Instagram Stories – det bästa sättet att få konverteringar?

Publicerat av Stefan Nordström den

Instagram Stories - det bästa sättet att få konverteringar?

Jag ser framför allt Instagram som en plats att bygga varumärke, men Instagram Stories är troligen det bästa sättet att få konverteringar och göra affärer på plattformen. Här tänkte jag gå in på varför jag tänker så, och hur du kan utforma din storys för att skapa nya affärer.

I skrivande stund börjar jag närma mig 8 000 följare på Instagram, och en del av hemligheten har varit att använda Stories på rätt sätt. Men mitt huvudsakliga expertområde är hemsidecontent, närmare bestämt copywriting och SEO (gärna på samma gång).

Av Stefan Nordström

Stefan Nordström - frilansande konsult inom digital marknadsföring som copywriting och SEO

  • Konsult inom digital marknadsföring/musiker
  • 8 års erfarenhet som in-house och frilansare
  • Expertområden: SEO, copywriting, nyhetsbrev, konverteringar, digital strategi
  • LinkedIn | Mail | Instagram

Länkar – den stora skillnaden med Instagram Stories

Den stora skillnaden mellan Instagram Stories och vanliga Instagram-inlägg är att du kan skapa klickbara länkar. Och när det gäller call-to-actions och konverteringar är detta det som gör den stora skillnaden. För vem vill klippa och klistra med något som detta (speciellt på en smartphone)?: https://www.stefan-nordstrom.com/sociala-medier/20-grymma-tips-for-att-fa-fler-foljare-pa-instagram/.

Nä, trodde inte det. Precis så ser det ut när du försöker lägga in länkar i inlägg – dessutom misstänker jag att det ändå sänker räckvidden. Profillänken är den enda platsen för en klickbar länk. Min erfarenhet är att ytterst få klickar på den, oavsett hur många gånger du säger ”link in bio”.

Korta videos funkar för övrigt fint för att driva trafik till YouTube eller andra videoplattformar där den längre versionen finns. Det är definitivt värt att formatanpassa och posta klipp där du promotar dina längre videos. Många gånger presterar dessa bättre för mig på Instagram än vad de gör på YouTube eller Facebook.

Vilka features är bäst för att driva trafik?

Omröstning - ofta mycket effektivt på Instagram Stories Länk på Instagram Stories Omröstning - ofta mycket effektivt på Instagram Stories

Instagram Stories har en mängd olika features, allt från omröstningar och frågor till textfält, länkar och Spotify-musik. Men vilka av dem är det egentligen som uppmuntrar till aktivitet och leder till konverteringar?

Länkfunktionen är så klart en av de features som bör användas mest; gärna så stort, tydligt och klickbart som möjligt. I min erfarenhet blir det allra bäst om du lyckas kombinera flera olika element på ett snyggt, enkelt och inbjudande sätt. När jag marknadsför musik blir det t ex ofta fritext, Spotify-musik och en länk på samma gång.

Omröstningar är också ett kanonsätt att skapa engagemang. För vem gillar inte att få tycka till? Enkelhet är ofta nyckeln på Instagram. Användarna scrollar igenom massvis av saker på en smartphone med ganska lågt engagemang; det gäller att inte tråka ut dem genom att krångla till det.

Återdelad Instagram Story från mitt konto

Glöm inte att du enkelt kan återdela stories där du blivit taggad. Det är t ex ett utmärkt tillfälle att visa att du ser dina fans och uppskattar dem. Jag försöker att återdela i princip alla stories jag blir taggad i då det ökar engagemanget och aktiviteten kring mitt konto.

Vad kan du kommunicera med Instagram Stories?

Det kanske är en dum fråga, för vad kan du egentligen inte kommunicera på plattformen? Stories fungerar egentligen för det mesta, så länge det är kortfattat och direkt. Gott om plats finns det inte, men det kan fixas genom att driva trafiken vidare till en hemsida, som t ex en landningssida.

För det första skulle jag dubbla upp i princip alla vanliga inlägg med Stories. Det är jätteenkelt att göra och ökar akvititeten och synligheten. Många gör det enkelt för sig genom att ta bild på sitt nya inlägg och skriva ”new post”, och det är ju inte så dumt egentligen, även om det inte direkt är ett under av kreativ höjd.

Framför allt handlar det om att skapa engagemang. Som contentmarknadsförare ser jag allt som gör att människor agerar som stora framsteg. När någon lägger tid på dina omröstningar och andra interaktiva stories är det ett stort steg i rätt riktning; något du sedan kan utnyttja för att få leads och göra affärer vid ett senare tillfälle.

Hashtaga och tagga konton friskt

Instagram Stories är också ett bra tillfälle att få lite extra uppmärksamhet genom hashtags och kontotags. När du taggar ett konto i din story dyker det upp i deras inkorg. Om du har tur kanske de återdelar din story och sprider den till ännu fler, dessutom helt rätt målgrupp.

Hur som helst är det ett utmärkt sätt att få extra mer spridning och uppmärksamhet – dessutom kan det se snyggt ut om du ger någon cred i din story. Inom musik på Instragram är detta mycket vanligt, och många kända musiker och band är dessutom villiga att interagera.

Min andra erfarenhet av Instagram Stories

Konverteringar är dock bara en av orsakerna att använda Instagram Stories så mycket som möjligt. Plattformens algoritm är nämligen väldigt fokuserad på aktivitet. När mitt Instagram-konto rusade som mest repostade jag ett gäng reaktioner på min nya låt. Som mest kanske det blev ett tiotal om dagen.

Helt plötsligt ledde det till att jag fick tre-fyra gånger fler följare per dag än vanligt. Men jag höjer ett varningens finger för att det också måste vara relevant. Aktivitetet i sig är inte nyckeln – det gäller att vara aktiv på ett sätt som engagerar och interagerar med andra användare.

Skapa snygga kategorier

Slutligen: om du publicerar många Instagram Stories är det läge att skapa snygga kategorier som du delar in dem i. Gör tydliga och spännande kategorier där du lägger alla dina nya stories. På så sätt kan nya besökare enkelt hitta det innehåll de är intresserade av.

Behöver du hjälp med digitalt content?

Instagram Stories och annan marknadsföring på sociala medier är bara en liten del av content marketing. Behöver du hjälp att förbättra din digitala närvaro och få fler kunder? Då har du kommit rätt! Jag är en frilansande contentexpert som hjälpt många företag med digital marknadsföring. Intresserad? Hör av dig till mig genom att lägga till mig på LinkedIn eller maila nordstromstefan86@gmail.com.

Fler blogginlägg om marknadsföring på sociala medier:

20 grymma tips för att få fler följare på Instagram ->

Emojis på sociala medier – ett viktigt verktyg ->

Är det SEO eller sociala medier som är värt att satsa på? ->

15 tips för bättre texter på webben och sociala medier ->


Stefan Nordström

Frilansare och konsult inom digital marknadsföring specialiserad på content marketing och sökmotoroptimering.

0 kommentarer

Lämna ett svar

Platshållare för profilbild

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *