5 orsaker att använda Yoast SEO på din WordPress-sajt

Publicerat av Stefan Nordström den

5 orsaker att använda Yoast SEO på din WordPress-sajt

Det finns goda orsaker till att pluginen Yoast SEO är installerad på många WordPress-sajter. Här tittar vi närmare på dem, samt hur du kommer igång med Yoast.

Jag är en frilansande contentexpert som jobbar mycket i WordPress, och då är Yoast SEO alltid en del av det. Pluginen hjälper mig med såväl SEO som skrivande, vilket är perfekt då jag jobbar mycket med SEO-copywriting. Då behöver jag skapa content som både läsare och sökmotorer tycker om.

Av Stefan Nordström

Stefan Nordström - frilansande konsult inom digital marknadsföring som copywriting och SEO

 • Konsult inom digital marknadsföring
 • 8 års erfarenhet som in-house och frilansare
 • Expertområden: SEO, copywriting, nyhetsbrev, konverteringar, digital strategi
 • LinkedIn | Mail | Instagram

1. Röda och gröna lampor – du får överblick!

Med Yoast utvärderas din läsbarhet och SEO i form av lampor som du ser på olika platser i WordPress. De röda, gula och gröna lamporna är ett intuitivt sätt att ge dig överblick. Det är verkligen enkelt och klockrent. Och det är svårt att ignorera, i alla fall för mig, vilket ger motivationen att utvärdera och förbättra mitt innehåll.

Du får den allra bästa överblicken när du tittar på listan över dina inlägg eller sidor. Då ser du lamporna till höger om allihop på samma gång – ett alldeles utmärkt sätt att veta vad du ska börja!

2. Yoast SEO förbättrar din SEO

Den första fördelen är ganska självklar; din SEO förbättras när du har en SEO-plugin. Eftersom Yoast utvärderar en hel del olika saker på samma gång är den bra för att hålla kvaliteten uppe. Ibland kanske du har dina nyckelord för ofta? Då säger Yoast till om det. På så sätt blir den en konstant kvalitetsgranskare som ser till att du inte tappar SEO-tänket i ditt content.

För mig som frilansare är det ovärderligt. Det finns inga kollegor, och det finns ingen contentgranskare.

3. Yoast SEO förbättrar ditt skrivande

Jag trodde att jag var en jättebra copywriter. Men Yoast SEO hjälpte mig faktiskt att bli bättre. Det var nämligen så att den röda och gula lampan ofta lyste gällande min läsbarhet. Och till slut lessnade jag på det och undrade varför.

Det resulterade i att jag lärde mig om saker som övergångsord och aktivt språk, två saker jag tydligen inte hanterade tillräckligt bra. Idag har jag bättre koll på dem och har dessutom skrivit blogginlägg om båda delarna här på sajten.

4. Du får kontroll över delar av din tekniska SEO

Men SEO är långt mer än dina texter och dina bilder. Och även där kan Yoast hjälpa till. Den utvärderar t ex din URL, title-taggar, metabeskrivningar och alt-taggar. Visst, teknisk SEO är väldigt mycket mer än det och allt kan inte kontrolleras från Yoast. Men det är jättebra att ha det som finns i pluginen i WordPress när du håller på med inlägg så att du inte glömmer det.

5. Den motiverar dig att göra saker bättre

Allt detta har en sammanlagd effekt: du har något i WordPress som motiverar dig att göra saker bättre. När jag jobbar med content är det lätt att hamna i slentrian och publicera på. Och det är absolut inte bra när konkurrensen ofta är stenhård. Men när du har Yoast aktivt får du i alla fall en lampa eller två som varnar om du börjar tappa kvaliteten.

Hur kommer du igång med Yoast SEO?

Nu vet du varför Yoast SEO är bra att ha. Men hur kommer du igång? Jo, som med de flesta WordPress-plugins är det mycket lätt att komma igång med Yoast. Det är bara att gå in under ”Tillägg”, trycka på ”Lägg till nytt” och söka efter Yoast SEO. Sedan är det bara att installera och aktivera det, och sen är du igång!

Ett bra tips är att ta en titt under fliken ”Funktioner” där du kan bestämma vad pluginen ska utvärdera. De allra viktigaste sakerna att ha igång för att ta del av fördelarna är ”SEO-analys” och ”Läsbarhetsanalys”. Glöm inte att titta under ”Sökutseende” där du kan ställa in flera olika saker som har påverkan på din SEO.

Yoast SEO premium

Jag använder gratisvarianten av Yoast SEO, och det räcker utmärkt för min del. Men om du vill ha extra funktionalitet finns det även premiumvariant. Är den värd pengarna eller inte? Svårt att svara på på rak arm – det beror på hur avancerad SEO du jobbar med.

Några saker som Yoast SEO Premium erbjuder är:

 • Fler nyckelordsfraser
 • Förslag på interna länkar
 • Hjälp med att fixa döda länkar
 • Förhandsgranskning av sociala medier
 • Ingen reklam

Vad finns det för alternativ?

Om du inte vill använda Yoast SEO då? Finns det andra SEO-plugins för WordPress som är bra? Jo, det finns massvis. Personligen har jag faktiskt inte använt någon annan då jag har varit nöjd med Yoast, men några av de populäraste alternativen är:

 • SEO Press
 • All-In-One SEO
 • SEMRush
 • Ahrefs

Eftersom de är bra på olika saker är det bra att titta på alla om du är ute efter en som är bra inom en specifik del av SEO. Dessutom kan kostnaderna för dem skilja sig åt ganska rejält. Om du funderar på att välja något annat än Yoast SEO kan du ta en titt i WPBeginners guide till 14 SEO-plugins för WordPress.

Behöver du hjälp med SEO eller annat inom digital marknadsföring?

Yoast SEO kan hjälpa dig att bli bättre på både SEO och skrivande. Men om du vill få fler affärer med hjälp av digital marknadsföring är det bra att få hjälp. Visst, du slipper göra det själv, men det allra viktigaste är spetsen. Konkurrensen inom digitalt content är stenhård och det krävs mycket för att lyckas.

Behöver du hjälp med SEO, copywriting eller något annat inom digital marknadsföring? Då kan du höra av dig till mig genom att lägga till mig på LinkedIn eller maila nordstromstefan86@gmail.com.

Andra inlägg från bloggen om SEO:

Hur lång tid tar SEO? ->

Indexering i Google och andra sökmotorer ->

Vad är sökintention? Varför är det så viktigt? ->

30 tips för att direkt förbättra din SEO ->


Stefan Nordström

Frilansare och konsult inom digital marknadsföring specialiserad på content marketing och sökmotoroptimering.

0 kommentarer

Lämna ett svar

Platshållare för profilbild

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *