Att jobba med sociala medier utan att tycka om sociala medier

Som digital marknadsförare och musiker måste jag jobba med sociala medier. Det finns helt enkelt inget alternativ om jag vill få nya kunder och bygga mitt varumärke. Men betyder det att jag måste tycka om sociala medier, och hur påverkar det mig egentligen?
Det är något jag funderar mycket över, så varför inte dela med mig av mina tankar? Många av oss strävar ju trots allt efter att skapa unikt content, och ett av de bästa sätten är att dela med sig av personliga erfarenheter.
Dessutom är jag rätt så nyfiken på om andra digitala marknadsförare, frilansare och contentskapare känner sig som jag. Hur är det för dig att jobba med sociala medier? Är du egentligen less på det, eller är det fortfarande roligt att skapa content?
Av Stefan Nordström
- Konsult inom digital marknadsföring
- 8 års erfarenhet som in-house och frilansare
- Expertområden: SEO, copywriting, nyhetsbrev, konverteringar, digital strategi
- LinkedIn | Mail | Instagram
Hur jag började jobba med sociala medier
Så länge jag kan minnas har jag haft profiler på Facebook, LinkedIn och YouTube. Men det var när jag började etablera mig som digital marknadsförare jag började tänka på min aktivitet i termer av marknadsföring.
Det var också då jag fick upp ögonen för dess potential. Det gav ju båda sidorna av mig – marknadsföring och musik – möjlighet till direkt kontakt med intressenter, kollegor och potentiella kunder.
I takt med att jag lärde mig mer fick jag blodad tand och började bygga mina konton genom febril aktivitet. Bildbanker och idélistor skapades, större koncept diskuterades och Q&A-sessioner genomfördes. Något av ett influencertänk hamnade i mitt huvud, och jag satsade allt hårdare på det.
Att jobba med sociala medier – vad folk tror och verkligheten
För utomstående verkar det ofta enkelt att jobba med sociala medier. Det är bara att ”pumpa ut content” och håva in uppmärksamheten och pengarna. Men jag skulle säga att det är långt ifrån sanningen.
Tvärtom är det ett evigt, krävande race för att komma på nytt innehåll som är engagerande. Dessutom är plattformarna fulla med duktiga contentskapare med god koll på såväl visuellt och skrivande som det mänskliga och engagerand. Och när du väl börjat lägga ned tid och energi på att bygga en närvaro vill du ju inte sluta.
I mitt inlägg om att ta semester som frilansare tar jag upp en del av detta: det blir lätt ett hjul som aldrig slutar snurra. Jag misstänker att många som jobbar med YouTube och Instagram känner en konstant press, och jag undrar verkligen om de får en paus. Detta bekräftades när YouTube-kändisen Ola Englund svarade på min fråga om ämnet med att han också har svårt att komma ifrån sociala medier-trycket.
Det är verkligen en aktivitet som orsakar stress och riskerar din mentala hälsa. Och dessutom gör ju de flesta sitt sociala medier-jobb utan att tjäna pengar på det. Sammantaget är det faktiskt en krävande aktivitetet som kräver både kompetens, engagemang och skarpa gränsdragningar.
Balansen mellan marknadsföring och ändlöst scrollande
Mitt främsta problem med allt detta går att formulera ungefär så här: det är närmast omöjligt att använda sociala medier som marknadsföringskanal utan att dras med i allt det negativa. Ytligheten, det ändlösa scrollandet, negativiteten och dess kassa inverkan på den mentala hälsan kommer – vad du än gör och hur du än försöker sätta stopp.
Visst, det hjälper att ta pauser från sociala medier och koppla ifrån helt. Men det går ju lika fort innan vi är tillbaka. Och det är svårt att komma undan det negativa. Det räcker ju inte att bara posta och vara nöjda. Om vi ska skapa framgångsrika sociala medier-konton behöver interagera med följare och andra konton.
Visst, andra kanske har bättre självdisciplin. Personligen blir jag snabbt dock indragen i allt det negativa sociala medier innebär igen.
Någonstans blev jag helt enkelt less på alltihop. Pressen att komma på 2-3 engagerande Instagram-poster under en period när jag i ärlighetens namn inte gör så mycket intressant. Pusslet att få till ett bra hantverk i pauserna (som hade behövt vara pauser, inte mer skrivande) mellan frilansjobbandet.
Beslutet blev att sluta med Instagram under en längre period, eller i alla fall tills jag vill bli aktiv igen. Inte att jag måste (idag är jag tillbaka, och passerade precis 5 000 följare).
Men kan du jobba med sociala medier utan att tycka om sociala medier?
Nu har jag börjat komma ifrån ämnet. Knäckfrågan var ju denna: kan du vara bra på marknadsföring i sociala medier utan att tycka om sociala medier? Jag skulle nog säga ja på den frågan.
Det är ju kanon om du tycker om sociala medier när du jobbar med det, men jag tror inte att du måste det för att skapa snygga och engagerande inlägg. För mig handlade det mer om att begränsa min personliga närvaro – att jobba åt kunder är en helt annan sak.
Behöver du hjälp med digital marknadsföring?
Det skulle kännas lite ironiskt att erbjuda hjälp med sociala medier i detta läge (och ärligt talat är det inte det jag är bäst på). Men däremot hjälper jag gärna till med mina främsta expertområden: copywriting och SEO. Om du behöver hjälp med digitalt content så kan jag hjälpa till.
Jag är en frilansande contentexpert som hjälpt många företag med innehåll. Intresserad? Eller vill du dela med dig av dina erfarenheter kring att jobba med sociala medier? Oavsett syfte skulle det vara kul att höra av dig! Gör det genom att lägga till mig på LinkedIn eller maila nordstromstefan86@gmail.com.
Mer om att jobba med sociala medier från bloggen:
Den ultimata guiden till att marknadsföra sig själv ->
15 saker som kännetecknar bra content ->
0 kommentarer