20 grymma tips för att få fler följare på Instagram

Publicerat av Stefan Nordström den

få fler följare på Instagram

Hur går du egentligen till väga för att få fler följare på Instagram? Jo, det finns flera olika metoder – här tittar vi på 20 av de bästa. Många tror att det främst handlar om att köpa följare, en lurig metod som kan resultera i såväl lågt engagemang som att du blir avstängd. Istället är det bättre att, som på andra sociala medier, ägna sig åt god digital marknadsföring.

Personligen har jag en rätt kluven syn på Instagram, främst tack vare min känsla kring att plattformen är så ytlig. Dock har jag inget val förutom att vara aktiv på plattformen, då jag gör mitt bästa för att marknadsföra mig själv som musiker, digital marknadsförare och digital nomad.

Under den period jag experimenterat med plattformen har jag fått fler följare på Instagram i en ganska stabil takt, framför allt genom att applicera det jag tidigare lärt mig inom digital marknadsföring. Men vad är egentligen god digital marknadsföring på sociala medier, och hur kan du bästa applicera den för att få fler följare på Instagram? Häng med så tittar vi på 20 metoder för att bygga din målgrupp.

Läser du snabbt? Här är de 20 tipsen i en punktlista:

 1. Professionellt konto
 2. Hitta rätt nisch eller nischer
 3. Hög bildkvalitet
 4. Posta kontinuerligt
 5. Posta vid rätt tidpunkter
 6. Engagerande bildtexter
 7. Emojis
 8. Rätt hashtags
 9. Sök upp rätt typ av följare och målgrupper
 10. Våga vara annorlunda
 11. Geotagga
 12. Synka med strategi och andra digitala plattformar
 13. Formatanpassa content från andra kanaler
 14. Ha en contentplan
 15. Prata med dina följare för att skapa ytterligare engagemang
 16. Stories
 17. Gå live
 18. Annonsering
 19. Envishet och långsiktighet
 20. Anlita en expert

Av Stefan Nordström

Stefan Nordström - frilansande konsult inom digital marknadsföring som copywriting och SEO

 • Konsult inom digital marknadsföring/musiker
 • 10 års erfarenhet som in-house och frilansare
 • Expertområden: SEO, copywriting, nyhetsbrev, konverteringar, digital strategi
 • LinkedIn | Mail | Instagram

1. Professionellt konto

Om du vill kunna annonsera och mäta dina insatser på Instagram behöver du byta till ett professionellt konto. Dels kan du välja att ha ett så kallat kreatörskonto, dels kan du välja ett företagskonto. Digitalsnack.se förklarar detta mycket bra i sitt blogginlägg om kontotyper på Instagram – ta en titt där om du vill veta mer om de exakta skillnaderna.

2. Hitta rätt nisch eller nischer

Lyckad marknadsföring handlar om att nischa sig och satsa på rätt målgrupper, för om du försöker nå ut till alla slutar det oftast med att du istället inte når ut till någon alls. Visst kan du variera lite beroende på dina intressen, men håll det inom vissa ramar. Exempelvis försöker jag inkludera olika delar av min personlighet som musik, frilansande och resor.

Men om du vill representera din personlighet bör du definitivt avgränsa på ett bra sätt – dels för att inte tråka ut följare med ett visst intresse, dels för att nischa dig i Instagrams ögon.

3. Hög bildkvalitet

Det kan tyckas självklart, men för att växa på Instagram behöver du regelbundet bidra med bilder av hög kvalitet. Här kan jag personligen ibland synda med lite halvdana bilder för att hålla igång aktiviteten. Förhoppningsvis kan det ibland ha motsatt effekt och faktiskt stå ut bland alla professionella foton i feeden.

4. Posta kontinuerligt

Att vara kontinuerlig är viktigt, oavsett om du bloggar eller håller på med sociala medier. Ha ett mål att posta en gång om dagen eller liknande så att dina följare vet när de ska förvänta sig något nytt. Denna förväntning gör också att du själv pushas till att skapa och posta nytt content.

5. Posta vid rätt tidpunkter

När du valt någon av kontotyperna jag pratade om i punkt 1 finns det möjlighet att se statistik. Använd den för att se när dina följare är mest aktiva och engagerade. Men varför är det värt att titta på detta?

Jo, engagemanget på plattformar som Instagram varierar nämligen kraftigt mellan olika målgrupper. Vissa är som mest ”med” under jobbtimmar, medan andra engagerar sig på kväller eller helger. Tidpunkten kan verkligen göra skillnad för hur väl din post tas emot.

6. Engagerande bildtexter

En bild är ofta bara hälften av en bra Instagram-post. Bildtexten är ett utmärkt tillfälle att twista till den och göra den mer engagerande, exempelvis genom att ställa en fråga, beskriva bakgrunden till bilden eller referera till något annat. Många som inte riktigt har koll på Instagram postar grymma bilder utan bildtexter och hashtags, och då blir det svårt att hitta nya följare.

7. Emojis

emojis - ett sätt att få fler följare på Instagram

Emojis är ett snabbt och enkelt sätt att uttrycka sig på sociala medier. Dessutom står de ut bättre än renodlad text. Använd dem, både i bildtexter och reaktioner! Ibland räcker det faktiskt med ett par emojas för att förmedla sin reaktion, och dessutom bli synlig på andras poster och profiler.

8. Rätt hashtags

Hashtags är en stor del att få fler följare på Instagram. Men hur ska du tänka för att få till det på bästa sätt? Jo, framför allt på några saker. Dina hashtags behöver vara relevanta för dig och din målgrupp, samtidigt som de är tillräckligt stora för att göra dina poster synliga. Dessutom är det bra att variera hashtags mellan olika bilder för att synas i olika flöden. Det är faktiskt absolut inte överkurs att skapa ett dokument med hashtags som på olika sätt är relevanta. Då blir det lättare att planera och rikta ditt content mot målgruppen på ett strukturerat sätt.

En kreativ lösning är att bygga egna hashtags genom sina poster – många företag har gjort lyckade kampanjer genom denna metod.

9. Sök upp rätt typ av följare och målgrupper

min Instagram

Uppsökande av andra användare på sociala medier kan framstå som tidskrävande och lite stalkigt. Men samtidigt visar det sig ofta vara ett bra sätt att jobba. Hitta de med liknande intressen, influencers såväl som vanliga användare, och börja följa dem

På denna väg har jag hittat många nya Instagram-följare som upptäckt min musik – troligen hade många av dem aldrig annars kommit i kontakt med den. Du kan framför allt se att någon använt denna teknik genom att den följer fler än den är följd av. Det kan se lite kasst ut när du har fler följda än följare, men samtidigt är det ett bra sätt att bygga ditt konto – förutsatt att du använder sunt förnuft och följer relevanta användare i lagom omfattning.

Glöm inte att söka efter potentiella kontot att följa bland de som gillar dina poster eller tittar på dina videos. Här kan det finnas guldkorn, dessutom är de ofta från din målgrupp.

10. Våga vara annorlunda

Instagram svämmar över av professionella och genomtänkta foton. Ju bättre alla blir på att framhäva sig snyggt och prydligt, desto viktigare blir det att göra något som är annorlunda. Det finns mycket att vinna om du vågar dig på ett helt annat bildspråk eller långsiktiga teman som binder ihop dina poster.

11. Geotagga

Det är ganska vanligt att hoppa över geotaggen, trots att det är ett sätt att göra din Instagram-post mer synlig. Om du lägger upp något som är tagen på en tydlig plats bör du geotagga, det är trots allt ytterligare ett sätt för potentiella följare att hitta dina poster.

12. Synka med strategi och andra digitala plattformar

Många som jobbar med Instagram gör det som en del av en större digital strategi. Då behöver du se till att tonaliteten och det övergripande varumärkesspråket matchar; det ska kännas som att samma person pratar på alla plattformarna. Dessutom är det viktigt att alla eventuella intressenter är medvetna om vad som postas i olika kanaler.

13. Formatanpassa content från andra kanaler

De allra flesta som vill ha fler följare på Instagram jobbar med andra kanaler, som t ex YouTube och Facebook. Och då finns det ofta content som faktiskt skulle funka utmärkt på Instagram, efter lite anpassning vill säga.

Personligen har jag tagit mina långa musikvideos där jag spelar igenom låtar och skapat tre till fyra 30-sekundersvarianter med intressanta delar för Instagram som jag sedan lagt på telefonen och portionerat ut. Detta har fungerat alldeles utmärkt – innehåll som inte ens gjorts för Instagram kan bli till ett flertal poster!

14. Ha en contentplan

Så fort du börjar arbeta med Instagram och andra digitala kanaler upptäcker du att det är mycket som ska postas och samordnas. Och det allra bästa sättet att undvika kaos och dessutom få ut det bästa av sitt innehåll är att ha en contentplan. Dessutom gör en innehållsplan att du kan komma på planer för att hypa dina Instagram-aktiviteter, t ex genom att göra nedräkningar eller behind the scenes-material innan du ska släppa något stort.

15. Prata med dina följare för att skapa ytterligare engagemang

De allra flesta Instagram-poster får några kommentarer eller reaktioner. Svara på alla som känns relevanta för att engagera och driva diskussionen vidare. Dessutom är det ett sätt att bli mer personlig med dina följare. Ofta räcker det med korta, enkla svar för att skapa mer engagemang.

16. Stories

Instagram Stories är ett utmärkt komplement till det vanliga bildflödet, speciellt om du lär dig att använda det på ett rätt sätt. Det kan t ex vara ett perfekt sätt att hypa kommande poster eller aktiviteter genom att lägga upp behind the scenes-material. Dessutom går det att göra polls i storeis, något som kan vara mycket engagerande och affärsdrivande om du ställer rätt frågor.

17. Gå live

Precis om på Facebook går det att gå live på Instagram. Det kan vara ett utmärkt tillfälle att göra något oväntat, förutsatt att du har något att berätta eller göra så klart. Exempelvis kan du ha live-Q&A’s där du svarar på frågor. Om du har en plan för vad du ska göra när du går live kan vara ett sätt att få tätare kontakt med dina fans och att få i förlängen få fler följare.

18. Annonsering

De flesta sociala medier får en alltmer strypt organisk räckvidd, i syfte att fler ska betala för den genom annonsering. Därför kan du behöva lägga pengar på att synas på Instagram, i alla fall om du har en budget för det och lite större planer i åtanke.

För mig som har bakgrund i organisk digital marknadsföring kommer det organiska alltid först, men annonser kan vara ett bra sätt att boosta engagemanget och få fler följare.

19. Envishet och långsiktighet

Likt så mycket annat inom content marketing är envishet och långsiktighet en viktig ingrediens för att lyckas på Instagram. Oavsett om du är duktig kommer det att ta tid. Eftersom det är mer av ett maraton än en sprint behöver du alltså ha tålamod och tänka långsiktigt. Instagram värderar om du håller dig aktiv på ett stadigt sätt.

20. Anlita en expert

Visst går att det att få fler följare på Instagram alldeles på egen hand, men ett ännu bättre sätt är att ta hjälp av en expert på sociala medier. Dels kan du anlita en en som sköter om hela din Instagram enligt dina önskemål, dels kan du få konsulthjälp av en som hjälper dig att optimera dina poster, t ex för att få fler följare.

Behöver du hjälp med följare på Instagram eller annan digital marknadsföring?

Behöver du hjälp med material som ger dig fler följare på Instagram, eller kanske något annat inom digital marknadsföring? Kontakta mig så tar vi en titt på det! Enklast är att lägga till mig på LinkedIn eller e-maila på nordstromstefan86@gmail.com.

Annat från bloggen:

SEO-copywriting – att skriva för sökmotorer ->

Vad är content marketing och hur fungerar det? ->

20 tips för att lyckas med dina nyhetsbrev ->

Allt om interna länkar ->


Stefan Nordström

Frilansare och konsult inom digital marknadsföring specialiserad på content marketing och sökmotoroptimering.

0 kommentarer

Lämna ett svar

Platshållare för profilbild

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *