Vad är en digital nomad?

Publicerat av Stefan Nordström den

digital nomad

Digital nomad har varit en av de mest omtalande uttrycken online under en lång tid. För den som inte vet vad det är handlar det om digitala frilansare och konsulter som lever och jobbar oberoende av plats. Vissa digital nomader lever på en eller några platser under en längre tid, medan andra flyttar runt ofta.

En digital nomad är en person som arbetar online oberoende av plats, t ex som frilansare, konsult eller anställd på distans. Arbetssättet blir allt vanligare och för många blir det som en livsstil.

Valmöjligheterna är stora eftersom man kan välja att jobba i princip var som helst med en bra internetuppkoppling. Men det tillkommer också utmaningar som inte finns när man har ett vanligt 9 till 5-jobb.

Här kan du lära dig mer om att vara nomad, t ex fördelar och nackdelar, vad olika nomader sysslar med och vilka delar av världen som kan vara intressanta att bo i. Längst ned kan du även ta del av några av mina guider till platser där jag bott och jobbat digitalt.

Av Stefan Nordström

Stefan Nordström - frilansande konsult inom digital marknadsföring som copywriting och SEO

  • Konsult inom digital marknadsföring/musiker
  • 9 års erfarenhet som in-house och frilansare
  • Expertområden: SEO, copywriting, nyhetsbrev, konverteringar, digital strategi
  • LinkedIn | Mail | Instagram

Vad brukar digitala nomader göra?

Det är vanligt att livnära sig på sociala medier som digital nomad, speciellt Instagram och YouTube. Ofta handlar det då om att dela med sig av sina erfarenheter som digital nomad.

I början av hypen såg man mest människor som såg ut att leva livet och håva in pengar utan att det orsakade några problem. Mopeder på Balis risfält, höga skyskrapor och laptopen på stranden. Idag har bilden blivit lite mer rättvis.

I grund och botten är det fortfarande en vardag, inte en semester. Min tanke är att bygga upp en vardag som frilans med mina existerande kontakter inom digital marknadsföring för att sedan börja resa.

Många åker iväg utan vare sig kontakter, erfarenhet eller kunskap. Det kan låta lite bittert och cyniskt, men jag tror inte att det är ett recept på ett långsiktigt liv som digital nomad.

Däremot kan man säkert ha kul i några månader, förutsatt att man har en mycket god ekonomisk marginal. Chris the Freelancer är en digital nomad som inte är rädd för att även ta upp de negativa sakerna,.

Digital nomad, livskvalitet och fritid

För mig bottnar tankarna om att vara en digital nomad snarare om livskvalitet och att få uppleva saker. Många har planer på entreprenörskap eller att tjäna stora pengar. Jag tänker mer på att finansiera en livsstil som ger mig plats för resande, musik och andra viktiga delar.

Den typen av förväntningar är viktiga att sätta i förväg. Stora pengar, entreprenörskap och annat går definitivt inte ihop med att lata sig på stranden i verkligheten.

Digital nomad-arbetsplats på café i Ubud

Digital nomad-arbetsplats på café i Ubud, Indonesien.

Fördelar med att vara digital nomad

Fördelarna med att vara digital nomad är framför allt relaterade till den stora friheten som det kan erbjuda. Med rätt upplägg har man möjligheten att resa och se platser som man aldrig annars skulle se. Man har också chansen att stanna längre än vid en vanlig semester och lära känna platserna som en ”local”.

Möjligheten att träffa nya människor är också en intressant fördel. Som digital nomad stannar man ofta längre och kan komma i kontakt med lokalbefolkningen och andra digitala nomader eller resande.

Det går även att anpassa och sänka sina levnadskostnader, ofta på ett sätt som bibehåller inkomsterna från ett mer högavlönat land, som t ex Sverige. Det kan vara ett sätt att tjäna extra pengar och lägga undan. Det kan också vara ett sätt att jobba mindre. För många är dock platsoberoendet i sig det som främst lockar att bli digital nomad.

Nackdelar med att vara digital nomad

Nackdelarna med att vara digital nomad har mycket att göra med för höga förväntningar. Det hårda jobbet för att tjäna pengar kommer att behöva göras. Ofta är man själv helt ansvarig för att det blir gjort, och det blir definitivt inte en lång semester med fester, fritidsaktiviteter och avkoppling.

Ibland kan arbetssituationen när man reser runt vara påfrestande. Jakten på ett bra Wi-Fi kan vara tuff. Om inte annat kan cafén, flygplan, flygplatser och andra offentliga ställen med internet vara fulla av störande moment. Det är något man lär sig att både jobba runt och hantera med tiden, men det kan fortfarande vara ett något som hindrar effektivt digitalt arbete.

Visum kan vara ett hinder som kostar både tid, energi och pengar. Många länder som lockar har visum som håller i en månad. Man kan sedan bli tvungen att lämna landet eller betala rejäla pengar för att förlänga visumen. När man lever ur en ryggsäck eller två kan det bli många ansträngande resor och ompackningar som tar energi från arbete och annat positivt.

Några passande jobb för digitala nomader

Det finns otroligt många kunskapsområden och jobb som passar för att vara digital nomad. Några tips är:

Städer och platser för digitala nomader

lisbon alfama

Alfama i Lissabon – ett mycket populärt distrikt för digitala nomader

Att vara digital nomad handlar inte bara om vad man kan jobba med. Det handlar också om var man väljer att bo. Nomadlist har en utmärkt ranking på sin startsida där olika faktorer som t ex kostnader, säkerhet, uteliv och internet bedöms av användarna. Nedan kan du hitta guider till några platser jag arbetat från som digital nomad.

Digital nomad och slow travel-guider

Här kan du lära dig om att leva nomadlivsstil på några olika platser där jag har varit på mina resor:

Gili Trawangan, Indonesien ->

Kampot, Kambodja ->

Lissabon, Portugal ->

Ubud, Indonesien ->


Stefan Nordström

Frilansare och konsult inom digital marknadsföring specialiserad på content marketing och sökmotoroptimering.

0 kommentarer

Lämna ett svar

Platshållare för profilbild

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *