Vad är konverteringar och varför är det så viktigt?

Publicerat av Stefan Nordström den

konverteringar - en viktig del av digital marknadsföring

Vad är konverteringar och hur fungerar konverteringsoptimering? Jo, kortfattat handlar det om att få besökarna på din hemsida eller andra digitala plattformar att göra det som du vill att de ska göra. Ofta handlar det att uppnå ett affärsmål som att t ex köpa något, ta kontakt eller registrera sig för ett nyhetsbrev.

  • En Konvertering (conversion) definieras ungefär som att få besökarna att utföra det mål som du som hemsideskapare vill att de ska göra.
  • Konverteringsgrad (conversion rate) är det vanligaste måttet för konverteringar; det är helt enkelt procentandelen av besökarna som utför målet.
  • Konverteringsoptimering (conversion optimization) är arbetet med att definiera och förbättra konverteringar.

En förbättrad konverteringsgrad kan dramatiskt förbättra möjligheterna att göra affärer digitalt. Konverteringar på digitala plattformer som hemsidor är idag en hel vetenskap. Det finns mängder med program för att göra A/B-tester och konverteringskurser som t ex Conversionistas är fullsatta.

Det är av goda orsaker! En ökad conversion rate på någon enstaka procent kan betyda väldigt mycket på en välbesökt hemsida. Om du enbart säljer sina produkter online kan det avgöra stora delar av företagets resultat. Detta kan låta överdrivet, men inom e-handel är det faktiskt så. Här går jag igenom olika aspekter av konverteringar och delar med mig av mina erfarenheter.

Av Stefan Nordström

Stefan Nordström - frilansande konsult inom digital marknadsföring som copywriting och SEO

  • Konsult inom digital marknadsföring
  • 8 års erfarenhet som in-house och frilansare
  • Expertområden: SEO, copywriting, nyhetsbrev, konverteringar, digital strategi
  • LinkedIn | Mail | Instagram

Att sätta tydliga mål

För att börja arbeta med konvertering behöver du ofta stanna upp, eller till och med backa ett steg, och fundera över målet med din hemsida. Vad är det viktigaste målet med sajten? Gör du verkligen allt för att driva de som tar del av innehållet mot konvertering?

Definiera ett centralt mål och eventuellt några andrahandsmål med hemsidan och vilka element på sidan (t ex länkar, knappar och formulär) som bäst tar besökarna dit. Sätt det som tydliga, affärskopplade KPI:er (nyckeltal) och jobba mot dem med maximal tydlighet.

Makrokonverteringar och mikrokonverteringar

För att göra det lite enklare kan du dela upp konverteringar i makro- och mikrokonverteringar. En bra orsak att göra detta är att många som använder digitala plattformar behöver bearbetas gradvis.

Det gör att det inte går att förvänta sig att de besöker hemsidan och direkt lockas till att göra ett stort mål, som t ex ett köp. Däremot kan mindre steg leda till ett ökat engagemang som senare tar dem till det stora affärsmålet.

  • Makrokonverteringar är de stora, slutliga målen som t ex ett köp eller en prenumeration.
  • Mikrokonverteringar kan vara olika mindre mått som visar på ett engagemang från hemsidans besökare.

analytics

Vad är en bra conversion rate egentligen?

Det har blivit som ett mantra på den här hemsidan, men det finns sällan allmängiltiga värden som är bra inom digital marknadsföring. Ett lyckat projekt inom digitala konverteringar är helt enkelt ett som gör stora resultat jämfört med det gamla utgångsläget.

Precis som många andra analysdrivna discipliner inom digital marknadsföring är konverteringar något som aldrig når perfektion. Du hittar alltid något att ”tweaka” och förbättra om du letar. Och det är närmast oändligt. Detta gör att de mest nyfikna och envisa ofta vinner kampen.

Minimera stegen till slutmålet

Ett vanligt misstag som kostar konverteringar är att det är för många steg till slutmålet. Tänk såhär (grovt exempel): du kanske t ex tappar 80 % av alla besökarna vid varje estra steg. Du har tre klick från landningssidan till där man slutför affären, men det kan egentligen minskas ned till två.

Vi tittar på matematiken: 100*0,2*0,2 blir 4 % som tar sig hela vägen och utför konverteringen. Med två steg blir det 100*0,2=20 %; en fem gånger högre conversion rate. Förvisso ett rörigt och generaliserat exempel, men det demonstrerar ändå vikten av att göra det så enkelt som möjligt för besökaren.

Men vad kan du göra åt det? Jo, många saker. Det kan handla om allt från onödiga steg i varukorgar till knepiga formulär. Ibland kan du vara tvungen, t ex om du säljer saker via en extern plattform. Dock bör du verkligen banta det du själv kan påverka för att göra det så lätt för användaren som möjligt att utföra konverteringarna.

Ta bort så många hinder för konvertering som det bara går. Att alltid ha detta tankesätt kommer i slutändan leda till mer försäljning och fler leads.

Oförutsägbarhet – gör alltid analys

Analys är en av de viktigaste delarna av konverteringsoptimering. Konverteringar är mycket oförutsägbara. Det går sällan att på förhand gissa vad en viss lösning har för effekt på konverteringsgraden.

Som så mycket annat inom digital marknadsföring är analysen ovärderlig. Värden för hur många som fortsätter från en viss sida till en annan kan skvallra om vad du gör rätt och fel. Det är sällan som du tror innan du tittat i Analytics och sett verkligheten.

Det som är snyggt är inte alltid det som konverterar

Många gör knappar, formulär, bilder och andra konverteringselement som är riktigt snygga. Till och med så fina och välbrandade att de flyter in i innehållet utan att stå ut. Det kan vara ett dyrt misstag trots de goda intentionerna.

Grafiska element som syftar till konverteringar bör ofta ha en egen form och färg för att dra till sig användarnas uppmärksamhet. Du behöver absolut inte skapa fula element, men att t ex ha knappar som står ut ökar ofta konverteringsgraden. Och ibland är snygga konverteringar som sagt lite för snygga!

Några saker som kan påverka är:

  • Färger kan vara avgörande för konverteringarna. Röd är den typiska konverteringsfärgen men det finns otroliga mängder material om ämnet. Läs mer om färger och konvertering i den här spännande artikeln från ConversionXL.
  • Copywriting gör så klart stor skillnad. Rätt formulering kan skapa förtroende och vara det sista steget mot att utföra en konvertering.
  • Form och storlek är också viktiga pusselbitar. Hur stora är knappar, formulär, bilder och andra element? Kan de ändras för att vara mer inbjudande? Här är det också viktigt att tänka på att majoriteten av besökarna ofta är på hemsidan med en mobil enhet som t ex en smartphone.

Placering och mobilanpassning

Mobilanpassningen är otroligt central gällande konvertering, och kommer troligen bara bli viktigare i framtiden. En allt större procent av besökarna på hemsidorna använder mobila enheter. Samtidigt skapas hemsidorna på fullskaliga datorskärmar. Många tänker helt enkelt inte mobile first, trots att alla (framför allt Google) har poängterat det i åratal.

Det leder till att vi kan råka förbise hur en sajt och dess designlösningar för att leda till konverteringar ser ut på andra enheter. Många gånger slutar detta med förlorade affärer och inte minst försämrad användarvänlighet. Dessutom går det att fixa om du har rätt tankesätt från början.

Högerspalter

Ett vanligt exempel; Många CMS, inklusive WordPress, har ofta en högerspalt där konverteringselement ofta placeras av den som skapat hemsidan. Dessa hamnar oftast längst ned när man surfar på hemsidan med en mobil.

Om t ex bara 20 % scrollar ned hela vägen (vilket är vanligt) och ser CTA:n tappar man majoriteten av sitt potentiella konverteringar. Dessa är misstag som kan kännas små, men det kommer garanterat synas i konverteringsgraden.

Analysera konverteringar på olika enheter

Det gäller att vara flitig i sitt analysprogram; filtrera data på olika enheter för att se att det är en bra conversion rate även på mobiler och tablets. Nästan varje gång jag gjort detta upptäcker jag stora skillnader. Skillnaderna går ofta att härleda till det jag precis pratade om gällande konverterande element.

Visst kan det faktum att du använder en mobil enhet i sig påverka konverteringsgraden, men hur ska man konvertera när man inte ens haft möjlighet att se knappen på grund av en svagt utformad responsiv hemsida? Användare på mobila enheter har också andra förväntningar gällande hemsidors laddningstid.

Flera konverterande element per artikel

Ett bra tips är att ha två konverterande element per artikel: ett i högerspalten som hamnar längst ned i mobilläge och ett i den löpande texten, i alla fall i långa artiklar. Det viktigaste är att de känns naturliga i artikelns textflöde. Om avståndet mellan elementen är tillräckligt långt känns det sällan för tjatigt.

Man kan även variera och optimera utseendet på konverteringselementen så att de inte ens känns som man sett samma sak två gånger. Vissa kan vara formulär, knappar eller andra uppseendeväckande call-to-actions. Andra kan vara något så enkelt som en intern länk i texten.

A/B-tester – en viktig del av konverteringar

Det bästa sättet att reda ut vad som fungerar är att testa olika lösningar. Ett vanligt tillvägagångssätt inom digital marknadsföring är A/B-tester. När du utför ett A/B-test så kan du testa olika designlösningar, texter, funktioner och annat emot varandra live och sedan utvärdera vad som skiljer sig, exempelvis konverteringsgraden.

Det är ett utmärkt sätt att sluta famla i mörkret och få underbyggd data på vad som leder till mer affärer. Ett exempel på en vanlig tjänst för att göra A/B-tester är Optimizely.

Behöver du hjälp med konverteringar eller annat inom digital marknadsföring?

Konverteringar är bara en av de utmaningar man möts av när man jobbar med digital marknadsföring. Varför inte ta hjälp av mig, en frilansande konsult inom digital marknadsföring som är specialiserad på content?

Jag hjälper dig med konverteringar, copywriting, SEO, nyhetsbrev och andra sätt att öka din digitala närvaro! Intresserad? Hör av dig genom att connecta med mig på LinkedIn eller maila nordstromstefan86@gmail.com.

Mer om digital marknadsföring

Vad betyder konverteringsgrad och hur ökar du den? ->

Hur lång tid tar SEO? ->

Den ultimata guiden att marknadsföra sig själv ->

SEO-copywriting – att skriva för sökmotorer ->


Stefan Nordström

Frilansare och konsult inom digital marknadsföring specialiserad på content marketing och sökmotoroptimering.

0 kommentarer

Lämna ett svar

Platshållare för profilbild

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *