Försenat flyg – vad gäller egentligen?

Publicerat av Stefan Nordström den

Försenat flyg - vad gäller egentligen?

Om du reser mycket har du säkert råkat ut för ett försenat flyg, eller fler. Men vad är det som gäller egentligen? Och vad är mina erfarenheter av att försöka få hjälp vid försenade eller inställda flyg?

Här tittar vi närmare på hemförsäkring, utökad hemförsäkring, reseförsäkring, EU-regler och annat vid ett försenat flyg.

Av Stefan Nordström

Stefan Nordström - frilansande konsult inom digital marknadsföring som copywriting och SEO

  • Konsult inom digital marknadsföring/musiker
  • 9 års erfarenhet som in-house och frilansare
  • Expertområden: SEO, copywriting, nyhetsbrev, konverteringar, digital strategi
  • LinkedIn | Mail | Instagram

Hemförsäkring vid försenat flyg

De flesta hemförsäkringar har ett 45 dagars reseskydd. Grundförsäkringen innehåller dock sällan ett skydd mot förseningar. Mitt tips är att kolla upp dina villkor så att du helt säkert vet vad som gäller. Om det visar sig att förseningar inte täcks är det dags att ta ett beslut om du behöver ett extra skydd eller inte.

Utökad hemförsäkring – hjälper det?

Men om du väljer att utöka hemförsäkringen med ett extra reseskydd? Ger det dig det du behöver för att känna dig lugn när det gäller försenade eller inställda flyg? På pappret verkar min hemförsäkring från Länsförsäkringar göra det om den utökas, då ett skydd inkluderas. Värt att kolla upp!

Försäkringen från ditt bankkort, då?

Många bankkort har också inbyggd reseförsäkring när du använder dem för att köpa en resa. Här är det dock sällan ert skydd mot försenade flyg följer med. Det kan vara värt att ta en titt, men det mesta brukar handla om sjukdom och olycksfall. Också värt att kolla upp, hur som helst!

Reseförsäkring vid försenat flyg

De som reser mycket eller länge lockas så klart av en separat, mer utförlig reseförsäkring. Men separat reseförsäkring betyder inte skydd mot försenat flyg, något jag personligen fått lära mig. Gör det jag inte gjorde: kolla villkoren och jämför olika aktörer ordentligt!

EU-regler och företag som hjälper dig få ersättning vid försenade flyg

Det finns ett gäng EU-regler kring försenade flyg som är bra att vara medveten om. I skrivande stund är det t ex så att en försening på över 3 timmar ska ge resenären minst 250 euro i kompensation, samt mat, dryck och extra tjänster på flygplatsen. Men oj oj, vad detta inte följs! Därför är det upp till dig som resenär att hålla koll. Tänk på att det är andra regler som gäller utanför EU.

Se de gällande EU-reglerna ->

Om du inte orkar lära dig eller hålla dig uppdaterad kan du anlita ett företag som hjälper dig få kompensation. De driver din sak åt dig mot en procent på den eventuella ersättningen.

Jag gjorde detta efter en fyra timmars försening med företaget Flyghjälp. Det var inte så mycket tanke bakom valet, då jag misstänker att företagen i denna bransch är snarlika.

Försenat flyg – mina erfarenheter

Jag är en digital nomad som reser mycket (och billigt). Och naturligtvis har jag råkat ut för en del försenade flyg.

Ryanair voucher vid försenat flyg

Ryanair (köpa billigt, köpa dyrt?) har stått för två av de drygaste incidenterna. Dels var jag minuter från att missa mitt flyg från Barcelona till Kairo när jag skulle byta där med god marginal, dels strandade de mig på Venedigs flygplats halva natten med en 4 euro kupong som tröst (tack för Fantan).

En annan riktigt seg dag var på Cebus flygplats i Filippinerna. Det blev många timmar på den klaustrofobiska, överbefolkade flygplatsen, och utmattningen var total. Minst sagt dålig stämning!

På något sätt är det dock utvecklande. För tio år sedan hade detta gjort mig rasande, men i takt med att jag rest mer har jag fått en lugnare inställning. Saker löser sig, och det hjälper sällan att hetsa upp sig. Att ta sig igenom upplevelser av denna typ är också en av orsakerna till att ensamresor är så utvecklande.

Praktiskt sett har erfarenheten i Barcelona gjort att jag undviker flygbyten så gott jag kan. Få resesituationer är så stressiga och hopplösa som att missa bytet och bli strandad på en främmande plats du inte ens ville till från början.

Kompensation vid försenat flyg

Men god attityd gör inte ett försenat flyg OK. Se till att få ut ersättning från alla håll du kan. Och om du reser mycket kan det löna sig med en utökad hemförsäkring eller extra reseförsäkring. Våga sätta ned foten och utforska alternativen, då ett försenat flyg ska kosta för flygbolaget.

Kontakta mig

Gillar du mitt innehåll? Eller behöver du anlita någon som hjälper dig med digital marknadsföring? Oavsett orsak kan du enkelt komma i kontakt med mig genom att lägga till mig på LinkedIn, eller maila på nordstromstefan86@gmail.com.


Stefan Nordström

Frilansare och konsult inom digital marknadsföring specialiserad på content marketing och sökmotoroptimering.

0 kommentarer

Lämna ett svar

Platshållare för profilbild

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *