10 tips för en LinkedIn-profil med fantastisk synlighet

En bra LinkedIn-profil har blivit en av de bästa sätten att hitta nya uppdrag och skapa nya yrkeskontakter. Plattformen verkar bara bli allt populärare, och i takt med det söker sig allt fler företag och rekryterare till den.
Många optimerar dock inte sin LinkedIn till fullo, och det är synd. För om du maximerar sin LinkedIn-profil kan man få långt fler besök och värdefulla kontakter. Exempelvis har jag som frilansande copywriter fått in en hel del uppdrag genom plattformen. I denna artikel hittar du 10 tips för att maximera hur många som hittar din LinkedIn-profil.
Om Stefan Nordström
Konsult inom digital marknadsföring
7 års erfarenhet
Expertområden: SEO, copywriting, nyhetsbrev, konverteringar, digital strategi
nordstromstefan86@gmail.com
https://www.linkedin.com/in/stefan-nordstr%C3%B6m-9689bb5b/
1. Gör din LinkedIn-profil detaljerad och komplett
Det finns ofta mycket man kan säga om sin karriär och sin utbildning. Mycket av det är dessutom nyckelord som matchar det rekryterare letar efter. Många nöjer sig med ett par meningar om olika jobb där man kunde säga mycket mer av värde. Var inte rädd att gå in på specifika arbetsuppgifter och vad du framför allt tog med dig från det arbetet.
Glöm inte att lägga till övriga relevanta kunskaper och erfarenheter, som t ex:
- Kurser
- Volontärarbete
- Språk
- Fritidsprojekt som kan vara relevanta för arbetslivet
2. Lägg extra mycket krut på summeringen
Summeringen är den plats på LinkedIn där man verkligen har möjlighet att sälja sig själv. En bra summering bör bygga vidare på det man sagt i sin headline. Den bör fokusera på erfarenheter, specialkunskaper och värdefulla höjdpunkter. Summeringen är definitivt ett läge att direkt bevisa varför man står ut bland andra profiler på LinkedIn.
3. Använd ett professionellt foto
Mycket är vunnet direkt om man väljer ett profesionellt och inbjudande foto till sin LinkedIn-profil. Det är ofta det första intrycket någon får av dig tillsammans med titeln och summeringen. Glöm inte att du även kan inkludera en bakgrund. Bakgrunden kan vara ett bra sätt få med något om vad du är specialist på eller något du åstadkommit.
4. LinkedIn-SEO – jobba med nyckelord
SEO på LinkedIn skiljer sig inte så mycket från sökmotoroptimering på en vanlig hemsida. Man har inte samma möjlighet att strukturera artiklar med snygga rubriker och interna länkar. Däremot har man samma möjlighet att skriva flytande text som både är läsbar och lockande för sökmotorer.
Ta ett steg tillbaka och tänk på de jobbtitlar och kunskaper du önskar att erbjudanden kring. Försök att inkludera dessa på ett naturligt sätt så mycket som möjligt i profilen. Många gånger finns det möjlighet att utveckla det man uppnått i tidigare jobb och utbildningar genom att bli mer specifik.
5. Få så många rekommendationer som möjligt i din LinkedIn-profil
En LinkedIn-profil med mängder av rekommendationer står ut, och syns dessutom högre upp bland sökresultaten. Vem skulle inte t ex inte vilja anlita en konsult inom digital marknadsföring med ett 50-tal rekommendationer från kunder och kollegor?
Ett sätt att få fler rekommendationer är att rekommendera sina kontakter. Man kan även göra en ”deal” där man rekommenderar varandra. Det är dock viktigt att rekommendationerna innehåller saker som man vill optimera sin LinkedIn-profil mot. Givetvis behöver de också vara sanna.
Man kan också själv välja vilka rekommendationer som syns för att optimera det mot det man önskar synas mest inom. Om du specifikt söker jobb inom SEO, se till att visa rekommendationer från respekterade kollegor inom just den branschen som pratar om vad du uppnått inom den.
6. Uppdatera din LinkedIn-profil regelbundet
Likt många andra sociala medier värderar LinkedIn profiler som uppdateras ofta. Det kan vara värt att gå in och fräscha upp detaljer i profilen då och då för att visa att man håller sig aktiv. Om inte annat kan det vara ett sätt att upptäcka relevanta saker som man missat att lägga in på LinkedIn.
7. Utyttja möjligheten att lägga in länkar
Man har många möjligheter att lägga in externa länkar i sin LinkedIn-profil. Om man har en personlig hemsida eller en blogg kan det absolut vara något som är värt att lägga in på LinkedIn som ett sidoprojekt. En länk från LinkedIn kan höja din sidas auktoritet och det kan också vara ett sätt att driva trafik till den.
8. Gör färdighetstest på LinkedIn
LinkedIn har mängder med färdighetstest för de som besitter praktiska kunskaper. Det kan absolut vara positivt att göra dessa och bevisa vad man kan inom relevanta områden. Man kan även välja att visa vilka man gjort som en del av sin profil, vilket kan vara ett sätt att få in ytterligare nyckelord och tillitssignaler.
9. Bli en aktiv användare
Uppdaterade profiler är inte den aktiviteten som leder till en synligare LinkedIn-profil. Om du skapar eller hittar relevant innehåll, var inte rädd för att dela det på LinkedIn. Det finns även nischade grupper för olika yrkesområden där man har möjlighet att dela erfarenheter och skapa kontakt. Det är dock viktigt att göra det i lagom omfattning. LinkedIn är inte Facebook!
10. Hoppa över generiska uttryck
Det finns mängder med generiska uttryck som gör sig lika illa på LinkedIn som de gör i traditionella CV:n. Skippa klassiker som ”motiverad”, ”dynamisk” och kreativ i största möjliga mån för att inte försvinna i uppsjön av liknande profiler.
Läs mer:
En guide till att skriva fantastiska blogginlägg ->
Hur marknadsför man sin musik digitalt? ->
Digital marknadsföring inom läkemedel ->
SEO-copywriter; att skriva för sökmotorer ->
0 kommentarer