Verktyg inom webbanalys och SEO-uppföljning

Publicerat av Stefan Nordström den

Verktyg inom webbanalys och SEO-uppföljning

Vad finns det för verktyg inom webbanalys och SEO som kan vara nyttiga för att sätta upp mål och följa upp din digitala marknadsföring? Vilka bör du satsa på? Vad bör du tänka på när du väljer verktyg? Här tittar vi närmare på allt det.

Av Stefan Nordström

Stefan Nordström - frilansande konsult inom digital marknadsföring som copywriting och SEO

  • Konsult inom digital marknadsföring/musiker
  • 10 års erfarenhet som in-house och frilansare
  • Expertområden: SEO, copywriting, nyhetsbrev, konverteringar, digital strategi
  • LinkedIn | Mail | Instagram

Google Analytics eller Adobe Analytics

olika trafikkällor i Google Analytics

Det centrala verktyget inom webbanalys är att ha Google Analytics eller alternativet Adobe Analytics på plats för att följa upp trafiken. Analytics ger dig detaljerad information om besökare, deras beteende, konverteringar och mycket mer. Verktygen erbjuder olika rapporter och verktyg för att förstå webbplatsens prestanda. Google Analytics är gratis och enkelt att lägga in på din sajt med hjälp av JavaScript eller plugins.

SEMRush, Ahrefs eller liknande

SEMRush - ett vanligt verktyg inom webbanalys och SEO

Om du vill göra framsteg inom SEO och få mer organisk trafik eller uppslag till annonser är det med bra ett verktyg som SEMRush eller Ahrefs. Båda dessa är kompletta verktygslådor för att hitta och följa upp nyckelord, utföra konkurrensanalyser och mycket annat. Känner du att de blir för dyra finns det även enklare verktyg där ute som hjälper dig med nyckelord och liknande.

Facebook pixel

Använder du Facebook-annonser inom din digitala marknadsföring? Då är Facebook-pixeln ett kraftfullt verktyg för att spåra konverteringar från dina annonser, optimera annonser för konverteringar och bygga upp målgrupper för remarketing. Utan pixeln blir det mycket jobb i blindo, så det är viktigt att ha den på plats.

Hotjar eller Crazy Egg

Om du vill se dina användares aktiva beteende kan det vara läge att investera i Hotjar eller Crazy Egg. Hotjar tillåter användare att samla in feedback från användare genom sessioninspelningar, heatmap-analyser, enkäter och feedbackformulär. Det ger insikter om hur användare interagerar med webbplatsen och varför de kanske avviker. Crazy Egg är ett verktyg som ger heatmap-analyser och scrollmaps. Det visar var besökare klickar mest, hur långt de rullar på sidan och ger därmed insikter om användarbeteende

Optimizely

Optimizely är ett verktyg för A/B-testning och experiment. Det tillåter användare att testa olika versioner av en webbsida för att se vilken som presterar bäst och genererar bäst konverteringsfrekvens. Om du vill testa olika lösningar är A/B-tester ett både vägvinnande och underhållande sätt att göra det.

Verktyg inom webbanalys – en av pusselbitarna

Verktyg inom webbanalys är en av många saker du behöver ha på plats för att lyckas med din digitala marknadsföring. Känner du att det är dags att ta in hjälp för att få fart på arbetet? Då finns jag här, en frilansande contentspecialist som hjälpt många företag att förbättra sin digitala närvaro. Intresserad? Lägg till mig på LinkedIn eller maila nordstromstefan86@gmail.com.


Stefan Nordström

Frilansare och konsult inom digital marknadsföring specialiserad på content marketing och sökmotoroptimering.

0 kommentarer

Lämna ett svar

Platshållare för profilbild

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *