Jobba med hashtags på Instagram

Publicerat av Stefan Nordström den

jobba med hashtags på Instagram

Hur optimerar du dina hashtags på Instagram för att få ut så mycket som möjligt av dina poster? Det tittar vi på här. Faktum är att det finns en hel del du kan göra, både för att få bättre spridning och för att göra arbetet effektivare.

Ibland kan hashtags kännas lite töntigt, men det är faktiskt en av de absolut viktigaste framgångsfaktorerna. Jag är en digital contentexpert och musiker som använt Instagram för att marknadsföra mig under en period. I skrivande stund har jag cirka 3 300 följare på Instagram. Här kommer mina tips för att jobba med hashtags på Instagram.

Av Stefan Nordström

Stefan Nordström - frilansande konsult inom digital marknadsföring som copywriting och SEO

 • Konsult inom digital marknadsföring
 • 8 års erfarenhet som in-house och frilansare
 • Expertområden: SEO, copywriting, nyhetsbrev, konverteringar, digital strategi
 • LinkedIn | Mail | Instagram

Vad är en hashtag?

En hashtag är ett sätt att kategorisera och göra det lättare att upptäcka innehåll på sociala medier, som t ex Instagram. Du kan blanda bokstäver, siffror och emojis. De är klickbara och när du klickar på en hashtag på Instagram får du se hela flödet för den tagen som innehåller populära och nya inlägg.

Är det värt att hålla på med hashtags på Instagram?

Låt oss börja med den andra mest centrala frågan: är det ens värt att hålla på med hashtags på Instagram? Går det att klara sig utan dem och ändå få fler följare? Jo, visst går det att få fler följare, men om du jobbar med hashtags på rätt sätt blir det mycket enklare. Du ökar din synlighet och om du jobbar smart syns du också för rätt målgrupp(er).

Hur många hashtags får du ha på Instagram?

Instagram tillåter maximalt 30 hashtags för varje post. Men betyder du att du behöver använda alla? Jag skulle säga att mellanvägen är bra. Visst, använd många, men det är också viktigt att de är relevanta. Mina poster brukar oftast hamna någonstans mellan 10 och 15. Ibland kan det också vara intressant att tagga konton (med @ istället för #), t ex när du pratar om någon som har ett Instagram-konto.

Var i dina poster ska du lägga hashtags?

ett sätt att placera hashtags på Instagram

Hashtags är inte snygga, så var i dina poster är det bäst att placera dem? Det är en smaksak och många contentskapare gör på olika sätt. En del lägger dem t ex som en kommentar på sin egen post. Min metod är att göra ett mellanrum följt av en rad med tre punkt-emojis och ytterligare ett mellanrum i posten. Nedan följer ett exempel.

Hitta dina associationer

När du marknadsför en produkt eller ett varumärke eller av annan orsak till öka din följarskara går det oftast att göra associationer åt många håll. Men hur hittar du rätt kopplingar så att du vet vilka hashtags du kan använda? Jo, några bra saker att utgå ifrån är:

 • Varumärken
 • Yrkestitlar
 • Kategorier (jag jobbar t ex mycket med musikgenre-hashtags)
 • Geografi, platser och evenemang (glöm inte att geotagga)
 • Aktiviteter
 • Årstider och högtider
 • Dagliga hashtags, t ex #throwbacktuesday/#tbt
 • Känslor (vilka vill du förmedla och associeras med?)

Vilka hashtags på Instagram är populärast?

När du börjar skriva in hashtags på Instagram ser du vilka som är populärast. Här kan du ofta hitta en hel relevanta tags som du kan börja använda. Det är bra att försöka få med alla de populäraste, men det kan också finnas en poäng att försöka dominera de med lägre konkurrens. Dessutom kan du lyckas lyfta en helt egen hashtag, speciellt om du t ex använder den i samband med en kampanj.

Kuriosa: populära hashtags (2020)

Men vilka hashtags på Instagram är allra mest populära? Jo då, det finns det faktiskt massa data kring!

Enligt Hootsuite är detta de 10 mest populära Instagram-hashtagarna 1 juni 2020:

 • #love (1,824 miljarder poster)
 • #instagood (1,143 miljarder poster)
 • #fashion (807,1 miljoner poster)
 • #photooftheday (792,4 miljoner poster)
 • #beautiful (657,4 miljoner poster)
 • #art (643,6 miljoner poster)
 • #happy (576,9 miljoner poster)
 • #photography (575,9 miljoner poster)
 • #picoftheday (569,4 miljoner poster)
 • #cute (564,9 miljoner poster)

Skapa en lista på hashtags

När du hittat dina hashtags är det dags att sammanställa en lista. Dela gärna upp dem i olika lämpliga kategorier. Om du vill göra det enklare för dig är det bra om du har dina hashtags redo på ett ställe du kan copy-pasta dem ifrån. Jag har t ex dem redo i min telefons notepad så att jag direkt kan lägga in dem i mina inlägg.

Vissa hashtags åker direkt in i mina musikinlägg nästan varje gång, andra hamnar i poster om resande, frilansande eller digital marknadsföring. Hur du än gör rekommenderar jag att du har dem redo, det kommer spara oerhört mycket tid.

Variera dina hashtags på Instagram

När du har din lista har du ett verktyg för att börja använda hashtags på ett strategiskt sätt. Jag tänker alltid så här: du vill ju synas lagom mycket på många olika hashtags för att dominera så många som möjligt. Dessutom har många av oss som håller på med Instagram flera olika konton.

Av denna orsak är det bra att använda listan för att sprida hashtagsen på ett systematiskt sett. Dagens post kanske får hälften av tagsen i en viss kategori, medan morgondagens får den andra hälften. På detta sätt maximerar du spridningen av ditt innehåll utan att synas dubbelt, samtidigt som du inte har för många hashtags.

Slutligen: jobba strategiskt och efter en contentplan

Nu vet du mer om du ska tänka kring hashtags på Instagram. Men det är bara en liten del av det som krävs för att lyckas. Sociala medier är ett maraton som du behöver jobba med på lång sikt. Därför krävs det att du jobbar strategiskt med ordentliga målsättningar. Sätt KPI:er och se till att de sammanfaller med dina övriga affärsmål.

Dessutom är det oerhört värdefullt att ha en övergripande contentplan på plats, till och med om du bara jobbar med Instagram. Då behöver du inte skaka fram idéer under tidspress. Om du ligger några veckor före med planeringen och har bra inlägg på plats kommer det att bli väldigt mycket enklare, och framför allt bättre!

Behöver du hjälp med digitalt content?

Sociala medier är en bara en av de saker jag håller på med, och jag antar att du håller på med digital marknadsföring i någon form om du tagit dig hit. Behöver du hjälp med digitalt content? Då kan du höra av dig till mig genom att lägga till mig på LinkedIn eller e-maila nordstromstefan86@gmail.com. Jag har hjälpt många företag med t ex copywriting, SEO, nyhetsbrev och sociala medier.

Andra blogginlägg om att lyckas med sociala medier:

10 tips för en LinkedIn-profil med fantastisk synlighet ->

Digital marknadsföring på YouTube ->

Marknadsföring av musik online ->


Stefan Nordström

Frilansare och konsult inom digital marknadsföring specialiserad på content marketing och sökmotoroptimering.

0 kommentarer

Lämna ett svar

Platshållare för profilbild

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *