Digital marknadsföring på YouTube

Publicerat av Stefan Nordström den

youtube

YouTube är en av många kanaler där det kan vara bra att bedriva digital marknadsföring. Men när ska du välja YouTube och när ska du välja bort det, och hur optimerar du ditt innehåll för att bygga varumärke och sälja?

Här är mina tankar och erfarenheter kring YouTube. Jag är en digital marknadsförare och musiker som jobbat en hel del med plattformen.

Av Stefan Nordström

Stefan Nordström - frilansande konsult inom digital marknadsföring som copywriting och SEO

 • Konsult inom digital marknadsföring
 • 8 års erfarenhet som in-house och frilansare
 • Expertområden: SEO, copywriting, nyhetsbrev, konverteringar, digital strategi
 • LinkedIn | Mail | Instagram

YouTube som digital kanal

YouTube är en digital marknadsföringskanal som kan ge stor effekt om du använder den på rätt sätt. Det har t ex varit den mest framgångsrika kanalen när jag jobbat med att marknadsföra musik.

Även mer renodlat kommersiella varumärkesbudskap kan få organiska views på YouTube, förutsatt att de är tillräckligt intressanta för användarna. Om du inte lyckas organiskt kan du fortfarande använda YouTube genom att köpa trafiken istället.

Det du gör på YouTube bör vara del av den övergripande contentplanen för sociala medier så att den synkas med övrigt innehåll som t ex ingår i kampanjer. Tänk på att du kan använda dig av SEO-taktiker på YouTube, men det finns också andra kreativa sätt för att få fler tittare och följare. Häng så får du veta mer om vad som fungerat för mig. Artikeln kommer att ta upp dessa områden:

 • SEO
 • Vlog (videoblogg)
 • Samarbeten
 • Kommentarer
 • Thumbnails
 • Videolängder
 • Följare (subscribers)
 • Samspel med andra digitala kanaler och övergripande strategi

SEO (sökmotoroptimering) på YouTube

SEO (sökmotoroptimering)

SEO handlar inte bara om Google och andra sökmotorer på webben. Det finns en hel del sätt att jobba med sökmotoroptimering (SEO) på YouTube. Rent generellt är det lättare att ranka högt på YouTube än på Google, vilket gör att det kan vara intressant att experimentera med. Dessutom syns videos från YouTube ofta i Google-sökningar.

Precis som har hemsidor har YouTube-videor många olika typer av metataggar som du kan jobba med. Optimera dessa för att ranka högt på YouTube (och i förlängningen Google). Några exempel är:

 • Filmens filnamn
 • Videons titel
 • Beskrivning (description)
 • Playlist(s)

Blogga på YouTube (vlog)

Det finns otroligt många vlogs (videobloggar) på YouTube. Oftast syns bara de lyckade exemplen. Om du verkligen har en bra vlog-idé kan det vara ett bra sätt att lyfta en produkt eller ett varumärke. Det kan också vara en hobbyverksamhet som växer till ett företagskoncept. Du måste dock göra något speciellt; det finns verkligen oceaner med resebloggar, musikbloggar och liknande på YouTube.

Det viktigaste är att nischa dig och hitta det du är riktigt bra på. Det måste samtidigt vara ett ämne som är tillräckligt populärt för att dra till sig tillräckligt med tittare. Många framgångsrika vlogs är av individuella entreprenörer, men jag tycker inte att det är ett hinder för att företag och andra individer ska kunna använda formatet. Några av mina favoriter goda framgångsexempel är:

De enorma antalet tittare och prenumeranter gör det helt klart till en lockande idé även för företag.

Samarbeten med andra kanaler eller skapare

Ett sätt att ta sig igenom bruset på YouTube kan vara att samarbeta med andra kanaler eller innehållsskapare. När jag marknadsfört musik har jag letat passande kanaler och bett dem publicera mina låtar. Jag har också publicerat låtar från mina vänner band på min kanal. Videos där man samarbetar på något sätt får en större potential. Alla saker jag testat inom detta område har varit win-wins där båda parter känt sig nöjda.

Svara på dina kommentarer

youtube svar och engagemang

Kommentarer är ett viktigt tecken på engagemang. Svara på så många som möjligt, både positiva och negativa. Ett ”tack, vad kul” räcker ofta och kan leda till ytterligare engagemang. Kommentarsfältet är också ett naturligt sätt att länka vidare till innehåll.

När jag marknadsför musik på YouTube får jag ofta in en länk till Bandcamp eller en ny låt när jag svarar på en kommentar. Detta känns genuint samtidigt som det blir som en bestående call to action i kommentarsfältet. Dessa saker gör skillnad, både gällande kundens upplevelse och antalet leads.

YouTube-thumbnails

Trots att det finns många fina thumbnails på YouTube kan jag tycka att det inte läggs ned tillräckligt mycket arbete på dem. Många gånger är jag själv skyldig till att välja ett av de tre stillbildsalternativen som erbjuds när man laddar upp en YouTube-video. En thumbnail kan avgöra en videos popularitet fullständigt.

Om det inte finns en snygg stillbild, lägg ner 15 minuter på att göra en kanonbra thumbnail. Det är värt det! Se dock till att den representerar videons innehåll på ett bra sätt. Clickbait straffar sig snabbt på YouTube eftersom de utvärderar hur länge användarna tittar på en video och bl a värderar dem efter det.

Långa videos

YouTube gillar långa videos. Men varför presterar långa videos bättre? Genomsnittlig längd per tittare är en viktig del av YouTubes algoritm. En lång video har bättre möjligheter att få långa views. Du bör dock inte göra så långa videos att det tummar på kvaliteten. Då tappar du istället genomsnittslängd per tittare för att de stänger av tidigt.

Om du marknadsför musik via YouTube bör du tänka på att lägga upp fulla album som videos. Dessa presterar i min erfarenhet mycket bättre än låtar, tack vare en längre genomsnittstid per view. Det går även att göra längre videos genom att samla ihop annat material.

Varför inte ladda upp t ex höjdpunkter, introduktioner eller andra välmotiverade orsaker till långt material? Det finns gott om utrymme att vara kreativ med långa videos.

Följare (subscribers)

youtube subscribe

YouTubes vanligaste CTA (call to action) är att börja följa kanalen. Om du är följare får man direkt upp kanalens videos i sitt flöde (i den mån algoritmen vill det, så klart). Det är alltså oerhört värdefullt att försöka fånga så många följare som möjligt bland sina tittare.

Även om det i min erfarenhet inte alltid garanterar jättemånga views så är det sätt att hålla kanalen relevant. Sen är det upp till innehållet att fånga användarens uppmärksamhet till den grad att den tittar på videon.

Hur får man flera följare på YouTube genom sina videos?

Det bästa sättet är givetvis att uppmana användaren att börja följa kanalen. Man kan göra det genom YouTubes verktyg, t ex kan man adda CTA-knappar i videon under vissa tider. Ett ännu bättre sätt är ofta att uppmana användaren att subscriba i videon. Du kan göra det i videons text eller grafik, eller säga det i videon. Men det är allra viktigaste är att regelbundet publicera innehåll av riktigt hög kvalitet.

Delningar i andra digitala kanaler

Om man vill få trafik till sina YouTube-videos är det viktigt att dela dem i alla lämpliga kanaler man kan hitta. Facebook och Twitter är en god början. Ofta finns det kreativa vägar att gå med delningar, t ex att posta i nischade grupper eller influencers som kan uppskatta videons innehåll. Dessa kan sprida videon till en bredare krets och göra att den når fler i målgruppen.

När bör du välja – eller inte välja – att jobba med YouTube?

YouTube har många fördelar som marknadsföringskanal. Men det är också en hel del jobb. Därför är det bra att ställa jämföra den med andra digitala kanaler och fundera på var din målgrupp finns någonstans. Om du väljer att jobba med YouTube, gör det ordentligt – våga välja bort vissa kanaler!

Behöver du hjälp med digital marknadsföring?

Behöver du någon som kan hjälpa dig med det digitala? Då har du kommit rätt! Jag är en frilansande contentkonsult som hjälpt många företag med copywriting, SEO, nyhetsbrev och mycket annat. Intresserad? Kom i kontakt med mig genom att lägga till mig på LinkedIn eller maila nordstromstefan86@gmail.com.

Fler inlägg om digital marknadsföring:

SEO-copywriting – att skriva för sökmotorer ->

15 saker som kännetecknar bra content ->

20 grymma sätt att få fler följare på Instagram ->

Hur lång tid tar SEO? ->


Stefan Nordström

Frilansare och konsult inom digital marknadsföring specialiserad på content marketing och sökmotoroptimering.

0 kommentarer

Lämna ett svar

Platshållare för profilbild

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *