarenhet ett mycket bra sätt att få in long tail-trafik. Många gånger har frågor jag inte hittat i mina SEO-analyser dragit ganska ansenliga mängder besökare. Frågor och svar kan med fördel också placeras i botten eller toppen av de vanliga sidorna som ett komplement. Detta förlänger och kan även förtydliga innehållet. Användarna såväl som Google gillar ofta enkelheten.

Det kan även vara ett grafiskt element som lättar upp undersidor som lätt blir en mur av text. Ett tips är att göra FAQ-frågorna öppning- och stängningsbara. Ingen vill scrolla igenom 20 frågor på rad, speciellt inte på en mobil enhet.

Auktoritet inom ett ämne kan ge long tail-trafik från Google

Ibland kan man få trafiken trots att man inte besvarar den direkta frågan. Google kan helt enkelt anse att man är en auktoritet inom ämnet tack vare det övriga innehållet. Det handlar återigen om att designa användarvänligt innehåll som besvarar de viktigaste frågorna. En logisk URL-struktur och interna länkar till andra undersidor är också viktigt för att visa att man är en auktoritet inom ett ämne.

Men.. SEO-analysen då?

Ja, ungefär så har jag sagt några gånger kring long tail. Det går ofta att gräva fram bra frågor att besvara med sitt innehåll via en SEO-analys i t ex KWFinder eller Ubersuggest. Eftersom det finns så många olika sätt att söka efter samma sak är det dock svårt att skapa sig en helhetsbild. Vissa gånger får man faktiskt synda lite som digital marknadsförare och gå efter sin magkänsla när det gäller long tail-sökord.

Long tail och Google Search Console

Om man har en hemsida inom ämnet som redan har trafik kan en titt i Google Search Console (tidigare Webmaster Tools) ge värdefull information. Här kan man se vilka Google-sökningar som lett besökare in på hemsidan. Det kan dyka upp oväntade long tail-sökord som man senare kan använda som inspiration till innehåll. Google Search Console kan också hjälpa dig se motsatsen; kanske finns det användare som long tail-söker på något som du verkligen inte kan besvara på din hemsida.

Long tail och Google AdWords

Om man inte bara försöker driva trafik genom organisk SEO kan Google AdWords och annan SEM bra för att fånga long tail-sökord. I en AdWords-kampanj kan man specificera ett centralt sökord (t ex ”SEO”) och synas för alla möjliga sökningar som innehåller termen. Helt plötsligt rankar man kanske alltså för en fråga (t ex ”hjälper SEO om man inte lägger ned pengar på köpt marknadsföring?”) som innehåller ämnet.

När man använder AdWords kan man också få en tydligare analys av söktermerna som besökarna använder. Dessa syns inte längre i tillräcklig utsträckning för den organiska trafiken. I rapporterna kan man se vilka long tail-termer som är extra populära. Om något står ut kanske man till och med kan skriva en till undersida på hemsidan för att säkra att man får all den trafiken även organiskt.

Long tail-sökord kontra traditionell SEO-analys

I slutändan ser jag inte den växande fokusen på long tail som något som konkurrerar ut traditionell SEO. Snarare ser jag det som att man behöver bredda sin blick och inkludera mer i sin SEO-analys för att hamna rätt. Jag tror att det är bäst att kombinera long tail-sökord med en traditionell SEO-analys av större sökord inom ämnet. Framför allt gäller att det att hänga med i Googles förändringar och hela tiden anpassa strategi samt existerande innehåll.


Stefan Nordström

Frilansare och konsult inom digital marknadsföring specialiserad på content marketing och sökmotoroptimering.

0 kommentarer

Lämna ett svar

Platshållare för profilbild

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *