Vad är en influencer? Hur blir du en?

Publicerat av Stefan Nordström den

Vad är en influencer och vad innebär influencer marketing?

Det pratas mycket om influencer marketing och att vara en influencer. Men vad innebär det egentligen? Och är det bra eller dåligt med influencers? Kan du utnyttja en influencer i din marknadsföring, t ex för att sälja mer eller bygga varumärke?

Frågorna är många. Här går jag in på mina tankar om influencers, och hur du kan utnyttja dem på bästa sätt.

Av Stefan Nordström

Stefan Nordström - frilansande konsult inom digital marknadsföring som copywriting och SEO

  • Konsult inom digital marknadsföring/musiker
  • 9 års erfarenhet som in-house och frilansare
  • Expertområden: SEO, copywriting, nyhetsbrev, konverteringar, digital strategi
  • LinkedIn | Mail | Instagram

Vad är en influencer?

En influencer (ibland även kallad influenser) är en välkänd person med en stor målgrupp och räckvidd som på så sätt når ut till en stor publik. Personen har alltså många följare, t ex på plattformar som Instagram, TikTok eller YouTube, eller i alla fall rätt följare. Influencers brukas delas i fyra kategorier, baserat på storlek (minst till störst): nanoinfluencer, microinfluencer, macroinfluencer och megainfluencer.

Influencerbegreppet blev stort i samband med Instagrams popularitet. Personen skapar content, t ex videos, bilder och texter, i syfte att skapa engagemang och få fler följare. Men influencerliknande personer har definitivt funnits under hela internetåldern, t ex i form av bloggare.

Ett stort följe av rätt personer är makt, något influencers och influencer marketing tagit fasta på. För en frilansare och musiker som mig har det oerhört stort värde att ha följare på plattformar som Facebook, Instagram och YouTube. Många av oss har mycket att vinna på att använda sig av influencers eller i någon utsträckning själv bli en.

Vem kan bli influencer?

Vem som helst kan bli influencer! Det krävs inte någon formell utbildning eller speciell erfarenhet. Däremot är det så klart bra att veta vad du pratar om, och därför hjälper det att bli influencer inom ett område du kan mycket om och gillar. Om inte annat blir det så klart mycket roligare att jobba med innehållet då.

Vad är influencer marketing?

Influencer marketing innebär att du utnyttjar en influencers varumärke, räckvidd och publik för att marknadsföra ditt företag och dina produkter/tjänster. Influencers får produkter, varuprover och betalning i utbyta mot exponeringen. Det kan handla om fasta summor eller provision, t ex per klick eller slutfört köp.

För företagen är det ett sätt att snabbt och direkt göra ett nedslag i en relevant målgrupp med hjälp av en person som är inne i kretsen. Influencern får en extra inkomstkälla eller tillgång till intressanta nya produkter. Idag finns det plattformar inom influencer marketing som hjälper företag och influencers att hitta rätt matchning.

Och egentligen handlar det främst om två saker: matchning och ROI. Publiken och varumärket behöver matcha så pass att den visar intresse, samtidigt som exponeringen inte kostar så mycket att det är en dålig investering. Du behöver inte hitta en influencer – du behöver hitta rätt influencer!

Influencer – bra eller dåligt?

Idag känns det som att de flesta antingen älskar eller hatar influencers. För en riktig ung publik känns det som att de närmast är som någon slags rockstjärnor. Andra, såsom jag, har en mer kritisk inställning. Influencervärlden är ofta väldigt ytlig, och vi vet ganska lite om personerna vi följer, samtidigt som vi följer deras råd och låter dem influera oss.

En stor influencer har enorm påverkan, vilket faktiskt är ett stort ansvar. Och det kan missbrukas och ha negativt effekter. Det är en av flera anledningar att ha en kritisk inställning till influencers, och inte köpa allt de har att säga. När du använder en influencer associeras ditt varumärke med personen – det är alltså viktigt att det inte uppstår negativa situationer som drar ned dig på samma gång.

Det kan också vara bra att inte stirra sig blind på antalet följare. Visst, många följare är bra, men det handlar också om hur engagemanget och interaktionen ser ut.

Är jag en influencer? Var går gränsen?

Är jag en influencer? Jo, tydligen en microinfluencer på Instagram

I skrivande stund har jag över 12 000 följare på Instagram. Jag publicerar en hel del blogginlägg på olika två sajter och är aktiv på Facebook och LinkedIn. Ibland blir det också nyhetsbrev.

Innebär dessa aktiviteter att jag räknas som en influencer? Trots allt har jag ju en rejäl publik som tar del av mitt innehåll och påverkas av det. Jag vet faktiskt inte – egentligen antar jag det, i alla fall när det gäller min musik och ditt liv som digital nomad? Det är dock tveksamt om jag kan räknas som det inom digital marknadsföring.

Enligt den vedertagna definitionen är jag tydligen en microinfluencer på Instagram (5 000-25 000 följare).

Behöver du hjälp med digitalt content?

Sociala medier och influencer marketing är ett av många användbara verktyg inom digital marknadsföring. Men det är bara några av alternativen som finns där ute. Om du vill lyfta ditt digitala innehåll kan jag hjälpa dig.

Jag är en frilansande digital contentexpert som hjälpt många företag, t ex med copywriting, SEO, sociala medier, nyhetsbrev och annat. Intresserad? Kontakta mig genom att maila mig på nordstromstefan86@gmail.com eller lägg till mig på LinkedIn.


Stefan Nordström

Frilansare och konsult inom digital marknadsföring specialiserad på content marketing och sökmotoroptimering.

0 kommentarer

Lämna ett svar

Platshållare för profilbild

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *